Tiedote

Suomalaiset korkeakoulut kiinnostavat yhä useampaa – yhteishaussa ennätysmäärä hakijoita, valtaosa ulkomailta

Ajankohtaista Korkeakoulutus Kansainvälistyminen Koulutusvienti Opiskelijavalinnat
Korkeakoulujen kevään ensimmäisessä yhteishaussa oli yli 61 800 hakijaa, mikä on noin kaksi kertaa enemmän kuin vuonna 2022. Haettavana olivat korkeakoulujen vieraskieliset koulutukset ja Taideyliopiston opiskelupaikat. Suurin osa hakijoista oli muita kuin Suomen kansalaisia.
Opiskelijoita

Kevään 2023 ensimmäinen yhteishaku korkeakouluihin päättyi keskiviikkona 18.1. Yhteensä hakijoita oli yli 61 800 eli enemmän kuin koskaan ennen ja kaksinkertaisesti viime vuoteen nähden.

Haettavana oli noin 7 400 aloituspaikkaa 369 hakukohteessa korkeakoulujen vieraskielisissä koulutuksissa sekä Taideylipiston koulutuksissa. Hakukohteista reilu puolet oli yliopistojen ja loput ammattikorkeakoulujen koulutuksia. Yliopistokoulutusten hakukohteiden määrä kasvoi suhteessa enemmän. Aloituspaikkoja korkeakouluihin oli tarjolla yli 1 000 enemmän kuin viime vuonna.

Valtaosa hakijoista (yli 50 000) oli muita kuin EU/ETA-alueen kansalaisia. Suurimmat kansalaisuusryhmät hakijoissa olivat edellisvuosien tapaan Bangladeshin, Nigerian ja Suomen kansalaiset. Suomen kansalaisten osuus hakijoista on 14 %. Suomalaisten hakijoiden määrä pysyi lähes samana kuin edellisvuonna. 

Kansainvälisten hakijoiden määrä ja osuus kaikista hakijoista on puolestaan kasvanut jo useamman vuoden ajan – tänä vuonna erityisen paljon. Kansainvälisten hakijoiden määrä kaksinkertaistui viime vuodesta.

–Korkeakoulujen yhdessä kansallisten toimijoiden kanssa tekemä aktiivinen opiskelijarekrytointi ja maakuvatyö sekä kevään 2022 opiskelijan oleskelulupauudistus ovat lisänneet mielenkiintoa suomalaista korkeakoulutusta kohtaan, ja se näkyy tänä vuonna hurjasti kasvaneissa hakijamäärissä, sanoo erityisasiantuntija Janni Jokela Opetushallituksesta. 

Kevään ensimmäisessä yhteishaussa on käytössä ammattikorkeakoulujen yhteinen valintakoe, International UAS Exam, joka otettiin käyttöön viime vuonna. Hakija tekee yhden sähköisen kokeen ja voi hakea sen avulla kaikkiin hakukohteisiin, joissa International UAS Exam on käytössä.

–Yhteinen valintakoe tekee koulutukseen hakemisesta entistä kevyempää, mikä myös osaltaan selittää kansainvälisten hakijoiden määrän kasvua, kertoo Jokela. 

Taideyliopistoon haki tänä vuonna yli 4 200 hakijaa. Taideyliopiston koulutuksissa oli tarjolla 129 aloituspaikkaa 78 hakukohteessa. 

Opiskelupaikka joka kahdeksannelle 

Määrällisesti eniten hakijoita oli edellisvuoden tapaan kauppa-, hallinto- ja oikeustieteiden sekä tietojenkäsittely- ja tietoliikennealojen koulutuksiin. Suosituin Taideyliopiston hakukohde oli suomenkielinen näyttelijätieteen koulutusohjelma, jossa yli 1 200 hakijaa pyrkii 12 aloituspaikkaan.

Kovin kilpailu aloituspaikoista käydään palvelualoilla (noin 31 hakijaa / aloituspaikka), terveys- ja hyvinvointialoilla (noin 19 hakijaa / aloituspaikka), yhteiskunnallisilla aloilla sekä taiteen ja kulttuurin aloilla (molemmissa noin 16 hakijaa / aloituspaikka). 

Vähiten hakijoita suhteessa aloituspaikkoihin oli humanistisilla aloilla (noin 8 hakijaa/aloituspaikka) sekä kasvatusaloilla (noin 8 hakijaa / aloituspaikka). 

Kaikista hakijoista keskimäärin joka kahdeksas saa opiskelupaikan kevään ensimmäisestä yhteishausta.

Valintojen tulokset julkistetaan viimeistään kesäkuun alussa 

Tällä hetkellä korkeakoulut tarkistavat hakemuksia ja järjestävät valintakokeita. Kevään ensimmäisen yhteishaun valintojen tuloksia julkaistaan tammi–helmikuun vaihteesta alkaen. Kaikki tulokset julkaistaan viimeistään 2. kesäkuuta.

Suomalaiset hakijat voivat seurata opiskelijavalintansa tilannetta Oma Opintopolku -palvelussa. Oma Opintopolku toimii Opetushallituksen ylläpitämän Opintopolku-palvelun yhteydessä. Kaikki opiskelijaksi hyväksytyt saavat automaattisesti tiedon valinnasta sähköpostilla.

Korkeakoulujen toinen yhteishaku järjestetään 15.3.–30.3.2023. Tällöin haetaan yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen suomen- ja ruotsinkielisiin koulutuksiin.

Lisätietoja:

Erityisasiantuntija Janni Jokela, janni.jokela [at] oph.fi , p. 029 533 1818
Suunnittelija Riku Hanhinen, riku.hanhinen [at] oph.fi, p. 029 533 1615