Tiedote

Korkeakoulujen kevään toinen yhteishaku alkaa: tarjolla lähes 53 000 aloituspaikkaa

Ajankohtaista Korkeakoulutus Opiskelijavalinnat
Ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen kevään toinen yhteishaku alkaa keskiviikkona 16.3.2022 klo 8 ja päättyy keskiviikkona 30.3.2022 klo 15. Haettavana on 52 915 aloituspaikkaa lähes 1 700 hakukohteessa. Hakemuksen voi täyttää osoitteessa opintopolku.fi.
Tyttöjä istuu opiskelemassa yliopistorakennuksen portailla kesällä.

Korkeakoulupaikkaa voi keväisin hakea kahdessa erillisessä yhteishaussa. Ensimmäisessä yhteishaussa haettavina olivat vieraskieliset koulutukset, Taideyliopiston koulutukset sekä Tampereen yliopiston teatterityön koulutus. Näihin haki noin 32 700 hakijaa. 

Nyt alkavassa yhteishaussa haetaan ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen syksyllä alkaviin suomen- ja ruotsinkielisiin koulutuksiin. Viime vuosien hakijamäärien perusteella on odotettavissa, että kevään toisessa yhteishaussa opiskelupaikkaa tavoittelee yli 150 000 hakijaa.

Yhteishaun aloituspaikoista valtaosa, noin 43 100, on suunnattu lukion, ammatillisen tutkinnon tai vastaavan ulkomaisen tutkinnon suorittaneille. 

Lisäksi yhteishaussa on mukana korkeakoulututkinnon suorittaneille tarkoitettuja yliopistojen maisterikoulutuksia sekä ylempään ammattikorkeakoulututkintoon johtavia koulutuksia. Näihin on tarjolla yhteensä noin 9 900 aloituspaikkaa. 

Kaikista aloituspaikoista 52 % on ammattikorkeakouluissa ja 48 % yliopistoissa.

Kevään toisessa yhteishaussa voi hakea enintään kuuteen hakukohteeseen. Koulutukset on laitettava hakulomakkeella mieluisuusjärjestykseen. Hakijalle tarjotaan vain yhtä opiskelupaikkaa siitä hakukohteesta, johon hakijan valintamenestys riittää ja jonka hakija on asettanut mieluisuusjärjestyksessä korkeimmaksi. 

Todistusvalinnat suoritetaan toukokuussa, valintakokeet järjestetään paikan päällä

Opiskelijavalinnat toteutetaan opetus- ja kulttuuriministeriön vahvistamalla aikataululla. 

Todistusvalinnalla valittavien opiskelijoiden osuus vaihtelee aloittain ja hakukohteittain. Tyypillisimmin todistuksen perusteella hyväksytään 50–60 % hakijoista, mutta osuudet vaihtelevat 10 ja 100 %:n välillä.  

Suurin osa todistusvalinnan aloituspaikoista on varattu ensimmäistä korkeakoulupaikkaa hakeville. Kaikista korkeakoulujen aloituspaikoista ensikertalaisille on varattu noin 68 %. Viime vuonna ensikertalaisille varattiin 64 % aloituspaikoista. 

Todistusvalinnan tulokset julkaistaan viimeistään 30.5. Valintakokeet pyritään järjestämään todistusvalinnan tulosten julkaisun jälkeen paikan päällä suoritettavina kokeina. Koko yhteishaun tulokset valmistuvat viimeistään 8.7. 

Lisätietoja:

Suunnittelija Topias Kähärä, topias.kahara [at] oph.fi, p. 029 533 1758
Erityisasiantuntija Mikko Eronen, mikko.eronen [at] oph.fi, p. 029 533 1485

Lue lisää: