Nuku yö ulkona -tapahtuma tarjoaa luontoelämyksiä ja yhteisyyttä
Elokuun viimeisenä viikonloppuna moni nukkui yönsä ulkona, jotkut ensimmäistä kertaa. Yksi yöpyi teltassa lähimetsässä, toinen takapihallaan, kolmas osallistui Metsähotelli-tapahtumaan yhdessä satojen muiden kanssa. Kaikkiaan yli 135 000 suomalaista oli tänä vuonna mukana hankkimassa uusia elämyksiä ja vahvistamassa luontosuhdettaan Nuku yö ulkona -tapahtuman innostamana.
Suomessa tapahtuma on vakiintunut yhdeksi loppukesän kohokohdaksi ja yli puolet tunnistaa sen nimeltä.
Harva kuitenkaan tietää, että samalla teemalla kokoonnutaan myös muissa Pohjoismaissa viettämään iltaa ja yötä luonnossa.
Natt i naturen -tapahtuman juuret ovat Norjassa, josta Suomen Latu poimi idean ja muokkasi siitä koko kansan tapahtuman. Viime vuonna tapahtumaa kokeiltiin ensi kertaa yhteisvoimin myös Norjassa, Ruotsissa ja Tanskassa. Se toteutui toisissa maissa laajemmin, toisissa vaatimattomammin, mutta kaikilla mukana olleilla pohjoismaisilla ulkoilujärjestöillä oli halu jatkaa ja kehittää toimintaa.
Apuun tuli Erasmus Sport+ -rahoitus, jonka avulla järjestöt ovat vahvistaneet yhteistyötään ja oppineet toisten kokemuksista.
Hyvät toimintatavat jakoon
Suomessa ja Norjassa tapahtuma oli hankkeen alkaessa jo vakiintunut, kun taas Tanskassa ja Ruotsissa otettiin vasta ensimmäisiä askelia. Aloittelijat pääsivät oppimaan kokeneemmilta.
– Kukin maa tekee omanlaisensa tapahtuman, mutta olemme yhdessä koonneet paketin, joka tukee järjestämistä. Huolehdimme, että viestintäasiat ovat kunnossa ja jaamme keskenämme onnistuneita kokemuksia, kertoo Suomen Ladun toiminnanjohtaja Eki Karlsson.
Kunkin maan järjestöllä on oma erikoisalueensa kehittämistyössä. Norjassa vahvistetetaan yhteistä viestintää, Suomessa pilotoidaan koulutuksellista toimintaa, Ruotsissa keskitytään tapahtuman konseptin kehittelyyn ja hyvien käytäntöjen kokoamiseen.
– Olemme oppineet paljon jo tähän mennessä. Esimerkiksi Norjassa on saatu onnistuneesti mukaan maahanmuuttajia kutsumalla heitä laittamaan ruokaa nuotion ääreen. Ruoanlaitto leiritulen ympärillä yhdistää ihmisiä tosi vahvasti.
Suomessa taas on kehitetty Metsähotelli-konsepti, jossa kutsutaan tunnettuja ihmisiä mukaan keskustelemaan ulkoilusta ja luonnosta samalla kun tarjotaan osallistujille vaivaton tapa kokeilla luonnossa yöpymistä.
– Lapsiperheet ovat meille tärkeä kohderyhmä. Jos perheet eivät uskalla itsekseen lähteä luontoon yöksi, teemme sen heille helpoksi suunnittelemalla etukäteen majoitusta, pesupaikkoja ja kivaa ohjelmaa.
Tapahtumissa tuodaan esiin vastuullista ulkoilua ja jokaisenoikeuksia, mutta niissä voi myös kokeilla uusia luontoon sopivia liikuntalajeja.
Tukea pohjoismaisesta yhteistyöstä
Erasmus+ -hankehakemuksen tekeminen sujui hyvässä yhteistyössä ja kaikki kumppanit osallistuivat valmisteluun. Ilman pulmia ei kuitenkaan tässäkään hankkeessa selvitty.
Norjalaisjärjestöt voivat osallistua ohjelmaan, vaikka Norja ei olekaan EU-maa, mutta teknisiä hankaluuksia tuotti rekisteröityminen hakujärjestelmään.
Suurempi murhe oli ruotsalaisen kumppanijärjestön vastuuhenkilön siirtyiminen töihin muualle. Järjestöstä ei löytynytkään työntekijää, joka olisi ottanut hankkeen hoitaakseen. Lopulta oli pakko ulkoistaa osa tehtävistä, jotta saatiin hanke etenemään.
– Tärkeä oppi olikin, että kumppanien tulisi sitoutua sekä organisaatioina että henkilöinä viemään hanketta eteenpäin, toteaa Karlsson.
Hanke on vienyt pohjoismaisten ulkoilujärjestöjen yhteistyötä konkreettisemmalle tasolle.
– Olemme oppineet tuntemaan toisemme. Meillä on verkosto, jonka puitteissa olemme kokoustaneet aikaisemminkin, mutta yhdessä tekemisen kautta olemme päässeet pidemmälle.
Kestävä kehitys on myös sosiaalista ja kulttuurista
Eki Karlsson on pohtinut paljon kestävän kehityksen eri ulottuvuuksia.
Ensinnäkin on ekologinen kestävä kehitys. Ulkoilu on kestävää kehitystä sen kautta, että se vahvistaa luontosuhdetta. Nuku yö ulkona -tapahtumissa myös otetaan huomioon kestävät toimintatavat esimerkiksi välttämällä kertakäyttöastioita.
– Vähintään yhtä tärkeää on kuitenkin kulttuurinen ja sosiaalinen kestävyys. Ulkoilu on tämän kestävän kehityksen ulottuvuuden kuninkuuslaji. Se tuo ihmiset yhdessä perheen, ystävien tai yhdistysporukan kanssa viettämään aikaa luonnossa ja antaa mahdollisuuden kokemuksen jakamiseen ja yhteisöllisyyden vahvistumiseen.
Tämä näkökulma on Karlssonin mielestä jäänyt julkisuudessa liian vähälle huomiolle.
– Nuku yö ulkona -tapahtumilla luodaan uusia toimintatapoja ja ylläpidetään vanhoja, joilla vahvistetaan luonnossa olemisen perinteitä, vaikkapa nuotion äärellä laulamista. Samalla näytetään, miten luonnossa voi ja saa toimia.
Karlsson pitää tärkeänä esimerkiksi maahanmuuttaneiden tutustumista luontoon.
– Sillä on iso sosiaalinen ja kulttuurinen merkitys, että maahanmuuttaneet yhdessä muiden kanssa oppivat viettämään aikaa ja toimimaan luonnossa ja ymmärtämään, mikä on luonnon merkitys pohjoismaalaisessa kulttuurissa. Toivoisin, on että mahdollisimman moni Pohjoismaissa asuva löytäisi oman tapansa ulkoilla ja nauttia luonnosta. Meillä on niin upeita luontopaikkoja, joissa voi tehdä vaikka mitä, aivan ilmaiseksi.
Karlsson toivoo, että muutkin toimijat ottavat hankkeidensa lähtökohdaksi kestävän kehityksen kulttuuriset ja sosiaaliset ulottuvuudet. Hankkeet voisivat luoda paikkoja keskustelulle esimerkiksi kaupunkisuunnittelusta ja luonnon virkistyskäytöstä.
Luotettavat kumppanit ja riittävästi valmisteluaikaa
Kokemustensa perusteella Eki Karlsson neuvoo malttiin hankkeen suunnittelussa.
– Vaikka on loistava idea, ei kannata lähteä liikkeelle kuukauden varoitusajalla. Parempi on käydä keskustelua vaikka vuoden tai pari ja selvittää osallistujien tarve ja motivaatio.
Kansainvälisessä hankkeessa ei kannata alkaa luoda jotakin täysin uutta vaan ennemminkin kehittää eteenpäin sellaista, jota on jo jossain kokeiltu. Jos idea toimii vaikkapa Suomessa tai Tanskassa niin hyvin, että osaamista halutaan jakaa, on hyvät edellytykset onnistua.
Hankkeilla ei kannata myöskään luoda ylimääräisiä rönsyjä vaan kehittää toimintaa, joka on järjestön strategiassa keskeistä. Tästä oli kyse myös Nordic night in Nature -hankkeen kohdalla. Hankerahoitusta on vain vuodelle 2023, mutta ulkoilujärjestöjen yhteistyö jatkuu joka tapauksessa myös ensi vuonna. Tosin uusikaan hanke ei ole ulos suljettu vaihtoehto, sillä hakeminen ja hallinnointi on nyt tuttua.
– Kun ollaan asian perässä eikä rahan perässä, niin ollaan oikealla tiellä.
Kohti vihreämpää Eurooppaa
Kirjoittaja: Päivi Kärnä