Kestävällä kehityksellä tarkoitetaan ihmisten hyvinvoinnin varmistamista maapallon kantokyvyn rajoissa. Kestävän kehityksen keskeisin käsite on keskinäisriippuvuus. Keskinäisriippuvuudella tarkoitetaan sitä, että kestävän kehityksen kolme osa-aluetta eli sosiaalinen, taloudellinen ja ekologinen kestävyys liittyvät erottamattomasti toisiinsa. Esimerkiksi sosiaalista kestävyyttä ei voida saavuttaa, jos samalla ei ole turvattu taloudellista ja ympäristön kestävyyttä.
Digitalisaatiosta voi olla hyötyä kestävän kehityksen vahvistamisessa. Kyse on siitä, että teknologiaa hyödynnetään ympäristöystävällisten toimien kehittämiseen. Kestävä liiketoiminta tekee esimerkiksi toimitusketjuista läpinäkyviä, tuo elinkaarivaikutukset esille ja sisällyttää resurssitehokkuuden osaksi toimintaa. Toisaalta tulee tunnistaa digitalisaation aiheuttamat ympäristövaikutukset, muun muassa laitteiden valmistuksen materiaalitarve tai niiden käytön vaatima energia. Tässä luvussa keskitytään erityisesti tekoälyn ympäristönäkökulmiin.
Kestävää kehitystä voidaan mitata kuvaamalla toiminnan käden- ja jalanjälkeä. Jalanjäljen käsitettä käytetään kuvaamaan ihmisen toiminnan aiheuttamia kielteisiä ympäristövaikutuksia. Kädenjälki tarkoittaa myönteisiä vaikutuksia, joita saadaan aikaan kestävän kehityksen tukemiseksi. Hiilikädenjälki kuvaa tuotteiden ja palveluiden positiivista ilmastovaikutusta.