Uutinen

Palotarkastaja Kaj toi kansainvälisiltä kriisialueilta mukanaan ihmisten kohtaamisen taitoja

Ohjelmat Kansainvälistyminen
Kaj Forssellin silmissä siinsivät seikkailut sekä pyrkimys tehdä työtä, jolla on merkitystä, kun hän suuntasi töihin kriisialueille Afrikkaan ja Aasiaan. Kun Länsi-Uudenmaan pelastuslaitoksella työskentelevä Kaj katsoo nyt taaksepäin, näkee hän ulkomaankomennusten vahvistaneen ammattiosaamistaan kokonaisvaltaisesti. Erityisesti vahvistui kyky toimia haastavissa tilanteissa.
Miehiä savannilla auton edessä
Kaj Forssell

Opiskelukaverini innoitti minut kansainvälisiin tehtäviin. Hän oli kerennyt tekemään kansainvälistä uraa valmistumisemme jälkeen. Henkilökohtaisesti minua ajoi tähän seikkailunjano ja halu tehdä työtä, jolla on merkitystä. Myös oman henkilökohtaisen osaamisen kehittäminen kiinnosti minua. Sosiaalisena persoonana olin kiinnostunut työstä eri kulttuuri- ja koulutuspohjaisten ihmisten kanssa.

Kansainvälinen osaamiseni on peräisin kriisialueilta Afrikassa ja Aasiassa. Minulla ei ollut ennakkoon mitään suurempia kuvitelmia, sillä olin hankkinut tietoa eri lähteistä. Tämä ”alkutiedustelu” antoi itse asiassa aika hyvän pohjan aloittaa työt. Kuitenkin matkustamisen rankkuus varsinkin korona-aikana yllätti.

Oma tapa ei aina ole paras tapa

Haasteena on lähteä tekemään työtä avoimin mielin. Oma tapa tehdä työtä ei välttämättä aina toimi. Tässä helpottaa, kun hyväksyy erilaiset tavat tehdä työtä ja kunnioittaa erilaisia kulttuureja. Ihmisiä arvostamalla ja kunnioittamalla selviää vaikeistakin haasteista. Näin tehden huomaakin saavansa vastaavasti kunnioitusta ja arvostusta sekä paljon hyviä ystäviä. Olen oppinut pitkäjänteisyyttä sekä kärsivällisyyttä.

Ammatillisesti oppi oli kokonaisvaltaista. Osallistuin erilaisiin koulutuksiin maailmalla, missä opin uusia asioita sekä uudenlaisia työnteon tapoja. Tärkein oppi tuli ihan käytännön työtä tekemällä. Ihmisten kohtaamisessa opin paljon uutta ja pystyin ymmärtämään, miten eri lailla voi kanssaihmisiä kohdella.

Lähde rohkeasti kokeilemaan!

Olen urallani päässyt sittemmin hyödyntämään näitä ulkomailla opittuja taitoja. Vaikeidenkin asioiden läpivientiä on helpottanut kyky työskennellä kunnioittavasti ja joustavasti erilaisten ihmisten kanssa.

Kansainvälisiin tehtäviin lähtevä haluaa yleensä kehittää itseään ja on työhönsä sitoutunut. Työnantaja voi hyödyntää kansainvälistä kokemusta esimerkiksi erilaisissa kansainvälisissä projekteissa. Itse organisoin aiemmalla työnantajallani ulkomaan-koulutusmatkan työntekijöillemme.

Suosittelen tutustumaan eri vaihtoehtoihin tehdä työtä ulkomailla sekä hankkimaan tietoa eri lähteistä. Työ ulkomailla voi olla lyhyt- tai pitkäkestoista, sillä mahdollisuuksia on monia. Opiskeluaikana kannattaa pohtia esimerkiksi opiskelijavaihtoa ja lähteä ulkomaille hetkeksi opiskelemaan. Tämä antaa jo ajatuksia siitä voisiko kansainvälinen ura olla sinua varten. – Ei muuta kuin rohkeasti reissuun!

Osaamista ja oivalluksia maailmalta –juttusarja

Osaamista ja oivalluksia maailmalta –juttusarja nostaa esiin erilaisia urapolkuja kulkevien henkilöiden kokemuksia kansainvälisistä ympäristöistä. Artikkelit kuvaavat, minkälaisia taitoja ja ymmärrystä kansainväliset kokemukset ovat päähenkilöiden elämään tuoneet.