Erasmus+ Innovaatioyhteenliittymät -rahoitus tukee 17 suomalaista organisaatiota

Erasmus+ Innovaatioyhteenliittymät -toiminto tarjoaa rahoitusta, joka tähtää Euroopan innovaatiopotentiaalin kasvattamiseen. Avainasemassa on strateginen yhteistyö korkeakoulujen, ammatillisten koulutusorganisaatioiden ja yritysten välillä.
Euroopassa jätettiin 3.5.2023 päättyneellä hakukierroksella yhteensä 351 hakemusta, joista 160 ylitti vaaditun kynnysarvon.
Suomalaisorganisaatiot mukana kymmenessä hankkeessa
Rahoitusta myönnettiin Euroopassa 37 hankkeelle, joista suomalaisia on mukana kymmenessä.
Määrät ovat kasvaneet edellisiin hakukierroksiin 2021 ja 2022 verrattuna. Molempina vuosina Suomi oli edustettuna kahdeksassa hankkeessa, ja Euroopassa rahoitettiin yhteensä 32 hanketta.
Vuoden 2023 hakukierroksella suomalaisille organisaatioille myönnettiin yhteensä noin kolme miljoonaa euroa. Kokonaisrahoitus Euroopassa oli 62 miljoonaa euroa.
Rahoitustaso on pysynyt vakaana sekä Suomen että Euroopan tasolla.
Ensikertalaiset tuovat uusia näkökulmia yhteistyöhön
Hakukierroksella 2023 kansainvälisen yhteistyön merkitys konkretisoituu, kun 17 suomalaisorganisaatiota aloittaa kymmenessä eri projektissa. Mukana ovat seuraavat suomalaiset organisaatiot:
Turun ammattikorkeakoulu Oy, Varsinais-Suomen hyvinvointialue, Ålands Landskapsregering/Allmanna Förvaltningen, Oulun yliopisto, Vaasan yliopisto, Metropolia Ammattikorkeakoulu Oy, Neogames Finland Ry, Raision seudun koulutuskuntayhtymä, Lounais-Suomen Jatehuolto Oy, Crazy Town Oy, Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy, Tekstiili- ja vaateteollisuus Finatex ry, Tampereen ammattikorkeakoulu Oy, Vaasan kaupunki, Ael-Amiedu Oy, Tukena-säätiö sr, Helsingin yliopisto
Lähes puolet organisaatioista osallistuu Innovaatioyhteenliittymät -hankkeisiin ensimmäistä kertaa. Tämä osoittaa suomalaisten toimijoiden kasvavaa kiinnostusta ja sitoutumista eurooppalaiseen innovaatioverkostoon.
Kaksi rahoituskategoriaa - yksi yhteinen päämäärä
Hakukierroksella 2023 rahoitusta oli saatavilla kahdelle hanketyypille.
Ensimmäinen näistä kohdentui korkeakoulutuksen, ammatillisen koulutuksen ja yritysten yhteistyön edistämiseen (engl. Alliances for Education and Enterprises). Näiden yhteenliittymien tavoitteena on edistää innovaatioita koulutus- ja työelämän rajapinnassa.
Hankkeet ovat kaksi- tai kolmevuotisia, ja niille myönnetään rahoitusta enimmillään 1–1,5 miljoonaa euroa.
Suomalaiset organisaatiot menestyivät hyvin ensimmäisessä hanketyypissä: suomalaisia osallistuu seitsemään 32:sta Euroopassa rahoitetusta projektista.
Erityisen merkittävää on, että kaksi hankkeista koordinoidaan Suomesta. Turun ammattikorkeakoulu koordinoi jo toista Erasmus+ Innovaatioyhteenliittymät -hankettaan, kun taas Metropolia Ammattikorkeakoulu toimii ensimmäistä kertaa tämän toimintotyypin hankekoordinaattorina.
Toisen hanketyypin rahoitus suuntautui Euroopan osaamisohjelmassa tunnistettujen alojen osaamisyhteistyöhön (engl. Alliances for Sectoral Cooperation on Skills).
Nämä yhteenliittymät pyrkivät ratkaisemaan sellaisia osaamisvajeita, jotka heikentävät kasvua ja kilpailukykyä kriittisillä toimialoilla tai alueilla.
Hankkeiden kesto on neljä vuotta, ja niille myönnettävä rahoitus voi olla enimmillään neljä miljoonaa euroa.
Toisessa hanketyypissä Suomen osallistuminen suhteessa Euroopassa rahoitettuihin hankkeisiin on huomattavaa, sillä suomalaisorganisaatioita on mukana kolmessa viidestä rahoitetusta projektista.
Gamebadges–hanke: Uusia polkuja pelialan osaamisen tunnustamiselle
Seuraava haku mahdollisesti vuonna 2025
Vuoden 2024 Innovaatioyhteenliittymät -haku päättyi 7.3.2024. Tulokset odotetaan julkaistavaksi vuoden lopussa.
Toimintoa hallinnoi Euroopan koulutuksen ja kulttuurin toimeenpanovirasto (EACEA). Lisätietoa mahdollisesta tulevasta hausta 2025 on tulossa syksyllä 2024, kun seuraavan vuoden ehdotuspyyntö julkaistaan.
Liity Opetushallituksen kansainvälisten ohjelmien sähköpostilistoille saadaksesi ajantasaista tietoa hakukierroksista.