Uutinen

Ulkomailla suoritetun tutkinnon tunnustamista voi nyt hakea verkossa

Palvelut Tutkintojen tunnustaminen
Opetushallituksen päätöstä ulkomailla suoritetun tutkinnon tunnustamisesta voi hakea sähköisesti Opintopolku-palvelussa olevalla lomakkeella. Uusi palvelu otettiin käyttöön 7.9.2020.
Selin oleva tyttö istuu tietokoneen ääressä

Tutkintojen tunnustamisella tarkoitetaan päätöstä siitä, millaisen kelpoisuuden toisessa maassa suoritettu tutkinto antaa työtä tai opiskelupaikkaa haettaessa. Päätöksiä tekevät viranomaiset, oppilaitokset ja korkeakoulut sekä työnantajat. 

Opetushallitus on jo aiemmin tänä vuonna julkaissut sähköisen palveluoppaan, jonka avulla ulkomailla tutkinnon suorittanut voi selvittää, tarvitseeko hän päätöksen tutkinnon tunnustamisesta, mistä ja miten päätöstä haetaan ja mistä saa lisätietoja.

Useimmissa tilanteissa riittää, jos työnantaja, oppilaitos tai korkeakoulu arvioi, millaisen pätevyyden ja osaamisen ulkomainen tutkinto antaa. Viranomaisen tunnustamispäätös on tarpeen, jos ulkomailla tutkinnon suorittanut haluaa toimia ammatissa, johon vaaditaan tietty koulutus tai ammatinharjoittamisoikeus, tai tehtävässä, johon vaaditaan tietyn tasoinen korkeakoulututkinto. 

Opetushallitus tekee päätöksiä kelpoisuudesta muun muassa opetusalan ja varhaiskasvatuksen ammatteihin sekä tehtäviin, joihin vaaditaan korkeakoulututkinto. Käsittelemme vuosittain runsaat tuhat hakemusta ulkomailla suoritetun tutkinnon tai ammattipätevyyden tunnustamiseksi. 

Opetushallituksen päätöstä ulkomailla suoritetun tutkinnon tunnustamisesta haetaan Opintopolku-palvelussa olevalla lomakkeella, josta on tarjolla suomen-, ruotsin ja englanninkieliset versiot. Sähköiseen hakuun saa tukea opasvideosta.