Tiedote

Peruskoulun päättäneistä hakijoista yli 98 prosenttia saanut jo opiskelupaikan

Ajankohtaista Lukiokoulutus Ammatillinen koulutus
Peruskoulun päätti tänä keväänä 58 200 nuorta. Heistä 99,5 % haki kevään ja kesän aikana opiskelemaan ammatilliseen koulutukseen, lukioon, erityisoppilaitokseen tai valmistavaan koulutukseen. Tästä joukosta 98,4 % on saanut opiskelupaikan joko varsinaisten hakujen tai kesän aikana järjestettyjen lisähakujen kautta.

Osa ilman opiskelupaikkaa jääneistä ja kokonaan hakematta jättäneistä on hakeutunut opiskelemaan ammatilliseen koulutukseen jatkuvan haun kautta tai hankkinut opiskelupaikan esimerkiksi kansanopistojen vapaan sivistystyön linjoilta, jolloin he eivät näy valtakunnallisten hakujen tilastoissa.

Kymppiluokilta ja valmistavista koulutuksista sai paikan 3 480 opiskelijaa

Haku perusopetuksen jälkeiseen valmistavaan koulutukseen järjestettiin 22.5.–24.7. Valintojen tulokset julkaistiin elokuun alussa.

Haussa oli tarjolla 5 330 aloituspaikkaa kymppiluokille, ammatilliseen koulutukseen valmentavaan koulutukseen sekä maahanmuuttajille ja vieraskielisille tarkoitettuun lukiokoulutukseen valmistavaan koulutukseen. Hakijoita oli yhteensä 5 060, joista 3 480 sai paikan tässä haussa. Lisäksi osa hakijoista on saanut kesän aikana paikan ammatillisesta koulutuksesta tai lukiosta tai hakeutunut muihin opintoihin.

Vapaita paikkoja jäljellä sadoissa koulutuksissa

Sadoissa koulutuksissa on vielä jäljellä vapaita aloituspaikkoja. Vapaille paikoille voi hakea oppilaitosten omissa jatkuvissa hauissa tai lisähauissa.

Ammatillisessa koulutuksessa on nykyään käytössä jatkuvassa haku, mikä tarkoittaa, että opintoihin voi hakea ympäri vuoden oppilaitoksen oman hakuajan mukaan. Myös ammatilliseen koulutukseen valmentavaan VALMA-koulutukseen sekä työhön ja itsenäiseen elämään valmentavaan TELMA-koulutukseen voi hakea jatkuvassa haussa. Lukiokoulutuksen, kymppiluokkien ja lukioon valmistavan koulutuksen vapaille paikoille voi hakea lisähauissa, joita on käynnissä vielä syksyn ajan.

Lisähauista ja jatkuvasta hausta löytyy tietoa Opintopolku.fistä ja oppilaitosten verkkosivuilta.

Lisätietoja

Erityisasiantuntija Katariina Männikkö, puh. 029 533 1320