Tiedote

Yli 6000 sai opiskelupaikan korkeakoulujen vieraskielisistä koulutuksista, Taideyliopistosta ja Tampereen yliopiston teatterityön koulutuksesta

Ajankohtaista Korkeakoulutus Opiskelijavalinnat
Kevään ensimmäisessä yhteishaussa haki yli 22 500 hakijaa, joista opiskelupaikan sai 6 033, eli 27 % hakijoista. 
Opiskelijoita Helsingin yliopiston kampuksella

Korkeakoulujen vieraskielisiin, Taideyliopiston sekä Tampereen yliopiston teatterityön koulutuksiin hyväksyttiin tänä vuonna noin tuhat opiskelijaa enemmän kuin vuosi sitten. Haussa oli nyt tuhat aloituspaikkaa enemmän kuin viime vuonna ja myös hakijoiden määrä kasvoi.  Hyväksyttyjen osuus kasvoi hiukan (25 % vuonna 2020). 

Vaikeinta oli päästä opiskelemaan taiteisiin ja kulttuurialoille, joille hyväksyttiin 10 % hakeneista, sekä maa- ja metsätalousaloille, jolle hyväksyttiin 15 % hakeneista. Helpoimmin opiskelupaikan sai tekniikan aloilta, jonne hyväksyttiin 30 % hakijoista.

Opiskelupaikan saaneista 60 % hyväksyttiin ammattikorkeakoulututkintoon, yliopistojen kandidaatin sekä kandidaatin ja maisterin tutkintoon johtaviin koulutuksiin ja 40 % hyväksyttiin yliopistojen maisterikoulutuksiin tai ylempään ammattikorkeakoulututkintoon johtaviin koulutuksiin. 

Hakeneista 60 % hyväksyttiin ammattikorkeakouluun ja 40 % yliopistoon. Hyväksytyistä 39 % on Suomen kansalaisia. Seuraavaksi yleisimmät kansalaisuudet hyväksyttyjen osalta ovat Bangladesh ja Vietnam. 49 % hyväksytyistä ei ole EU/ETA-alueen kansalaisia.

Hakijat saivat viime viikolla tiedon yhteishaun tuloksista. Opiskelupaikka tulee vastaanottaa ennen 16.7. klo 15. Varasijalta voi vielä tulla hyväksytyksi 2.8. saakka.

Korkeakoulut voivat järjestää lisähakuja yhteishaussa vapaiksi jääneille opiskelupaikoille. Tarjolla olevat koulutukset ja näihin hakeutumisen aikataulut tulevat nähtäviin Opintopolkuun ja korkeakoulujen omille nettisivuille sitä mukaa, kun korkeakoulut päättävät lisähaun järjestämisestä.  Koulutuksiin haetaan Opintopolun kautta. 

Vuodesta 2020 alkaen korkeakoulujen yhteishaku on jaettu kahteen erilliseen yhteishakuun. Ensimmäisessä yhteishaussa haetaan korkeakoulujen syksyllä alkaviin vieraskielisiin koulutuksiin, Taideyliopiston koulutuksiin ja Tampereen yliopiston teatterityön koulutuksiin. Kevään toisessa yhteishaussa haetaan korkeakoulujen syksyllä alkaviin suomen- ja ruotsinkielisiin koulutuksiin.

Lisätietoja:

Suunnittelija Risto Hanhinen, risto.hanhinen [at] oph.fi, puh. 029 533 1615
Erityisasiantuntija Merja Väistö, merja.vaisto [at] oph.fi,  p.029 533 1386

Vipunen.fi, Haku ja valinta -raportit/Yliopistot 
Vipunen.fi, Haku ja valinta -raportit/Ammattikorkeakoulut