Yleissivistävässä koulutuksessa arviointi kohdistuu oppimiseen, osaamiseen, työskentelyyn ja perusopetuksessa myös käyttäytymiseen. Oppimisen ja osaamisen arvioinnissa tulee noudattaa kunkin koulutusasteen ja -muodon perusteita. Yleissivistävässä koulutuksessa oppija voi hyödyntää tekoälysovelluksia ennalta sovitulla tavalla suunnitellessaan ja valmistaessaan arvioitavaa tehtävää/työtä. Formatiivisessa arvioinnissa opettaja varmistaa, että tekoälysovelluksen antama palaute on perusteiden mukaista. Summatiivisen arviointipäätöksen tekee aina opettaja.
Varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen opetussuunnitelman perusteissa määrätään opetuksen tavoitteista. Tämän vuoksi oppimisen ja osaamisen arvioinnin tehtävä poikkeaa myöhempien opintojen arvioinnista. Varhaiskasvatuksessa ja esiopetuksessa arvioinnin tehtävä on tukea kunkin lapsen hyvinvointia, kehittymistä ja oppimista. Opettaja kokoaa arviointitietoa havainnoimalla ja dokumentoimalla. Tietoja käytetään opetuksen suunnitteluun ja kehittämiseen. Dokumentit ovat myös väline tehdä lasten oppimista näkyväksi lapsille ja huoltajille. Arviointiin liittyvien päätelmien tekemistä ei voi ulkoistaa teknisille järjestelmille. Tekoälysovellukset ja oppimisanalytiikka voivat toimia opettajan apuna lasten oppimisen havainnollistamisessa ja opetustyön kehittämisessä.
Perusopetuksen ja lukion opetussuunnitelmien perusteissa arviointi jaetaan formatiiviseen arviointiin ja summatiiviseen arviointiin. Formatiivinen arviointi on osa opetuksen ja opiskelun ohjaamisen suunnittelua ja toteuttamista. Se tukee ja ohjaa oppimista, ja on luonteeltaan kannustavaa ja kuvailevaa. Formatiivisen arvioinnin keinoin kuvataan oppijan edistymistä suhteessa opetussuunnitelmassa asetettuihin tavoitteisiin. Saadun palautteen avulla oppija ymmärtää omaa oppimistaan, tunnistaa vahvuuksiaan, kehittää itsearvioinnin taitojaan, korjaa virheitään ja kehittää työskentelyään niin, että oppimiselle asetetut tavoitteet voivat toteutua. Formatiivista arviointia oppimisesta voi täten antaa oppija itse, toinen oppija (vertaisarviointi), opettaja tai vaikka tekoälysovellus.
Formatiivinen arviointi kerryttää myös opettajalle tietoa opetuksen toteutumisesta sekä oppijan edistymisestä ja osaamisesta. Arvioinnilla saatu tieto auttaa opettajia suuntaamaan opetustaan oppijoiden tarpeiden mukaisesti. Kehittyvä teknologia voi auttaa opettajaa kehittämään omaa opetustaan antamalla tietoa oppijoiden oppimisen edistymisestä suhteessa tavoitteisiin esimerkiksi oppimisanalytiikkaa hyödyntäen.
Kun itsearvioinnissa tai palautteen antamisessa hyödynnetään koulutuksen järjestäjän tarjoamaa tekoälyä, tulee pohtia ja seurata, miten käytetty sovellus ohjaa oppijan työskentelyä ja millainen vaikutus tekoälyn antamalla palautteella on oppijaan. Sovelluksessa käytetyt ratkaisut voivat vaikuttaa esimerkiksi oppijan oppimisstrategioihin, minäpystyvyyteen ja omakuvaan eri tavoin.
Summatiivinen arviointi perustuu oppijan antamaan näyttöön osaamisesta eli siitä, kuinka hyvin ja missä määrin hän on saavuttanut asetetut tavoitteet. Summatiivisessa osaamisessa näyttöjen lopputuotosten tulee olla oppijan itsensä tuottamia, mutta oppija voi hyödyntää tekoälyä esimerkiksi tutkielman tai esitelmän suunnittelussa, tiedon käsittelyssä tai työskentelyprosessin dokumentoinnissa ennalta sovitulla tavalla tavoitteiden mukaisesti. Summatiivista arviointia tehdään usein opetuskokonaisuuden tai opintojakson päätteeksi, harvemmin kuin formatiivista arviointia.
Perusopetuksen ja lukion opetussuunnitelman perusteissa määritellään, että summatiivisen arvioinnin tekee aina oppijaa opettanut opettaja, tai jos opettajia on useita, opettajat yhdessä. Opettajan tulee dokumentoida arvioinnit niistä näytöistä, jotka vaikuttavat oppijan summatiiviseen arviointiin. Arvioinnin uusiminen ja oikaisu koskee päättöarviointia sekä opinnoissa etenemistä ja perusopetuksessa myös vuosiluokalle jättämistä. Arviointipäätös tulee pystyä perustelemaan
Opetussuunnitelmien perusteiden mukaisesti oppijan tulee tietää, milloin ja miten arvioidaan, oli kyseessä esimerkiksi formatiivinen arviointi tekoälyä hyödyntäen tai opintojakson päätteeksi pidettävä perinteinen koe summatiivisena näyttönä. Opetussuunnitelman perusteiden mukaan kaiken arvioinnin tulee olla monipuolista ja tarkoituksenmukaisin menetelmin toteutettua. Oppijoilla tulee olla erilaisia mahdollisuuksia, tilaisuuksia ja tapoja osoittaa oppimistaan (formatiivinen arviointi) ja osaamistaan (summatiivinen arviointi).
Opetusta suunniteltaessa, toteutettaessa ja arvioitaessa on kiinnitettävä huomiota tavoitteisiin ja keskeisiin sisältöihin sekä laaja-alaisen osaamisen tavoitteiden toteutumiseen. Opettajan tulee pohtia, arvioidaanko opetussuunnitelman perusteiden asettamien tavoitteiden saavuttamista (summatiivinen arviointi) vai arvioidaanko oppijan työskentelyä (formatiivinen arviointi). Arvioidaanko kenties oppijan tuottamaa näyttöä tekoälyn luomassa oppimisympäristössä vai onko tekoäly oppimisen kohteena? Samalla on huomattava, että tekoäly ei sovellu avuksi kaikkien opetukselle asetettujen tavoitteiden arviointiin eikä huomioi riittävän hyvin oppijoiden tai pedagogisten menetelmien moninaisuutta. Useimmat tekoälysovellukset eivät arvioi yhteistyötaitoja, sosiaalisia taitoja tai luovuutta.
Samallakin koulutusasteella tai luokalla olevilla oppijoilla on erilaiset valmiudet oppia digitaalisten palvelujen käyttöä ja hyödyntää niitä. Oppijoiden digitaalinen osaaminen, tekoälyosaaminen mukaan lukien on oppimisen kohde ja siihen on kiinnitettävä huomiota niin opetuksen suunnittelussa, toteutuksessa ja arvioinnissa. Erilaiset sovellukset voivat antaa myös mahdollisuuden opetuksen ja oppimisen eriyttämiseen sekä oppijoille lisää mahdollisuuksia osoittaa oppimaansa eri tavoin (näytöt). Kaikilla oppijoilla tulisi olla oikeus yhdenvertaiseen arviointiin esimerkiksi kognitiivisista, kulttuurisista tai fyysisistä eroista riippumatta. Oppimisprosessiin kuuluu oleellisena osana lupa kokeilla, erehtyä ja puntaroida omaa oppimistaan ja osaamistaan rauhassa.
Taiteen perusopetuksessa arvioinnin tehtävänä on ohjata oppimista, tukea hänen edistymistään opinnoissa ja kehittää hänen edellytyksiään itsearviointiin. Palautteella ohjataan oppilasta omien tavoitteiden suuntaiseen opiskeluun sekä oman oppimisprosessin ymmärtämiseen. Oppilaan työskentelyä arvioidaan monipuolisesti. Arviointi on oppimiseen kannustavaa, oikeudenmukaista ja eettisesti kestävää. Erilaisia tekoälysovelluksia ja oppimisanalytiikkajärjestelmiä on mahdollista hyödyntää annettaessa palautetta eri taiteenalojen piiriin kuuluvien tietojen ja taitojen oppimisesta.
Perusopetukseen valmistavan opetuksen tavoitteena on antaa oppilaalle tarvittavat valmiudet opetuskielessä sekä tarpeelliset muut valmiudet esiopetukseen tai perusopetukseen siirtymistä varten. Samalla edistetään oppilaiden tasapainoista kehitystä ja kotoutumista suomalaiseen yhteiskuntaan. Opintojen aikainen sanallinen arviointi tukee ja ohjaa oppimista, kehittää itsearvioinnin edellytyksiä, ja on luonteeltaan ohjaavaa, kannustavaa sekä monipuolista. Arvioinnin avulla valmistavan opetuksen oppilaalle annetaan kuva myös perusopetuksen vaatimuksista.
Tekoälysovelluksia voidaan hyödyntää esimerkiksi opetuskielen oppimisen välineenä, mutta ne voivat antaa myös monipuolisia tapoja opetuksen ja oppimisen eriyttämiseen sekä havainnollistamiseen. Kieli- ja kuvapohjaiset sovellukset voivat myös auttaa vuorovaikutuksessa monikielisissä ryhmissä osana monipuolista työskentelyä. Tekoälyn käyttämisessä osana valmistavan opetuksen arviointia, tulee noudattaa perusteiden linjauksia.