Uutinen

Jyrängön koululle #BeActive Education -kilpailun pääpalkinto

Ajankohtaista
Jyrängön koulu Heinolasta on palkittu Euroopan komission myöntämällä #BeActive Education -palkinnolla.

Jyrängön koulu palkittiin myöhään 17.10. Sofiassa #BeActive Education -palkinnolla. Jyrängön koulussa aktiivisuus ja liikkuminen on tuotu luontevaksi osaksi koulupäivää hyvin tuloksin. Kilpailuun oli asetettu ehdokkaita yhteensä 69, joista Jyrängön lisäksi finaaliin valikoituvat irlantilainen sekä tšekkiläinen koulu. Palkinto saa Jyrängön koulun opettajan Anna-Reeta Oksasen suuntaamaan katsetta jo tulevaan.

– Olemme olleet pitkään Liikkuvassa koulussa mukana ja sparranneet myös muita kouluja ja opettajia eteenpäin. #BeActive Education -palkinnon voitto kannustaa meitä laajentamaan omaa näkökenttää- ja kulmaa kansainväliseksi. Se kannustaa meitä miettimään, että mitä voimme oppia eurooppalaisilta kollegoilta ja mitä viedä Eurooppaan omista toimintatavoistamme.

Jyrängön koulussa on pyritty aktivoimaan koulu- ja työpäiviä vuodesta 2005 alkaen. Liikkeen lisääminen koulupäiviin on edistänyt koulun oppilaiden fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia. Jyrängön koulu on ollut mukana myös Liikkuva koulu -ohjelmassa sen vuosien 2010-2012 pilottivaiheesta alkaen. Tänä päivänä ohjelma tavoittaa yli 90 % suomalaisista kunnista ja oppilaista.

Katse kohti Eurooppaa

Liikkuvan koulun ohjelmajohtaja Antti Blom pitää Jyrängön koulun saamaa palkintoa hienona ja konkreettisena tunnustuksena sille, miten Suomessa on kehitetty koulujen aktiivista toimintakulttuuria. Blom näkee hyviä mahdollisuuksia viedä tätä eteenpäin myös kansainvälisesti.

– Se on haaste ja tavoite maailmanlaajuisesti. Suomessa olemme onnistuneet yhdistämään monet toimijat yhteisen tavoitteen taakse. Nyt pitää vaan lähteä rohkeasti kansainvälistymään eurooppalaisella tasolla.

Vastaavan asiantuntijan Terhi Liintolan mukaan Erasmus+ -ohjelma tarjoaa väylän niin hyvien käytäntöjen vaihtoon, kumppanuuksien vahvistamiseen kuin uusien toimintamallien kehittämiseen.

– Tuntuu, että Sofiassa oli jo monia, joita kiinnostaa nähdä Liikkuva koulu -toimintaa käytännön tasolla. Jo tuolien korvaaminen koululuokissa jumppapalloilla vaikutti monista todella innovatiiviselta, toiminnallisesta opettamisesta puhumattakaan. Muun muassa Erasmus+ Sport tarjoaa mahdollisuuksia eurooppalaisen yhteistyön vahvistamiseksi.

#BeActive-palkinto on osa 23.–30.9.2018 vietettyä Euroopan urheiluviikkoa, joka on Euroopan komission aloite liikunnan lisäämiseksi Euroopassa. Palkitsemisella komissio haluaa korostaa Euroopan urheiluviikon paikallisuutta sekä tuoda esille parhaita käytäntöjä eri puolilta Eurooppaa. Erityisesti komission valintakriteereissä painottuivat luovuus, kustannustehokkuus ja vaikuttavuus.

Euroopan urheiluviikon yhteyspisteenä toimii Suomessa Opetushallitus ja viikon pääpainona on Suomessa lasten ja nuorten liikkuminen. Euroopan urheiluviikko toteutetaan Erasmus+ -ohjelman tuella. Erasmus+ ohjelma tukee myös liikunta- ja urheilusektorin kansainvälisiä yhteistyöhankkeita.

Lisätietoa

    Rehtori Kimmo Nykänen, Jyrängön koulu, Heinola, puh. +358 50 593 9595
    Liikkuva koulu -ohjelmasta: ohjelmajohtaja Antti Blom, puh. 0295 331 254
    Euroopan urheiluviikosta ja Erasmus+ Sport -ohjelmasta Suomessa: vastaava asiantuntija Terhi Liintola, puh. 0295 338 504
    Erasmus+ liikunnalle ja urheilulle