Tiedote

Varhaiskasvatusta juhlistetaan kymmenissä tapahtumissa eri puolella Suomea

Ajankohtaista Varhaiskasvatus
Uudet paikalliset varhaiskasvatussuunnitelmat eli vasut otettiin käyttöön elokuun alussa. Tiistaina 5.9. vietetään Vasuista vauhtia varhaiskasvatukseen -päivää. Eri puolella Suomea järjestettävissä tapahtumissa esitellään paikallisia vasuja ja sitä, millaisia asioita suomalaisessa varhaiskasvatuksessa painotetaan.

Rovaniemellä yli 700 Suomen lippua kantavaa lasta valtaa kulkueena kaupungin keskustan laittaakseen yhdessä uuden varhaiskasvatussuunnitelman vauhtiin ja juhliakseen 100-vuotiasta Suomea. Lapset ovat itse suunnitelleet kulkueen tapahtumat.

Hämeenlinnassa tehdään näkyväksi vasun painotusta osallisuuteen ja yhteiseen tekemiseen tapahtumalla, jossa tuunaillaan päiväkodin pihaa yhdessä lasten ja vanhempien kanssa. Kiuruvedellä varhaiskasvatusta juhlitaan viettämällä yhteistä liikunta ja luontopäivää. Varkauden Vasuista vauhtia -tapahtumissa painotetaan liikkumista ja luovaa ilmaisua. Kaikissa Liperin päiväkodeissa leivotaan ruisleipää. Janakkalassa varhaiskasvatusta esitellään perhepäivähoidon näkökulmasta.

Tässä vain muutama erimerkki tavoista, joilla Vasuista vauhtia varhaiskasvatukseen -päivää eri kunnissa ja kaupungeissa vietetään. Päivän tunnelmia voi seurata ja jakaa sosiaalisessa mediassa tunnisteella #vasuistavauhtia.

– Idea päivästä syntyi, kun pohdimme, miten voisimme juhlistaa uusia varhaiskasvatussuunnitelmia ja muistuttaa siitä tärkeästä työstä, jota varhaiskasvatuksessa tehdään ihan joka päivä. On mahtavaa nähdä, miten innolla lapset, vanhemmat ja varhaiskasvatuksen henkilöstö ovat lähtenee päivään mukaan, erityisasiantuntija Kirsi Tarkka sanoo.

Suunnitelmat konkretisoituvat päiväkodin arjessa

Päivän kunniaksi opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen ja Opetushallituksen pääjohtaja Olli-Pekka Heinonen tutustuvat Helsingissä päiväkoti Merirastin toimintaan. Opetushallituksen ruotsinkielisen koulutuksen osaston johtaja Gun Oker-Blom vierailee päiväkoti Piltenissä Helsingin Laajasalossa. Lisäksi viraston varhaiskasvatuksen asiantuntijat osallistuvat eri puolilla Suomea tapahtumiin ja tutustuvat paikallisiin varhaiskasvatussuunnitelmiin päiväkotien henkilöstön ja lasten johdolla.

– Varhaiskasvatus on nyt entistä olennaisempi osa lapsen kasvu- ja oppimispolkua. Opetushallituksen laatimat varhaiskasvatussuunnitelman perusteet luovat raamit toiminnalle. Paikalliset vasut tuovat mukaan alueen omat painotukset. Päiväkotien arki herättää suunnitelmat eloon. Siksi onkin hienoa päästä tutustumaan uudistuneeseen varhaiskasvatukseen nimenomaan lasten ja henkilöstön opastuksella, Heinonen toteaa.

Lisätietoja

Erityisasiantuntija Kirsi Tarkka, puh. 0 29 533 1527