Kohti yliopistoa -hankkeen tavoitteena on kehittää ja pilotoida maahanmuuttajien valmentavaa koulutusta ja ohjausta Lapin ja Oulun yliopistoissa. Hankkeella parannetaan maahanmuuttajien mahdollisuuksia ja valmiuksia hakeutua yliopistokoulutukseen vahvistamalla heidän akateemisia taitojaan ja suomen kielen osaamistaan. Hanke keskittyy erityisesti Pohjois-Suomessa asuviin maahanmuuttajiin, jotka pyrkivät suomenkielisiin yliopisto-opintoihin. Hankkeen toimenpiteillä tuetaan maahanmuuttajien nivelvaiheita ja polkuja korkeakoulutukseen, mikä edistää heidän kiinnittymistään alueeseen ja työelämään.
Hankkeen päätavoite saavutetaan seuraavien toimenpiteiden avulla:
- Valmentavan koulutuksen ja ohjauksen kehittämistyö hankeasiantuntijoiden toimesta pohjoisen yliopistoissa.
- Siirtymien ja nivelvaiheiden sujuvoittaminen alueellisella yhteistyöllä.
- Tulosten ja käytäntöjen jakaminen sekä vertaisoppiminen.
Hankkeen tuloksena on laadittu ja pilotoitu ohjauksen malli sekä valmentavan koulutuksen opintotarjotin, jotka tukevat maahanmuuttajien osallisuutta ja tasa-arvoa korkeakoulutuksessa ja työmarkkinoilla. Koulutus vahvistaa maahanmuuttajien osaamista suomalaisessa yliopisto-opinnoissa ja työelämässä tarvittavien taitojen osalta. Yhteistyö yliopistojen henkilöstön ja verkostotoimijoiden välillä on kehittynyt, ja yhteiset käytännöt ovat sujuvoittaneet ohjautumista valmentavaan koulutukseen ja yliopisto-opintoihin.
Maahanmuuttajataustaisille oppijoille sujuvampi nivelvaihe yliopistoon
Maahanmuuttajataustaisten henkilöiden ikärakenne on valtaväestöä nuorempaa, mutta osuus yliopisto-opiskelijoista on ollut vähäinen suhteessa valtaväestöön. Jotta tavoite saavutetaan, maahanmuuttajien korkeakoulumahdollisuuksien kehittäminen on olennaista. Ongelmana suomenkielisiin yliopistotutkinto-ohjelmiin hakeutumisessa on usein muunkielisen hakijan riittämätön kielitaito. Esimerkiksi kotoutumiskoulutuksessa tavoitteena on taitotaso B1, mutta päästäkseen yliopistoon tutkinto-opiskelijaksi suomen kielen tason täytyy olla vähintään B2. Hankkeen toiminta kohdistuu tähän nivelkohtaan. Toisaalta myös englannin kielen osaamistaso saattaa olla liian matala.
Alueellisesti tarkasteltuna Pohjois-Suomessa väestön ikärakenteen takia työikäinen väestö supistuu jatkuvasti. Tämän takia olisi pystyttävä tarjoamaan tulijoille monipuolisia työ- ja koulutusmahdollisuuksia. Onnistunut kotoutuminen on ensiarvoisen tärkeää alueen elinvoimaisuuden ja kasvun kannalta. Tavoitteena on, että yhä useampi eri koulutusasteilta valmistuneista opiskelijoista jäisi alueelle töihin ja että myös korkeakouluista saataisiin rakennettua nykyistä paremmin reittejä työelämään.
Osahankkeiden toteuttajat: Oulun yliopisto
Hankekausi: 1.2.2024–31.8.2026