Uutinen

Tekijänoikeudella suojattuja aineistoja voi nyt käyttää myös taiteen perusopetuksessa – varhaiskasvatuksen ja oppilaitosten luvat ennallaan

Ajankohtaista Varhaiskasvatus Esiopetus Perusopetus Lukiokoulutus Ammatillinen koulutus Taiteen perusopetus Oppimateriaali
Opetushallitus on sopinut Kopioston ja av-alan tuottajien edunvalvontajärjestö APFI:n kanssa luvista käyttää tekijänoikeudella suojattuja aineistoja opetuksessa ja varhaiskasvatuksessa vuonna 2021. Luvat kattavat aineiston kopioinnin ja tv-ohjelmien esittämisen opetuksessa.
Kuvituskuva, opettaja näyttää lapsille tabletilta sisältöä

Sopimukset koskevat varhaiskasvatusta, esi- ja perusopetusta, lukiokoulusta, ja perustutkintoon johtavaa ammatillista koulutusta ja valtionosuutta saavia musiikkioppilaitoksia. Kopiointilupa ja tv-ohjelmien käyttölupa on nyt hankittu ensimmäistä kertaa keskitetysti myös muille valtionosuutta saaville taiteen perusopetusta antaville oppilaitoksille. 

Korkeakoulut sekä musiikkioppilaitokset ja muut taiteen perusopetusta antavat oppilaitokset, jotka eivät saa valtion rahoitusta, hankkivat kopiointilupansa suoraan Kopiostosta.
Kopiointilupa mahdollistaa aineistojen monipuolisen kopioinnin ja käytön

Opetuksessa ja varhaiskasvatuksessa saa Kopioston luvalla kopioida ja tulostaa verkkosivuilla vapaasti saatavilla olevia kuvia ja tekstiaineistoa sekä kopioida ja skannata osia painetuista julkaisuista. Kopiointilupa mahdollistaa muun muassa kuvien, nuottien, laulujen sanojen, tekstiotteiden, lehtiartikkelien ja karttojen kopioimisen ja tulostamisen osaksi omaa opetusmateriaalia, oppijoiden töitä sekä lisämateriaaliksi opetukseen.

Kopiot voi jakaa monisteina tai tallentaa suljetulle sähköiselle oppimisalustalle oman opetusryhmän saataville. Kopiointiluvalla saa myös muokata digitaalisia kuva- ja tekstiaineistoja osana opetusta. Kopiointiluvalla kopioitua aineistoa tai sellaista aineistoa, johon on liitetty kopiointiluvalla kopioitua sisältöä, kuten kuvia, ei saa jakaa julkisesti alustoilla tai avoimesti netissä.

Tv-ohjelmien käyttöluvalla saa esittää ja tallentaa tv-ohjelmia

Tv-ohjelmien käyttöluvalla saa esittää kotimaisia ohjelmia Yle Areenasta ja Elävästä arkistosta sekä tallentaa kotimaisia ja ulkomaisia tv-ohjelmia Yle TV1 -, Yle TV2 -, MTV3- sekä Yle Teema & Fem -kanavilta. Luvalla saa esittää ja tallentaa muita ohjelmia paitsi elokuvateatteri- tai videolevityksessä olevia elokuvia, ulkomaisia jatkuvajuonisia sarjoja ja mainoksia.

Kotimaisten elokuvien esittämislupia voi tiedustella APFI:lta ja ulkomaisten elokuvien lupaa M&M Viihdepalvelusta.

Kopioston verkkosivuilta löydät tarkempaa tietoa kopiointiluvasta ja tv-ohjelmien käyttöluvasta.

Kopiraittilasta oppia tekijänoikeuksiin

Kopiraittila-sivustolta löytyy opetuksessa tarvittavaa tekijänoikeustietoa, pelillistä ja muuta opetusmateriaalia, kuten erilaisia vinkkejä ja tekijänoikeusmuistilistoja projektien tekemiseen, lähdemerkintämalleja, videoita, esitysdioja ja paljon muuta. Kaikki materiaalit on laadittu ikäryhmittäin peruskoulusta korkeakouluun. Toisen asteen ja korkeakoulujen pelillisen materiaalikokonaisuuden suorituksen opiskelija voi osoittaa osaamismerkillä. 
www.kopiraittila.fi 

Maksutonta tekijänoikeuskoulutusta

Kopiosto tarjoaa maksutonta koulutusta ja tietoiskuja tekijänoikeuksista ja käyttöluvista. Koulutukset voidaan järjestää etäyhteyksin tai tilanteen salliessa paikan päällä. Koulutuksen oppilaitoksille tai varhaiskasvatuksen henkilökunnalle voi varata osoitteesta neuvonta [at] kopiosto.fi 

Lisätietoja

Lisensiointipäällikkö Kirsi Salmela, Kopiosto ry, puh. 09 4315 2349, etunimi.sukunimi [at] kopiosto.fi 
Johtaja Matti Lahtinen, Opetushallitus, puh. 0295 331 241, etunimi.sukunimi [at] oph.fi