Uutinen

Lukukummit-kampanja painottaa lukemisen merkitystä ja pyrkii vahvistamaan lasten lukutaitoa

Ajankohtaista Esiopetus Perusopetus Opettajat ja kasvattajat
Lukukummit Li Andersson ja Annika Saarikko keskustelevat lukemisen merkityksestä ja haastattelevat lastenkirjallisuuden ammattilaisia. Kampanja tarjoaa vanhemmille apua lasten lukemisen tukemiseen.
Lukukummit-logo, Annika Saarikko istuu käsinukkejen kanssa ja Li Andersson istuu vieressä kirjan kanssa

Tänään käynnistyy opetusministeri Li Anderssonin ja tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikon luotsaama Lukukummit-kampanja. Opetushallituksessa toimivan Lukuliikkeen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteisellä kampanjalla halutaan painottaa lukemisen merkitystä ja vahvistaa lasten lukutaitoa.

Kampanjan aloitusvideolla ministerit kertovat omista lapsuuden lukumuistoistaan. Tänään on julkaistu myös ensimmäinen kirjavinkkivideo, jolla Andersson haastattelee lastenkirjastopedagogi Pirkko Ilmasta ja lukee Kirsi Kunnaksen runon Kattila ja peruna.

Videoilla kirjasuosituksia ja uusia tapoja lukemisen edistämiseen

Lukukummit-videot löytyvät Lukuliikkeen Facebook-sivuilta, jossa voi myös osallistua keskusteluun. Videoilla esitellään ammattilaisten suosittelemia kirjoja. Andersson haastattelee lastenkirjallisuuden ammattilaisia syksyn ajan. Keväällä vuorossa on Saarikko. Osana Lukukummit-kampanjaa esitellään myös opetus- ja kulttuuriministeriön sekä Lukuliikkeen avustamia hankkeita. Hankevideoilla kerrotaan, millaisin uusin tavoin lukemista voidaan edistää.

Tutkimusten mukaan lukuharrastus on vahvasti yhteydessä hyviin oppimistuloksiin. Lukevat lapset ja nuoret pärjäävät koulussa ja pääsevät samalla osaksi kirjojen kautta avautuviin maailmoihin ja uusiin oivalluksiin. Olisikin tärkeää, että mahdollisimman moni lapsi saisi heti varhaisista vuosista lähtien vahvat eväät ja innostuksen lukemiseen, Andersson kertoo.

Apua lasten lukemisen tukemiseen

Lukukummit-videoiden kohderyhmänä ovat vanhemmat, jotka kaipaavat apua eskarilaisten ja 1.-2. -luokkalaisten lastensa lukemisen tukemiseen.

– Me Lukukummit haluamme tukea perheen yhteistä lukuharrastusta, jotta lukeminen ei jäisi muiden arjen kiireiden jalkoihin. Kirjavinkkien lisäksi pohdimme yhdessä uusia tapoja lukemisen edistämiseen, Saarikko kertoo.

Katso tästä Lukukummit-kampanjan aloitusvideo