Tausta-aineisto kokoaa yhteen tekoälysuositusten tietopohjan sekä tukee koulutuksen järjestäjiä ja henkilöstöä tekoälyyn liittyvässä osaamisen kehittämisessä ja tekoälyn hyödyntämisessä paikallisesti.
Tausta-aineisto käsittelee eri teemoja, ja sitä tulisi hyödyntää teemakohtaisesta tarkastelusta huolimatta kokonaisuutena.

Tekoäly ei itsessään ole uusi keksintö, mutta sen laajamittainen hyödyntäminen eri aloilla on tullut mahdolliseksi pilvipalvelimien laskentatehon ja datan määrän kasvettua. Tekoäly terminä voidaan määritellä eri tavoin, riippuen asiayhteydestä tai tieteenalasta. Käyttäjän kannalta tekoälyä voivat olla kaikki sovellukset, jotka osallistuvat ihmisille tyypillisiin, älykkäisiin toimintoihin kuten päätöksen tekoon, tekstin- tai puheentunnistukseen ja tuottamiseen tai uusien kuvien ja sävellysten luomiseen.    

Teknisessä mielessä tekoäly voidaan yksinkertaistaen määritellä tietokonesovellusten kyvyksi muodostaa uusia, ennalta ohjelmoimattomia ratkaisuja tai päättelysääntöjä. Kun perinteiset tietokoneohjelmistot pohjautuvat ihmisen ennalta tietokoneelle ohjelmoituihin päättelysääntöihin ja toimintaohjeisiin, tekoälysovelluksissa taas tietokone muodostaa päättelysääntöjä pohjautuen sille syötettyyn dataan. Tekoälysovellusten voidaan siis katsoa jossain mielessä oppivan datasta, jolloin puhutaan koneoppimisesta. 

Euroopan unionin tekoälyasetuksessa (EU AI Act) tekoälyjärjestelmä määritellään seuraavasti:  

Tekoälyjärjestelmällä tarkoitetaan konepohjaista järjestelmää, joka on suunniteltu toimimaan käyttöönoton jälkeen vaihtelevilla autonomian tasoilla ja jossa voi ilmetä mukautuvuutta käyttöönoton jälkeen ja joka päättelee vastaanottamastaan syötteestä eksplisiittisiä tai implisiittisiä tavoitteita varten, miten tuottaa tuotoksia, kuten ennusteita, sisältöä, suosituksia tai päätöksiä, jotka voivat vaikuttaa fyysisiin tai virtuaalisiin ympäristöihin. 

Generatiiviseksi tekoälyksi kutsutaan tekoälysovelluksia, jotka voivat tuottaa uutta sisältöä, esimerkiksi tekstiä, kuvia, videoita. Ne pohjautuvat usein laajaan opetusdataan ja tekoälysovellukset pystyvät oppimaan datan pohjalta uusia malleja, joiden pohjata tuottaa taas uutta sisältöä. Generatiivisessa tekoälyssä hyödynnetään pohjalla koneoppimista ja ns. laajoja kielimalleja (Large Language Models), joita käytetään tuottamaan ja käsittelemään ihmisen kaltaista kieltä.  

Reaktiivinen tekoäly kuvaa taas tekoälyn toimintaa sovelluksissa, jotka reagoivat syötettyihin tietoihin tai tilanteisiin ilman varsinaista oppimista aiemmista kokemuksista tai laajasta opetusdatasta. Esimerkki reaktiivisen tekoälyn käytöstä voi olla shakkia pelaava tietokonesovellus.  

Prediktiiviseksi tekoälyksi kutsutaan tekoälysovelluksia, jotka analysoivat historiadataa ja aiempia kokemuksia ennustaakseen tulevia tapahtumia tai tulevaa käyttäytymistä. Näitä ovat usein esimerkiksi verkkopalvelujen suosittelualgoritmit, jotka suosittelevat käyttäjilleen eri sisältöjä.  


Päivitetty