Tutustu OKSA-sanaston lisäksi myös Opetushallituksessa koottuun, noin kuusisataa suomen-, ruotsin- ja englanninkielistä termiä kattavaan palveluun.
Mikä on Opetus- ja koulutussanasto OKSA?
OKSA on terminologinen sanasto, jonka käsitteet jakaantuvat käyttöaloiltaan koulutuksen yleisiin, vapaan sivistystyön, yleissivistävän, ammatillisen koulutuksen ja korkeakoulutuksen käsitteisiin. Käyttöalojen sisällä on käsitteitä niin henkilöstöön, organisaatioihin, koulutuksen normeihin, hakeutumiseen ja valintoihin kuin kurinpitoonkin liittyvissä aihepiireissä. Varhaiskasvatuksen tultua OKM:n hallinnonalalle, sanasto sai lisää käsite-ehdokkaita. Varhaiskasvatussanasto on niin laaja kokonaisuus, että sen työstämiseen on palkattu oma terminologinsa. Varhaiskasvatuskäsitteet eivät ole mukana OKSAn ensimmäisessä julkaisussa. OKSAn termit on käännetty ruotsiksi ja englanniksi.
Opetushallinnossa terminologista sanastotyötä on tehty vuodesta 2010 alkaen SADE Oppijan verkkopalveluhankkeen käynnistyttyä. Opetus- ja kulttuuriministeriön ohjauksen alla toimivan työryhmän jäsenet ovat vaihtuneet osittain mutta työ on jatkunut lähes tauotta.
Miksi sanastotyötä tehdään?
Terminologisen sanastotyön yhtenä tavoitteena on yhteentoimivuuden edistäminen, eli käsitetyötä hyödynnetään esimerkiksi tietojärjestelmien välisessä tiedonsiirrossa. Siirrettävän tiedon merkitys ei muutu matkalla, kun tietojärjestelmissä ja niiden hyödyntämissä rajapinnoissa on käytössä yhteisesti määritellyt käsitteet. Käsitetyön tulee helpottaa myös ihmisten välistä kommunikaatiota.
Pelkästään eri koulutussektoreilla on paljon omaa termistöä, jotka ovat kuitenkin ylemmältä tasolta katsottuna keskenään hyvin samankaltaisia asioita tai ilmiöitä. Tässä sanastotyö voi tulla avuksi, kun samankaltaisille asioille määritellään yksi yhteinen nimittäjä ja toisaalta voidaan myös yhdistää samaa tarkoittavat käsitteet yhdeksi antamalla niille monta termiä eli käsitteen nimeä. Käsitteelle sovitaan aina ensisijainen termi, muut ovat synonyymeja. Jos sama käsite on käytössä eri koulutusasteilla ja niillä on eri termit käytössä, merkitään termit käyttöaloin. Tämän lisäksi käsitteelle annetaan määritelmä ja koska määritelmässä ei viitata esimerkiksi lakeihin, on tämänkaltaiselle tiedolle vielä paikka huomautuksessa, joka konkretisoi määritelmää.
Tutustu OKSA-sanastoon
Viimeisin julkaistu sanasto on saatavilla PDF-muotoisena VALTO-julkaisuarkistossa. Käsitteet löytyvät myös Sanastokeskus TSK:n TEPA-termipankista.