Tiedote

Paikalliset varhaiskasvatussuunnitelmat otetaan käyttöön koko maassa

Ajankohtaista Varhaiskasvatus
Uudet paikalliset varhaiskasvatussuunnitelmat otetaan käyttöön 1.8.2017. Suunnitelmat ovat ensimmäistä kertaa Opetushallituksen laatimiin varhaiskasvatussuunnitelman perusteisiin pohjaava normi.

 – Paikallisten suunnitelmien laadinnassa on tehty merkittävä työ, joka jatkuu niiden käytännön toimeenpanossa, toteaa Opetushallituksen pääjohtaja Olli-Pekka Heinonen. Hän korostaa myös moniammatillisen yhteistyön tärkeyttä pohdittaessa varhaiskasvatuksen toimintatapojen kehittämistä lapsen parhaaksi.

Varhaiskasvatus on kasvatus- ja koulutusjärjestelmäämme perusta. Varhaisten vuosien merkitys lapsen koko oppimisen ja elämänpolun kannalta on todettu merkitykselliseksi. Siksi on tärkeää, että opetussuunnitelmien toteutus ja jatkumo tehdään lapsen näkökulmasta mahdollisimman toimivaksi lapsen siirtyessä varhaiskasvatuksesta esiopetukseen ja alkuopetukseen sekä siitä eteenpäin.

Uudet varhaiskasvatussuunnitelmat ovat käytännön työkalu, joiden avulla yhtenäistetään varhaiskasvatuksen kansallista kehittämistä. On tärkeää hyödyntää paikallisia vahvuuksia ja verkostoja osaamisen kehittämisessä ja hyvien käytäntöjen levittämisessä.

– Yhtä oikeaa tapaa tehdä asioita ei ole, vaan päinvastoin pitää hyödyntää vahvuuksia ja paikallista osaamista ja löytää uudenalaisia ratkaisuja. Siihen innovatiivisuuteen nimenomaan rohkaisen, Heinonen sanoi.

Lisätietoja Opetushallituksessa:

Opetusneuvos Elisa Helin, puh. 0295331280
Opetusneuvos Pia Kola-Torvinen, puh. 0295331525
Erityisasiantuntija Kirsi Tarkka, puh. 0295331527
Erityisasiantuntija Kati Costiander, puh. 0295331526
Erityisasiantuntija Charlotta Rehn, ruotsinkielinen varhaiskasvatus, puh. 0295331231