Äidinkielen ja kirjallisuuden sekä matematiikan opetukseen lisää aikaa ensi syksystä alkaen – tueksi webinaareja ja materiaaleja

Elokuun 2025 alusta alkaen äidinkielen ja kirjallisuuden opetukseen lisätään kaksi vuosiviikkotuntia: toinen vuosiluokalle 1 tai 2, toinen jollekin vuosiluokista 3, 4, 5 tai 6. Tuntien lisäys koskee sekä suomen kieli ja kirjallisuus että suomi toisena kielenä ja kirjallisuus -oppimääriä. Matematiikkaan lisätään yksi vuosiviikkotunti vuosiluokalle 1 tai 2.
Opetukseen tuleva lisäaika tarjoaa mahdollisuuden syventää lukemisen ja kirjoittamisen taitoja. Lisätuntien ei ole tarkoitus olla irrallisia “luku- tai kirjoitustunteja”, vaan tunnit mahdollistavat perusteellisemman lukemisen ja kirjoittamisen harjoittelun sekä opettajan ohjauksen. Keskeistä on herättää ja ylläpitää oppilaiden motivaatiota oppia.
Luku- ja kirjoitustaidot kehittyvät kaikessa koulun toiminnassa. Opetussuunnitelman perusteissa lukutaito kuvataan laajasti monilukutaitona, jossa yhdistyvät erilaisten tekstien tulkinnan, tuottamisen ja arvioinnin taidot. Oppilaiden monilukutaito kehittyy, kun opetus on kielitietoista kaikilla oppitunneilla.
Tukimateriaalia monipuolisesti opetuksen tueksi
Opetushallituksen verkkosivuille koottu materiaali tukee opettajia perusopetuksen vuosiluokilla 1–6 äidinkielen ja kirjallisuuden ja suomi toisena kielenä ja kirjallisuuden opetuksessa sekä vuosiluokilla 1–2 matematiikan opetuksessa.
Äidinkielen ja kirjallisuuden materiaaleissa kuvataan lukemisen ja kirjoittamisen taitojen kehittymistä ja opetusmenetelmiä. Lukutaidon kehittämisen tueksi esitellään muun muassa lukuteatterimenetelmä, ja kirjoitutaidon kehittämiseksi mallitekstejä hyödyntävä prosessikirjoittaminen. Esimerkkejä annetaan sekä suomen kieli ja kirjallisuus että suomi toisena kielenä ja kirjallisuus oppimäärien opetukseen.
Matematiikan materiaalissa korostetaan opetuksen systemaattisuutta ja riittävää opitun kertaamista, jotta kehittyville matematiikan taidoille luodaan vahva perusta heti alkuopetuksessa. Vahvan perustan avulla matemaattinen ajattelu ja ymmärrys saa mahdollisuuden kehittyä, eikä asioita pelkästään opita ulkoa. Materiaalissa kiinnitetään huomiota erityisesti matematiikan kielen ja käsitteiden oppimiseen.
Materiaaleihin sisältyy myös aiemmin julkaistu laaja kielitietoisen opetuksen materiaali Monilukutaitoa kielitietoisesti eri oppiaineissa, jonka avulla opettajat voivat kerrata ja syventää käsitystään kielitietoisesta opetuksesta.
Webinaarit lisätunneista alkavat 11.3.
Opetushallitus järjestää maaliskuussa kaksi suomenkielistä webinaaria ja huhtikuussa ruotsinkielisen webinaarin lisätuntien toimeenpanon tueksi. Webinaareissa annetaan tietoa tuntijakomuutoksesta ja vähimmäistuntimäärän lisäämisestä paikallisesti. Opetussuunnitelman perusteisiin ei tule muutoksia.
Webinaareihin ei tarvitse ilmoittautua, mutta ennakkokysymyksiä niihin voi lähettää webinaarisivun kautta. Vahvistuneet webinaaripäivät ovat:
- Äidinkieli ja kirjallisuus: lisää luku- ja kirjoitustaitoa! 11.3.2025 klo 14–16
- Matematiikka: parempaa perustaitojen osaamista! 25.3.2025 klo 14–15.30
- Ruotsinkielinen webinaari - äidinkieli ja kirjallisuus sekä matematiikka. 10.4.2024 klo 14.30–16.30. Tapahtuman tiedot ja linkki täydentyy myöhemmin.