Lukion oppimisen tuki ja erityisopetus uudistuvat: Oikeus tukeen vahvistuu

Oppimisen tuen ja erityisopetuksen päivitykset perustuvat opetus- ja kulttuuriministeriön valmistelemiin ja tasavallan presidentin 19.12.2024 vahvistamiin lukiolain muutoksiin. Opetushallitus on päivittänyt lukion opetussuunnitelman perusteita yhteistyössä asiantuntijoiden ja sidosryhmien kanssa. Syksyn lausuntokierroksella kuulimme lukiokoulutuksen järjestäjiä ja muita keskeisiä tahoja.
Uudistus koskee kaikkia lukiokoulutuksen järjestäjiä sekä tuen tarpeessa olevia opiskelijoita. Kyseessä on merkittävä muutos, joka edellyttää lukiokoulutuksen järjestäjiltä paikallisten opetussuunnitelmien päivittämistä ennen elokuuta 2025.
Pääpaino helposti saavutettavassa oppimisen tuessa
Oppimisen tuen pääpaino on helposti saavutettavassa oppimisen tuessa, jota annetaan lukio-opiskelijalle heti, kun tuen tarve ilmenee. Tuen on tarkoitus ennaltaehkäistä vaikeuksien kasautumista. Oppimisen tuki on tarkoitettu aineenopetuksen tueksi niille opiskelijoille, joilla on vaikeuksia suoriutua opinnoistaan.
Tukitoimet toteutetaan opetushenkilöstön yhteistyönä. Oppimisen tukea ja siihen liittyvää opetusta ja ohjausta antavat aineenopettajat, erityisopettajat, opinto-ohjaajat ja muu henkilöstö. Tukea pyritään antamaan riittävästi ja oikea-aikaisesti, jotta se edistää opiskelijoiden oppimista, osaamisen osoittamista, jatko-opintoihin siirtymistä sekä hyvinvointia.
Opiskelijalla on oikeus tukiopetukseen
Opiskelijalla on uudistuksen myötä lakisääteinen oikeus saada tukiopetusta eli aineenopettajien antamaa opetusta ja ohjausta, joka vastaa opiskelijan oppimisen tuen tarpeisiin. Oppilaitos voi antaa tukiopetusta opiskelijalle, joka on jäänyt tilapäisesti jälkeen opinnoissaan tai joka tarvitsee muusta syystä tukea tai ohjausta lukio-opintojen suorittamiseksi.
Tukiopetusta voidaan antaa myös opiskelutaitojen, kuten esimerkiksi kielellisten, matemaattisten tai tietoteknisten valmiuksien vahvistamiseksi tai opiskelutekniikkaan liittyvien taitojen tukemiseksi. Jos opiskelijalla on puutteita opetuskielen sanaston tai kielen käytön tapojen osaamisessa, tukiopetukseen voi sisältyä myös kielitaidon vahvistamista.
Osana oppimisen tukea oppilaitoksen on tarjottava erityisopettajan antamaa opetusta, tukea ja ohjausta. Erityisopettajan antama tuki voi olla esimerkiksi keskustelua tuen tarpeista ja opiskelua tukevista keinoista tai lukemisen ja kirjoittamisen vaikeuksien testaamista. Lisäksi erityisopettaja voi yhdessä opiskelijan kanssa etsiä tälle sopivia opiskelustrategioita sekä antaa tukea ja ohjausta opiskelutaitojen kehittämiseen, kokonaisuuksien jäsentämiseen, tehtävien aikatauluttamiseen ja valmiiksi saamiseen sekä itsenäiseen ja tavoitteelliseen opiskeluun.
– Tällainen erityisopettajan tuki riittää usein niille opiskelijoille, joilla on esimerkiksi kapea-alaisia oppimisen vaikeuksia tai lukemisen ja kirjoittamisen tai matemaattisen hahmottamisen vaikeuksia. Erityisopettajan antama oppimisen tuki voi olla myös ylioppilastutkinnon erityisjärjestelyjen tarpeen arviointia. Tuki voi olla myös lukioaikaisten oppimisen ja osaamisen osoittamisen tapojen ja erityisjärjestelyjen suunnittelua yhteistyössä aineenopettajien kanssa, kertoo opetusneuvos, yksikön päällikkö Petri Lehikoinen.
Päätös erityisopetuksesta, jos muu oppimisen tuki ei riitä
Opiskelijalla on oikeus erityisopetukseen, jos edellä kuvattu oppimisen tuki ei riitä ja hän tarvitsee todennettujen oppimisvaikeuksien tai muun niihin rinnastettavan syyn vuoksi erityisopetusta lukion oppimäärän suorittamiseksi.
Lukion aikana oppimisvaikeudet voidaan todentaa esimerkiksi seulojen ja testien perusteella. Osana arviointia voidaan tarvittaessa haastatella opiskelijaa ja häntä opettavia opettajia, jotta voidaan arvioida opiskelijan oppimisvaikeuksien vaikutukset opiskeluun sekä tarvittavat tukitoimet.
Erityisopetusta antaa erityisopettaja, joka arvioi erityispedagogisten tukitoimien tarpeen sekä suunnittelee opiskeluun ja osaamisen osoittamiseen liittyvät tukitoimet. Tällainen hallintopäätökseen perustuva erityisopetus kohdentuu syvällisemmin todennettuihin oppimisvaikeuksiin tai muihin niihin rinnastettaviin syihin. Siten se on systemaattisempaa ja tavoitteellisempaa kuin erityisopettajan antama oppimisen tuki.
Koulutuksen järjestäjän on tehtävä hallintopäätös opiskelijalle annettavasta erityisopetuksesta. Päätös tehdään, kun lukiossa huomataan erityisopetuksen tarve tai kun opiskelija tai alaikäisen opiskelijan huoltaja sitä pyytää. Päätös voi olla myönteinen tai kielteinen riippuen siitä, arvioiko koulutuksen järjestäjä erityisopetuksen antamisen kriteerien täyttyvän.
Opetushallitus tukee uudistusta
Opetushallitus antaa perustemääräykset nuorille ja aikuisille tarkoitettuja lukiokoulutuksen oppimääriä varten. Päivitykset on julkaistu Opetushallituksen ePerusteet-verkkopalvelussa.
Opetushallitus tukee lukiokoulutuksen järjestäjiä uudistuksen toimeenpanossa tarjoamalla koulutuksia ja tukimateriaaleja. Jotta kentän tukitarpeet tulevat mahdollisimman hyvin esille, Opetushallitus on perustanut Lukioiden kehittämisverkoston yhteyteen erityisopettajille tarkoitetun LUKE-LEO-verkoston. Tämä valtakunnallinen verkosto auttaa muun muassa tukimateriaalien tuottamisessa ja tukitoimien suunnittelussa. Lisäksi lukiokoulutuksen rahoitukseen on osoitettu 10 miljoonan euron vuosittainen lisäys tukemaan oppimisen tuen toteuttamista.
– Kansallinen koulutuksen arviointikeskus (Karvi) julkaisi viime syksynä arvioinnin, jonka perusteella oppimisen tuessa on jo päästy hyvään vauhtiin lukioissa. Uudistus täsmentää oppimisen tuen ja erityisopetuksen järjestämistä. Se lisää varmasti lukioiden tarvetta erityispedagogiselle osaamiselle ja oppimisen tuen käytänteiden edelleen kehittämiselle. Lopulta kaiken on tarkoitus parantaa opiskelijan oppimista ja hyvinvointia, Lehikoinen sanoo.
Lisätietoja:
Opetusneuvos, yksikön päällikkö Petri Lehikoinen, petri.lehikoinen [at] oph.fi, puh. 029 533 1713
Opetusneuvos Kimmo Koskinen, kimmo.koskinen [at] oph.fi, puh. 029 533 1107
Opetusneuvos Jukka Vetoniemi, jukka.vetoniemi [at] oph.fi, puh. 029 533 1720
Opetusneuvos Riia Palmqvist, riia.palmqvist [at] oph.fi, puh. 029 533 1668