Uusi opiskelijalähettiläsohjelma houkuttelee kansainvälisiä osaajia Suomeen
Tammikuussa käynnistetyn Study in Finlandin opiskelijalähettiläsohjelman ideana on vahvistaa Suomen tunnettuutta, jotta innostuneita kansainvälisiä opiskelijoita saataisiin houkuteltua Suomen korkeakouluihin. Opiskelijalähettiläät jakavat omia kokemuksiaan Suomessa asumisesta ja opiskelusta sekä vastaavat potentiaalisten opiskelijoiden esittämiin kysymyksiin.
– Opiskelijalähettiläidemme elämää voi helposti seurata sosiaalisen median alustoillamme, kuten YouTube-kanavallamme sekä Instagram-tilillä. Sosiaalisen median helppokäyttöisyys sekä laaja tavoitettavuus mahdollistavat sen, että uudet Suomesta kiinnostuneet opiskelijat pääsevät tarjoamamme tiedon äärelle. Lisäksi lähettiläämme tavoittaa verkkosivuiltamme löytyvän Chatin kautta, kertoo asiantuntija Avnee Garg-Kaljunen.
Opiskelijalähettiläsohjelma lähtenyt sujuvasti liikkeelle
Opetushallituksen Study in Finland -tiimi käynnisti opiskelijalähettiläs-projektin kesällä 2023. Opiskelijalähettiläiden rekrytointiprosessi avattiin marraskuussa ja yli 110 kiinnostunutta kansainvälistä tutkinto-opiskelijaa haki tehtävään.
Hyvien hakijoiden joukosta valittiin ennakkotehtävien ja haastatteluiden perusteella kuusi opiskelijalähettilästä vuodelle 2024. Nyt tammikuussa aloittaneet opiskelijalähettiläät ovat kotoisin Keniasta, Myanmarista, Iranista, Vietnamista, Venezuelasta sekä Espanjasta. Mukaan valitut opiskelijalähettiläät jaettiin kolmeen ryhmään niin, että he vastaavat aina pareittain yhdestä toiminnosta.
– Opiskelijalähettiläiden työ on alkanut sujuvasti. He ovat tuottaneet laadukasta sisältöä kanaviimme ja julkaisseet verkkosivuillamme innostavia blogeja opiskelijaelämästä. Lähettiläät ovat aktiivisesti keskustelleet potentiaalisten opiskelijoiden kanssa käyttöön ottamamme Unibuddy-alustan kautta kertoo asiantuntija Samuli Repo.
Opiskelijalähettiläiden tärkeänä tehtävä on pyrkiä lisäämään ulkomaalaisten opiskelijoiden tietoisuutta ja samalla mahdollisuuksia hakea Suomeen opiskelemaan.
– Yksi viikoittaisista tehtävistäni on vastata eri puolilta maailmaa tulevien opiskelijoiden tiedusteluihin ja kirjoittaa blogeja opinnoistani ja kokemuksistani. Näin saan jaettua mahdollisimman paljon tietoa ja kokemuksia täällä opiskelusta ja asumisesta, kertoo opiskelijalähettiläänä toimina Linh Bui.
Opiskelijalähettiläiden omat kokemukset tärkeä pohja ohjelmalle
Monilla Suomeen hakevilla kansainvälisillä opiskelijoilla on mielessään hyvin samantyyppisiä huolia. Yleisimmin opiskelijalähettiläiltä kysytään muun muassa opintosuunnitelmista, opiskelemaan pääsyn edellytyksistä, hakumenettelyistä, stipendimahdollisuuksista ja elinkustannuksista Suomessa.
– Hakuvaiheessa löysin opintoihin liittyen hyvin tietoa yliopistojen verkkosivuilta ja hakutoimistoista. Kun minut hyväksyttiin opiskelijaksi hakemaani ohjelmaan, minut kuitenkin valtasi pelko Suomeen muuttamisesta. Miten löydän asunnon, navigoin paikallisessa joukkoliikenteessä tai miten muut käytännön asiat hoituvat, sanoo Bui.
Opiskelijalähettiläiden omat kokemukset Suomessa opiskelusta ja maahan muuttamisesta ovat tärkeä pohja koko ohjelman toiminnalle. Verkostojen luominen, ystävien saaminen ja täysin uuteen ympäristöön sopeutuminen ovat teemoja, joihin maassa pidempään asuneet eivät välttämättä osaa edes ajatella. Kun muuttaa uuteen maahan, voi kohdata muitakin yllättäviä tilanteita.
– Olen kotoisin trooppisesta maasta, jossa kesä kestää lähes ympäri vuoden, joten sain kokea kovat pakkaset ja runsaat lumisateet ensimmäistä kertaa Suomeen muuttaessani. Lisäksi olen hämmästynyt suomalaisten anteliaisuudesta ja rehellisyydestä. Suomessa olen saanut tukea kaikista kouluista, joissa olen käynyt sekä työpaikoista, joissa olen työskennellyt, kertoo Bui.