Uutinen

”Kyse ei ole minusta, vaan meistä” – yhteisöllisyys ja nuorten halu auttaa korostui solidaarisuushankkeiden dialogeissa

Ajankohtaista Euroopan solidaarisuusjoukot
Euroopan solidaarisuusjoukkojen nuorten solidaarisuushankkeita toteuttavat nuoret kokoontuivat jakamaan kokemuksiaan dialogiin teemalla ”mikä meitä yhdistää”. Nuorten ajatuksia osallisuudesta ja hankkeiden vaikutuksista oli kuulemassa myös hallituksen liikunta-, urheilu- ja nuorisoministeri Sandra Bergqvist.
KUVATEKSTI: Mikä tuo meidät yhteen -solidaarisuushankkeiden arviointidialogi toi hankkeissa mukana olleita nuoria yhteen Helsingin DialogiAkatemiassa järjestettyyn tilaisuuteen.
Mikä tuo meidät yhteen -solidaarisuushankkeiden arviointidialogi toi hankkeissa mukana olleita nuoria yhteen Helsingin DialogiAkatemiassa järjestettyyn tilaisuuteen. / Maija Lindström

Solidaarisuushankkeet luovat 18–30-vuotiaille nuorille mahdollisuuden vaikuttaa ja luoda ympärilleen pysyvämpää muutosta. Niiden parissa toimivat eri taustoista tulevat nuoret jakoivat ajatuksiaan dialogitilaisuudessa Helsingissä. Nuorten itse suunnittelemien ja toteuttamien hankkeiden keskiössä on suuria teemoja, kuten ulkopuolisuus, yksinäisyys ja nuorten mielenterveysongelmat tai asunnottomuus. Hankkeet tarjoavat kokemusta projektinhallinnasta ja luovat mahdollisuuden vastavuoroiselle auttamiselle, vahvistaneet osallistuneiden itsevarmuutta ja yhteiskunnassa arvostetuksi tulemisen tunnetta. Nuorten keskuudessa jaettuna arvona nähtiin samalla usko yhteiseen hyvään ja parempaan tulevaisuuteen.

”Kyse ei ole minusta, vaan meistä”

Tilaisuuteen osallistunut liikunta-, urheilu- ja nuorisoministeri Sandra Bergqvist korosti nuorten esiintuoman kuuluvuuden tunteen merkitystä ja sitä, kuinka ihmiset kokisivat itsensä nopeammin osaksi yhteiskuntaa, esimerkiksi paremman kielitaidon myötä. Keskustelussa esiin nousi lisäksi polarisaatio, niin politiikan kuin yhteiskunnan muillakin osa-alueilla, kuten sosiaalisessa mediassa.

- Solidaarisuus tarkoittaa myös, että tulisi katsoa oman pienen piirin ulkopuolelle. Sen, että autamme muita ihmisiä arjessa tai ympäri maailman, ei tulisi olla itseltä pois. Solidaarisuudessa kyse ei ole minusta, vaan meistä.

Nuorten osallisuus ja osallistumisen vahvistaminen on yksi nuorisopolitiikan keskeisistä teemoista ja myös tässä suhteessa ministeri Bergqvist piti dialogeja yhtenä nuorten osallisuuden keinona. Osallisuus ja kansalaisvaikuttaminen ovat muutakin kuin vaaleja ja äänestämistä, minkä vuoksi Bergqvist kokee tärkeänä antaa nuorille estradi heitä koskevissa asioissa.

Yhteinen tulevaisuus

Ministeri Bergqvist myönsi tehtävää riittävän etenkin muun muassa tasa-arvon ja hiljaisen hyväksynnän sekä aikaisen puuttumisen saralla.

- Oma paikan löytäminen voi olla monille tosi haastava ja sen takia uskon, että nuorille pitäisi antaa myös mahdollisuuksia. En myöskään usko, että asiat olisivat aina hoidettavissa teknologian tai somen välityksellä.

Tulevaisuus on lopulta meidän kaikkien yhteinen. Nuorten keskuudessa dialogeista paistoi innostus jakaa omien hankkeiden tuomaa antia ja samalla kuulla muiden tuloksia ja ajatuksia ympäri Suomen. Vertaisten kanssa ideoiden jakaminen toi myös lisäintoa ja motivaatiota hankkeiden toteuttamiseen. Bergqvist korostikin aikuisten vastuuta luoda nuorille paikkoja osallistua keskusteluun ja vaikuttaa.

Ajatus paremmasta tulevaisuudesta sisältyi vahvasti hankkeeseen Culturemix, jossa tavoitteena on vahvistaa sosiaalista integraatiota ja luoda muutosta. Hankkeen kolmikko Anabell, Blessing ja Roby toivovat muun muassa, että heidän pikkusisaruksensa kokisivat itsensä vahvemmin osaksi suomalaista yhteiskuntaa.

- Tajusimme, että olemme eläneet lähes koko elämämme Suomessa, mutta emme kokeneet olevamme integroituneita koulutusjärjestelmään tai muutenkaan sosiaalisesti, Tampereella hanketta koordinoiva Anabell kuvaili.

"Kulttuuri luo harmoniaa”, Anabell, Blessing ja Roby uskoivat.

- Kun saamme tunnustusta ja annamme muille ideoita projektin muokkaamiseen, äänemme tulee kuuluviin, Blessing avasi dialogin antia.

Liikunta-, urheilu- ja nuorisoministeri Sandra Bergqvist.

On turha puhua, jos kukaan ei kuuntele

Jotta päätöksenteossa olisi mahdollista kuulla laajemmin koko väestöä, tulisi nuorille luoda Bergqvistin mukaan myös jatkossa enenevissä määrin turvallisia tiloja keskustella heidän tärkeäksi kokemistaan aiheista.

- Tämä keskustelu oli erinomainen esimerkki siitä, miten voidaan tuoda esiin omia näkemyksiä niin, että koko ajan ei tarvitse pelätä, että nyt joku haukkuu tai iskee verbaalisesti takaisin. Kuulimme isojen teemojen äärellä rakentavia ja aitoja kokemuksia sen sijaan, että olisimme keskustelleet vastakkain ja toisia alentavasti. 

Yhteisen keskustelun päätteeksi nuoret tiedustelivat Bergqvistiltä hänen ajatuksistaan. Mitä ministeri ajattelee, miksi niin usea nuori kokee tulevaisuutensa toivottomana? Vastaukseen nivoutui vahvasti sosiaalinen media ja Bergqvist esitti huolensa muun muassa siitä, kuinka entistä nuoremmat altistuvat verkossa heille sopimattomalle sisällölle. Samalla hän peräänkuulutti laajempia ja konkreettisia rajoituksia sosiaalisen median käyttöön.

-  Jo kymmenen vuoden kuluttua uskon, että ihmettelemme, miten emme rajoittaneet sosiaalisen median käyttöä aiemmin, Bergqvist totesi.

Nuorten ääni esille

Jyväskylästä dialogeihin saapuneet Salka ja Ronja kuvasivat solidaarisuushankkeitaan toimintansa kannalta “kaiken mahdollistavaksi”. Salka edusti tilaisuudessa teatteriyhdistys Kontrastin Kurotus-hanketta ja korosti, että hankkeen ja illan tapaamisen vaikutus oli ollut hänen mukaansa valtava ja se korostui entisestään kulttuurialan leikkausten keskellä.

-  Tämä on ollut isoin asia, mitä meillä on ollut. Kerrankin kulttuurin parissa on ollut tilanne, että olemme voineet tehdä jotain ekstraa, emmekä vain keskittyä suorittamaan pakollista arkea. Hanke on todistus siitä, että toiminnan ei tarvitse olla voittoa tavoittelevaa. Jatkuvuutta on, kun tekemisessä on järkeä, teatteriyhdistys Kulissin ja Kulissi goes Kaikkialle -projektissa mukana ollut Ronja kertoi.

Ruotsinkieliseltä Nauvon saarelta kotoisin oleva Bergqvist olisi 18-vuotiaana perustanut Solidaarisuushankkeessa, jolla hän olisi luonut kotipaikkakunnalleen parempia väyliä nuorten vaikuttamiselle. Nuorisovaltuuston toimintaa oli ainoastaan läheisessä Paraisten kunnassa, eikä Bergqvist voinut osallistua tähän.

-  Nauvo oli tuolloin oma kuntansa, eikä meillä ollut omaa nuorisovaltuustoa. Muistan, että olin todella kiukkuinen ja se harmitti, joten kenties olisin hankkeella luonut kuntaan mahdollisuuksia tuoda ikäisteni ääntä paremmin esille.

Teksti: Aino Paloniemi

Kansalliset dialogit

  • Nuorten solidaarisuushankkeiden dialogi järjestettiin osana Kansallisten dialogien sarjaa
  • Dialogien kautta Opetushallituksessa lisätään nuorten kuulemista, saadaan tietoa hankkeiden vaikutuksista ja kehitetään ohjelman toimeenpanoa