Tiedote

Syksyn yhteishaussa korkeakoulupaikkaa tavoittelee lähes 55 930 hakijaa

Ajankohtaista Korkeakoulutus Opiskelijavalinnat
Ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin haki syksyn yhteishaussa lähes 55 930 hakijaa, mikä on noin 12 500 enemmän kuin viime vuonna. Korkeakoulujen tammikuussa 2024 alkavassa koulutuksessa oli tarjolla yli 9 400 aloituspaikkaa.
Kuvituskuva, nuoret juttelevat koulun edessä

Korkeakoulujen syksyn yhteishaku päättyi torstaina 14.9. Suurin osa yhteishaussa haettavina olevista koulutuksista oli ammattikorkeakouluissa, ja hakijoista 96 % haki ammattikorkeakouluun. Hakijoista 2 % haki sekä ammattikorkeakouluun että yliopistoon, samoin 2 % pelkästään yliopistoon. Määrällisesti eniten hakijoita pyrki terveys- ja hyvinvointialoille, kauppa-, hallinto- ja oikeustieteiden aloille sekä tietojenkäsittelyn ja tietoliikenteen (ICT) aloille. 

Yksittäinen hakija pystyi hakemaan kuuteen hakukohteeseen. Keskimäärin hakijat hakivat 2,6 hakukohteeseen. 

Suurin osa haettavana olleista koulutuksista on suunnattu toisen asteen tutkinnon suorittaneille. Näihin koulutuksiin oli noin 43 790 hakijaa. Lisäksi tarjolla on yli 1 800 aloituspaikkaa ylempään ammattikorkeakoulututkintoon johtavissa koulutuksissa sekä yliopistojen maisterikoulutuksissa.

Valinnat tehdään loka-marraskuussa 

Todistusvalinnalla valittavien opiskelijoiden osuus vaihtelee aloittain ja hakukohteittain. Tyypillisimmin todistuksen perusteella hyväksytään 50–60 % hakijoista, mutta osuudet vaihtelevat 10 ja 100 %:n välillä.  Suurin osa todistusvalinnan aloituspaikoista on varattu ensimmäistä korkeakoulupaikkaa hakeville. Todistusvalinnan tulokset julkaistaan viimeistään 18.10.2023 Opetushallituksen Opintopolku-palvelussa.

Seuraavaksi korkeakoulut tarkistavat hakemuksia ja hakijoilla on aikaa lähettää hakuajan jälkeen tarvittavia liitteitä. Valintakokeita järjestetään pitkin syksyä. Ammattikorkeakoulujen yhteinen valintakoe järjestetään 30.10.–1.11.2023 ammattikorkeakouluissa ympäri Suomen.  

Koko yhteishaun valintojen tulokset julkaistaan viimeistään 24.11.2023 Opintopolussa. Hakijat voivat tarkastella omia tuloksiaan sekä ottaa paikan vastaan Oma Opintopolku -palvelussa. Hakijat saavat Opintopolulta sähköpostitse tiedon, jos heillä on paikka vastaanotettavissa. Lisäksi kaikki hakijat saavat tulosten julkaisun jälkeen tuloskirjeen, jossa kerrotaan tarkemmin valintamenestyksestä.

Lisätiedot:

  • Erityisasiantuntija Topias Kähärä, topias.kahara [at] oph.fi, p. 029 533 1758
  • Erityisasiantuntija Mikko Eronen, mikko.eronen [at] oph.fi, p. 029 533 1485