Tiedote

Taiteen perusopetus uudistuu

Ajankohtaista Taiteen perusopetus
Opetushallitus on päättänyt taiteen perusopetuksen opetussuunnitelman uusista perusteista. Arkkitehtuurin, kuvataiteen, käsityön, mediataiteiden, musiikin, sanataiteen, sirkustaiteen, tanssin ja teatteritaiteen opetus uudistuu käytännössä elokuusta 2018, kun koulutuksen järjestäjät alkavat toteuttaa perusteiden pohjalta laatimiaan uusia opetussuunnitelmia.

Sanataiteessa ja mediataiteissa (aikaisemmin audiovisuaalinen taide) tulee ensimmäisen kerran mahdolliseksi opettaa laaja eli 1300 tunnin oppimäärä. Uudet perusteet on annettu kaikilla yhdeksällä taiteenalalla sekä laajaan että yleiseen eli 500 tunnin oppimäärään.

Taiteen perusopetukseen osallistuu yli 100 000 lasta ja nuorta sekä noin 10 000 aikuista. Opetusta toteutetaan opetus- ja kulttuuriministeriön luvalla toimivissa oppilaitoksissa ja kuntien toimintana esimerkiksi kansalaisopistoissa ja erilaisissa yhdistyksissä. Taiteen perusopetus on tavoitteellista ja etenee tasolta toiselle. Se antaa valmiuksia taiteenalan elinikäiseen harrastamiseen sekä alan ammatilliseen ja korkea-asteen koulutukseen hakeutumiseen.

Uudistus tukee pedagogiikan, toimintakulttuurin ja oppilasarvioinnin kehittämistä. Opintojen rakenne ja laajuudet ovat samanlaiset kaikilla taiteenaloilla. Eri taiteenaloille yhteisissä osuuksissa linjataan esimerkiksi taiteen perusopetuksen yleisiä tavoitteita, toimintakulttuurin kehittämistä ja oppimisen arviointia. Tavoitteena on luoda oppimista ja kestävää hyvinvointia edistävää toimintakulttuuria, mikä tarkoittaa jatkuvaa pedagogiikan ja taiteenalan osaamisen kehittämistä.

Arviointia koskevat linjaukset korostavat monipuolisen palautteen merkitystä. Arviointi on oppimiseen kannustavaa, oikeudenmukaista ja kohdistuu oppilaan työskentelyyn. Numeroarvioinnista luovutaan laajassa oppimäärässä, sen sijaan oppilas saa todistukseensa sanallisen arvion. Yleisessä oppimäärässä oppilas saa todistuksen, jossa on tiedot hänen suorittamistaan opinnoista.

Valmistelu on tehty laajassa yhteistyössä. Kaikki taiteen perusopetuksesta kiinnostuneet ovat voineet osallistua kehittämistyöhön. Ohjausryhmässä ja taiteenalakohtaisissa asiantuntijaryhmissä on ollut mukana keskeisiä sidosryhmiä, esimerkiksi Taiteen perusopetusliitto TPO ry, Kansalaisopistojen liitto KoL ry, Suomen kuntaliitto ja Oaj ry sekä muita taiteen perusopetuksen toimijoita ja asiantuntijoita. Oppilaiden ja heidän huoltajiensa näkemyksiä selvitettiin erillisellä kyselyllä alkuvaiheessa. Valmistelutyön aikana Opetushallitus julkaisi perusteluonnokset kommentoivaksi verkkosivuillaan kaksi kertaa. Perusteluonnoksista järjestettiin keväällä 2017 lausuntokierros, johon tuli 43 vastausta eri sidosryhmiltä.

Edelliset taiteen perusopetuksen opetussuunnitelman perusteet ovat vuosilta 2002 ja 2005. Opetushallitus tukee uusien perusteiden toimeenpanoa yhteistyössä sidosryhmien kanssa ja tuottamalla uutta tukimateriaalia.

Lisätietoja

Yleissivistävän koulutuksen ja varhaiskasvatuksen osasto, johtaja Jorma Kauppinen, p. 0295 331 091,
Opetusneuvos Eija Kauppinen, p. 0295 331 090,