Tiedote

Yli 20 000 hakijaa korkeakoulujen vieraskielisiin koulutuksiin ja Taideyliopistoon

Ajankohtaista Korkeakoulutus
Korkeakoulujen kevään ensimmäiseen yhteishakuun osallistui ennätysmäärä hakijoita: heitä oli noin 8000 enemmän kuin viime kevään vastaavassa haussa. Myös aloituspaikkoja oli tarjolla enemmän. Haettavina olivat korkeakoulujen vieraskieliset koulutukset sekä Taideyliopiston koulutukset, joihin tänä vuonna haettiin ensimmäistä kertaa omalla yhteishaulla.
Kuvituskuva opiskelijakirjastosta

Korkeakoulujen kevään 2020 ensimmäinen yhteishaku päättyi keskiviikkona 22.1. Haettavana oli noin 4 700 aloituspaikkaa noin 260:ssa koulutuksessa. Se on reilusti enemmän kuin vuosi sitten, jolloin tarjolla oli noin 2300 aloituspaikkaa 170:ssa koulutuksessa. Mukana on myös aiempaa enemmän korkeakouluja. Aloituspaikoista reilu kaksi kolmasosaa on ammattikorkeakouluissa ja loput yliopistoissa.

Taideyliopistoon haki noin 3700 ja vieraskielisiin koulutuksiin vajaat 17 000 hakijaa. Hakijoista noin 12 000 oli muita kuin Suomen kansalaisia.

Alojen välillä on suuria eroja kilpailussa aloituspaikoista

Määrällisesti eniten hakijoita houkuttelivat kauppa-, hallinto- ja oikeustieteet, taiteet ja kulttuurialat sekä tietojenkäsittely ja tietoliikenne. 

Korkeakouluissa kovin kilpailu aloituspaikoista käydään taiteissa ja kulttuurialoilla (15,4 hakijaa/aloituspaikka), yhteiskunnallisilla aloilla (8 hakijaa/aloituspaikka) ja terveys- ja hyvinvointialoilla (5,8 hakijaa/aloituspaikka). 

Vähiten hakijoita suhteessa aloituspaikkoihin on humanistisilla aloilla (2,8) ja kasvatusaloilla (3,0).

Valintojen tulokset julkaistaan kesäkuun alussa

Seuraavaksi korkeakoulut tarkistavat hakemuksia ja järjestävät valintakokeita. Kevään ensimmäisen yhteishaun valintojen tuloksia julkaistaan helmikuun lopusta alkaen. Kaikki tulokset julkaistaan viimeistään 5. kesäkuuta.

Valintojen tilannetta voi seurata Oma opintopolku -palvelussa. Opiskelijaksi hyväksytyt saavat automaattisesti tiedon valinnasta sähköpostilla. 

Korkeakoulujen kevään toinen yhteishaku on maaliskuun lopulla

Korkeakoulujen toisen yhteishaun hakuaika on 18.3.–1.4.2020. Toisessa yhteishaussa haetaan yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen suomen- ja ruotsinkielisiin koulutuksiin.

Lisätietoja

  • Suunnittelija Risto Hanhinen, risto.hanhinen[at]oph.fi, p. 029 533 1615
  • Erityisasiantuntija Merja Väistö, merja.vaisto[at]oph.fi,  p.029 533 1386