Nyheter

Nytt program för studerandeambassadörer lockar internationella studerande till Finland

Aktuellt
Study in Finland har inlett ett nytt program för studerandeambassadörer (Student Ambassador Program). Programmets ambassadörer är internationella examensstuderande vid högskolor i Finland. Studerandeambassadörerna representerar Finland som studieland för sökande som är intresserade av högskoleutbildning.
Study in Finlnand studerandeambassadörer.
Study in Finlnand studerandeambassadörer: Angela Mutai, Khin Phyu Cyn Kyi, Iman Baramaki, Linh Bui, John Reis och Lola Rubio Alberca.

Tanken med programmet som inleddes i januari av Study in Finland är att öka kännedomen om Finland som studieland för att väcka intresset för studier vid högskolor i Finland hos internationella studerande. Studerandeambassadörerna delar med sig av sina egna erfarenheter av att leva och studera i Finland och svarar på frågor som ställs av potentiella studerande. 

– Det är lätt att följa med studerandeambassadörernas liv i våra kanaler i sociala medier, till exempel på YouTube och Instagram. Tack vare att det är enkelt att använda och nå ut till stora grupper i sociala medier når vi nya studerande som är intresserade av att studera i Finland. Man kan även kontakta våra ambassadörer i chatten på vår webbplats, konstaterar Avnee Garg-Kaljunen, sakkunnig vid Utbildningsstyrelsen.

Programmet har kommit i gång smidigt

Study in Finland-teamet vid Utbildningsstyrelsen inledde studerandeambassadörprojektet sommaren 2023. Rekryteringen av studerandeambassadörer inleddes i november och fler än 110 internationella examensstuderande anmälde sitt intresse.

Med hjälp av förhandsuppgifter och intervjuer valdes bland många duktiga sökande sex studerandeambassadörer för år 2024. De nya studerandeambassadörerna kommer från Kenya, Myanmar, Iran, Vietnam, Venezuela och Spanien. Ambassadörerna är indelade i tre par som tillsammans ansvarar för en vald funktion.

– Studerandeambassadörerna har fått en bra start på sitt arbete. De har producerat högklassigt innehåll för våra kanaler och publicerat intressanta bloggtexter om studielivet på våra webbsidor. Ambassadörerna är aktiva och diskuterar med potentiella studerande via plattformen Unibuddy, som vi har tagit i bruk, konstaterar Samuli Repo, sakkunnig vid Utbildningsstyrelsen.

En viktig uppgift för studerandeambassadörerna är att verka för att öka kännedomen om Finland som studieland och möjligheterna att studera i Finland bland utländska studerande. 

– En av mina uppgifter varje vecka är att svara på frågor från studerande i olika delar av världen och skriva bloggtexter om mina studier och erfarenheter. På detta vis kan jag dela mina kunskaper och erfarenheter av att studera och leva i Finland med så många utländska studerande som möjligt, säger studerandeambassadör Linh Bui.

Inom programmet utgår man från studerandeambassadörernas egna erfarenheter

Många internationella studerande som ansöker till studier i Finland funderar på och oroar sig över samma saker. De vanligaste frågorna gäller studieplaner, förutsättningarna för att få en studieplats, ansökningsförfaranden, möjligheter att beviljas stipendium och levnadskostnaderna i Finland. 

– I ansökningsskedet hittade jag lätt information om studierna på universitetens webbplatser och med hjälp av deras sökfunktioner. När jag blev antagen som studerande inom det program som jag sökt till, kände jag ändå en viss rädsla inför flytten till Finland. Hur skulle jag hitta en bostad, klara av att röra mig i den lokala trafiken och sköta andra praktiska saker, säger Bui.

Ambassadörernas egna erfarenheter av att studera i Finland och av att flytta till landet är en viktig utgångspunkt för verksamheten inom programmet. Att knyta kontakter, hitta vänner och anpassa sig till en helt ny miljö är teman som personer som bott i Finland redan under en längre tid kanske inte ens kommer att tänka på. När man flyttar till ett nytt land kan även man stöta på andra överraskande situationer.

–  Jag kommer från ett tropiskt land där det är sommar nästan året runt, så när jag flyttade till Finland fick jag uppleva kyla och stora mängder snö för första gången. Dessutom blev jag överraskad av hur generösa och ärliga finländarna är. I Finland har jag fått stöd i alla skolor där jag har gått och på alla arbetsplatser där jag har arbetat, säger Bui.