Uutinen

Euroopan ammattitaitoviikko 2020 nostaa esiin ammatillisen osaamisen merkitystä elämässä, työuralla ja yhteiskunnassa

Ajankohtaista Ammatillinen koulutus Erasmus+ ammatilliselle koulutukselle
Euroopan ammattitaitoviikko (European Vocational Skills Week) 9.-13.11. on Euroopan komission aloitteesta vuosittain järjestettävä tapahtuma, jonka aikana ammatillisen koulutuksen eri toimijat tuovat esiin ammattiosaamista ja sen merkitystä muuttuvassa maailmassa. Tämän vuoden teemoina ovat kestävä kehitys ja digitaalisuus.
Euroopan ammattitaitoviikko 2020

Nyt viidettä kertaa järjestettävää viikkoa vietetään poikkeuksellisissa olosuhteissa. Koronaviruspandemian takia tällä kertaa suositaan etä- ja verkkotapahtumia. Ammatilliset oppilaitokset ja muut ammatillisen koulutuksen toimijat eri puolilla Eurooppaa ovat voineet syksyn aikana rekisteröidä viikolle omia tapahtumiaan. Myös viikon päätapahtumat järjestetään tänä vuonna pelkästään verkossa, ja ne ovat kaikille avoimia. 

Päätapahtumat järjestää Euroopan unionin puheenjohtajamaa Saksa. Viikon päätöstilaisuudessa 13.11. palkitaan VET Excellence Awards -palkinnoilla parhaita ammattiosaamisen käytäntöjä useissa eri kategorioissa. Suomesta ehdolla ovat SASKY koulutuskuntayhtymä ja Jyväskylän yliopiston Technology Enhanced Learning (TEL) -tutkimushanke. Ehdokkaita voi äänestää komission verkkosivuilla 10.11. saakka.

Suomen ammattitaitolähettiläs Arslan Khataev tähtää huippunyrkkeilijäksi

Ammattiosaamista nostavat esiin myös ammattitaitolähettiläät. Euroopan komissio on yhdessä kunkin maan kansallisten asiantuntijoiden kanssa valinnut lähettiläiksi henkilöitä, jotka edustavat omalla alallaan ammatillista huippuosaamista ja ovat hyötyneet ammatillisesta koulutuksesta urallaan ja elämässään. Tänä vuonna Suomen ammattitaitolähettiläs on Arslan Khataev, joka on opiskellut liiketaloutta Espoon koulutuskuntayhtymä Omniassa. Opintojensa ohella Arslan on treenannut nyrkkeilyä ammattilaistasolle saakka, ja tulee edustamaan Suomea Tokion olympialaisissa 2021.  

–  Olen todella iloinen siitä, että saan olla Suomen ammattitaitolähettiläänä, Arslan sanoo. – Minulle on erittäin tärkeää, että olen voinut yhdistää ammatilliset opinnot urheilu-uraani. Koskaan ei tiedä mitä tapahtuu – voi loukkaantua tai voi tapahtua jotain muuta, jonka takia urheilemista ei voi enää jatkaa. Siksi täytyy olla jokin varasuunnitelma, jonka avulla voi tarvittaessa aloittaa jotain uutta.  

Arslan muutti vuonna 2010 Tšetšeniasta Suomeen kotimaassaan vallinneen sotatilan takia. Suomessa Arslan aloitti nyrkkeilyharrastuksen, koska koulukiusaamisen takia hän halusi löytää jonkin keinon suojella itseään. Omniassa Arslan opiskeli liiketaloutta. Valmistuttuaan hän on aloittanut uran automyyjänä. Arslan on esimerkki siitä, miten ammatilliset opinnot voi yhdistää vaativaan urheilu-uraan. – Haluan jakaa tämän kokemuksen niiden urheilijoiden kanssa, jotka pelkästään treenaavat.