Uutinen

Arvokasta tukea Ukrainasta paenneille jatko-opiskelijoille

Ohjelmat Korkeakoulutus Kansainvälistyminen Ukraina
Opetushallitus avasi EDUFI Fellowship for doctoral students from Ukraine -apurahahaun keväällä 2022 Ukrainasta paenneille jatko-opiskelijoille osana laajempaa kansallista toimenpideohjelmaa, jolla haluttiin tukea ukrainalaisia korkeakouluopiskelijoita ja tutkijoita. Opetushallitus tukee tohtoriopiskelijoita eri ohjelmien kautta ja samalla myös muilta kriisialueilta tulevia tutkijoita.
EDUFI Fellowship for doctoral students from Ukraine -infografiikka
Infografiikan tekstivastine löytyy uutisen lopusta pdf-liitteenä

Keväällä 2022 Venäjän aloittaessa hyökkäyksensä Ukrainaan EDUFI Fellowship for doctoral students from Ukraine -apurahaohjelma avasi sodan jaloista paenneille jatko-opiskelijoille mahdollisuuden jatkaa akateemista työtään Suomessa. Näin saatiin tuettua myös Ukrainan akateemista yhteisöä ja korkeakoulujen toimintaa. 

Opetushallitus tukee tohtoriopiskelijoita monien eri ohjelmien kautta ja samalla myös muilta kriisialueilta tulevia tutkijoita, joten Ukrainaan liittyvä apurahainstrumentti pystyttiin rakentamaan olemassa olevien EDUFI Fellowship ja Scholar Rescue Fund -apurahaohjelmien rakenteiden ja niistä saatujen kokemusten pohjalta.

Ukrainalaisille suunnatun apurahakauden aikana jatko-opintoja oli mahdollista suorittaa vastaanottavassa suomalaisessa yliopistossa joko Suomeen tai Ukrainaan. Ohjelma oli avoin kaikille tieteenaloille ja rahoituksen hakijana oli suomalainen yliopisto.

Apurahoja myönnettiin vuosina 2022–2024 yhteensä 37 väitöskirjatutkijalle, joista 30 oli naisia ja seitsemän miehiä. Myönnetty rahoitus oli yhteensä noin 840 000 euroa. Vastaanottajina oli yhteensä yhdeksän eri yliopistoa eri tieteenaloilta, kuten esimerkiksi lingvistiikka, fysiikka, biologia, sosiologia, politiikan tutkimus sekä kirjallisuustiede. 

Apurahakaudella jatko-opiskelijat pystyivät järjestelemään uudelleen opintojaan ja edistämään väitöskirjatyötään, julkaisemaan tieteellisiä artikkeleita, suorittamaan jatko-opintoja, osallistumaan erilaisiin seminaareihin ja tieteellisiin konferensseihin sekä verkostoitumaan ja luomaan tai syventämään tieteellistä yhteistyötä.

 

Ohjelma tuonut pysyviä vaikutuksia sekä tutkijoille että suomalaiselle tutkimusympäristölle

 

Helsingin yliopistolle EDUFI Fellowship for doctoral students from Ukraine -apurahaohjelma on ollut tärkeä ja vaikuttava keino tukea ukrainalaisia väitöskirjatutkijoita heidän akateemisella urallaan. 

- Ohjelma on tarjonnut sekä konkreettista taloudellista tukea että arvokkaan mahdollisuuden tutkijoille jatkaa tutkimustyötään Suomessa turvallisessa ja akateemisesti stimuloivassa ympäristössä, kertoo Helsingin yliopiston vararehtori Anne Portaankorva.

Seitsemäntoista EDUFI Fellowship for doctoral students -apurahan saaneen väitöskirjatutkijan sijoittuminen Helsingin yliopistoon kuvastaa yliopiston vahvaa sitoutumista kansainväliseen tieteelliseen yhteistyöhön ja tutkijoiden tukemiseen kriisitilanteissa. 

Portaankorva korostaa, että ohjelma on nähty merkittävänä mahdollisuutena vahvistaa tutkimusyhteisöämme ja edistää tieteellistä moninaisuutta. Samalla apurahaohjelma on osoittanut, kuinka yhteistyö kansallisten ja kansainvälisten toimijoiden kanssa voi tehokkaasti tukea tutkijoiden urakehitystä myös poikkeuksellisissa olosuhteissa.

Venäjän hyökkäyksen jälkeen Helsingin yliopisto on ottanut vastaan ja tukenut sotaa paenneita ukrainalaisia opiskelijoita. Samalla yhteistyö ukrainalaisten yliopistojen kanssa on monipuolistunut. Kaikkiaan 112 määräaikaista opiskelijaa Ukrainasta on aloittanut opintonsa Helsingin yliopistossa erilaisilla rahoitusmekanismeilla, kuten Erasmus+ liikkuvuuden avulla, EDUFI Fellowship for doctoral students from Ukraine -apurahaohjelman tuella ja yliopiston omalla kriisirahastolla. Yhteistyö erityisesti yhteiskuntatieteiden, humanististen tieteiden ja biotieteiden aloilla on ollut aktiivista. 

Lisäksi Ukraina-keräyksen ja siihen liittyvän kriisirahaston ansiosta yliopisto on voinut myöntää 41 apurahaa ukrainalaisille opiskelijoille ja kolme apurahaa ukrainalaisille tutkijoille. Näiden varojen avulla on tuettu useiden ukrainalaisten tutkijoiden ja opiskelijoiden akateemista jatkumoa ja urapolkuja. Esimerkiksi Aleksanteri-instituutissa käynnistyvä Visiting Fellowship -ohjelma mahdollistaa kahden ukrainalaisen tutkijan tukemisen Helsingin yliopistossa.

Portaankorva korostaa, että Helsingin yliopisto on pyrkinyt tarjoamaan apurahan saaneille väitöskirjatutkijoille parhaat mahdolliset edellytykset tutkimuksen tekemiseen, mukaan lukien ohjauksen, tutkimusinfrastruktuurin ja vertaistuen akateemisessa yhteisössä. Esimerkiksi yhteiskuntatieteellisessä tiedekunnassa on tehty tutkimusta Ukrainan pakolaisten tilanteesta Euroopassa ja poliittisesta polarisaatiosta mediassa. 

- Näemme, että tämäntyyppiset ohjelmat voivat luoda pysyviä vaikutuksia sekä tutkijoiden urapoluille että suomalaisen tutkimusympäristön kansainvälistymiselle, Portaankorva kertoo.

 

Tuki Ukrainan korkeakoulutukselle yhä painopisteenä

EDUFI Fellowship for doctoral students from Ukraine -ohjelmaan ei hakemuksia enää oteta vastaan. Sen sijaan kannustamme ukrainalaisia jatko-opiskelijoita hakemaan jatkossa tukea väitöskirjatyölleen EDUFI Fellowship -ohjelman kautta. Ohjelman rahoitussääntöihin on tehty muutamia poikkeuksia nimenomaan ukrainalaisille väitöskirjatutkijoille, jotta heitä koskevia mahdollisia erityistarpeita voidaan huomioida.

Osana Team Finland Knowledge -ohjelmaa järjestetään lisäksi erillinen haku, jolla tuetaan yhteistyötä ukrainalaisten korkeakoulujen kanssa painottaen Ukrainan korkeakoulusektorin tarpeita akateemisen yhteistyön vahvistamiseen sekä kapasiteetinvahvistamiseen liittyen.

- Nyt huhtikuun lopulla päättyvällä TFK-ohjelman hakukierroksella rahoitamme järjestyksessä jo kolmannen Ukrainaan kohdistuvan haun. Tohtorikoulutusta koskevaa yhteistyötä on siis mahdollista jatkaa myös sen puitteissa, opetusneuvos Maija Airas toteaa.

Lisäksi Erasmus+ liikkuvuuden ja hankkeiden kautta voidaan toteuttaa monenlaista yhteistyötä Ukrainan korkeakoulusektorin kanssa.