Ammatillinen koulutus luo vahvan perustan tulevaisuudelle
Heli Tirri ja Marko Aaltonen

Ammatillinen koulutus on ollut viime aikoina vilkkaan keskustelun kohteena. Esille on noussut huoli muun muassa yleissivistyksen tasosta, opetuksen resursseista ja koulutuksen laadusta. Nämä ovat tärkeitä aiheita myös Opetushallituksen näkökulmasta. Huomioimme kehittämiskohteita, tutkimustuloksia ja eri ammattialojen ja yhteiskunnan muutoksia kaikessa työssämme.
Opetushallituksessa vastaamme ammatillisen koulutuksen osaamisen kuvauksista ja arvioinnin kriteereistä tutkinnon perusteissa. Tällä hetkellä uudistamme kaikkiin perustutkintoihin sisältyviä yhteisiä tutkinnon osia, mukaan lukien vuorovaikutuksen ja viestinnän kokonaisuutta.
On tärkeää muistaa, että ammatillisessa koulutuksessa yleissivistys ja jatko-opintokelpoisuus eivät kuitenkaan ole vain yhteisten tutkinnon osien varassa vaan muodostuvat koko tutkinnosta, myös ammatillisista tutkintojen osista. Yleissivistävän koulutuksen ja ammatillisen koulutuksen tarjoama yleissivistys rakentuu eri tavoin, ja osaamisen painotuksissa on eroja myös ammatillisen koulutuksen sisällä, ammatillisesta tutkinnosta riippuen. Esimerkiksi tekniikan aloilla tarvitaan yleensä enemmän matemaattisia taitoja ja kasvatusaloilla vuorovaikutustaitoja. Myös ammatillisella koulutuksella on oma yleissivistävä tehtävänsä.
Ammatillisen koulutuksen lakisääteinen tehtävä on kouluttaa ennen kaikkea osaavia ammattilaisia työelämään, mutta myös tukea opiskelijoiden kasvua aktiivisiksi kansalaisiksi, vahvistaa itsetuntemusta ja osallisuutta, laajentaa yleissivistystä ja kehittää opiskeluvalmiuksia sekä tuottaa opiskelijoille jatko-opintokelpoisuus.
Ammatillisesta koulutuksesta valmistuu osaavia ammattilaisia ympäri vuoden 160:een eri tutkintoon kahdeksalle eri koulutusalalle, yhteiskunnan eri tarpeisiin.
Suurin osa opiskelijoista on motivoituneita ja kokee arjen toimivaksi
On hyvä, että ammatillisesta koulutuksesta käydään avointa keskustelua. Eri näkökulmien kuuleminen on keskeistä koulutuksen kehittämiselle. Samaan aikaan on kuitenkin muistettava, että ammatillisessa koulutuksessa on jo nyt myös paljon hyvää.
Viimeisimpien tutkimusten ja kyselyjen mukaan ammatillisen koulutuksen opiskelijat kokevat osallisuutensa vahvistuneen. He ovat motivoituneita ja sitoutuneita opintoihinsa. Esimerkiksi Opetushallituksen ja THL:n valtakunnallisen tiedonkeruun mukaan opiskelijoilla on yhä enemmän mahdollisuuksia vaikuttaa omaan oppimiseensa ja oppilaitosyhteisönsä kehittämiseen. Tämä lisää opiskelumotivaatiota ja vahvistaa kiinnittymistä opintoihin.
Myös Kouluterveyskyselyn valtakunnalliset tulokset tukevat tätä: ammatillisessa koulutuksessa opiskelevat kokevat opintonsa merkityksellisiksi ja mielekkäiksi. Motivoitunut opiskelija oppii ja jaksaa paremmin ja näkee koulutuksen tärkeänä osana omaa elämänpolkuaan.
Kaudella 2024–2025 yli 100 000 opiskelijaa antoi Opetushallitukselle palautetta opinnoistaan ja yleinen tyytyväisyys oli huikeat 4,5 asteikolla 1–5. Erityisesti kiitosta saivat yksilölliset ja joustavat opintopolut, hyvä opiskeluilmapiiri, turvallisuus sekä työpaikkaohjaajien osaaminen. Opiskelijat kokevat saavansa tarvitsemansa tuen ja ohjauksen. Tämä kertoo siitä, että koulutuksen arki on suurelta osin toimivaa.
Ammatillinen koulutus rakentaa siltoja työelämään ja jatko-opintoihin
Myös työelämä on pääosin tyytyväinen. Koulutuksen arviointikeskuksen (Karvi), Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) ja Suomen Yrittäjien selvitys osoittaa, että palkattujen vastavalmistuneiden nuorten ammattitaito vastaa hyvin työelämän tarpeita. Myös työelämätaidot saivat vahvan arvion, vaikka kehittämiskohteitakin tunnistettiin. Tämä osoittaa, että ammatillinen koulutus on tiiviissä vuorovaikutuksessa työelämän kanssa – ei irrallaan siitä.
Opetushallituksen keräämässä työelämäpalautteessa noin 13 000 työpaikkaohjaajaa arvioi yhteistyötä oppilaitosten kanssa. Arvioiden keskiarvo oli 4,3 (asteikolla 1–5). Yhteistyötä kiitettiin erityisesti sujuvuudesta, työelämälähtöisyydestä ja oppilaitosten tarjoamasta tuesta. Yhteistyön suosittelu sai arvosanan 4,4 – tulos, joka kertoo vahvasta luottamuksesta koulutuksen järjestäjiin ja opiskelijoihin.
Vaikka opintojen keskeyttämisestä on kannettu huolta, tilastot kertovat, ettei keskeyttäminen ole lisääntynyt – päinvastoin, se on hieman vähentynyt. Lisäksi on huomioitava, että osa keskeyttäneiksi tilastoiduista siirtyy ammatillisen koulutuksen sisällä toisiin tutkintoihin.
Oppivelvollisuusikäisten kiinnittyminen opintoihin on parantunut, ja yhä useampi jatkaa opintojaan korkeakoulussa. Vuonna 2023 lähes puolet uusista ammattikorkeakouluopiskelijoista oli suorittanut ammatillisen koulutuksen. Osuus on kasvanut tasaisesti vuodesta 2012. Tämä kertoo siitä, että ammatillinen koulutus ei sulje ovia, vaan avaa niitä työelämän ohella myös korkeakoulutukseen.
Tänäkin kevätlukukautena ammatillisesta koulutuksesta on valmistunut ja valmistuu tuhansia uusia ammattilaisia. He ovat ruusunsa ansainneet: he ovat hankkineet ammattitaidon, kasvattaneet sivistystään ja saavuttaneet jatko-opintokelpoisuuden. Nyt on heidän juhlansa aika!
Toivotamme jokaiselle ammatillisesta koulutuksesta valmistuvalle mitä parhainta jatkoa – olipa seuraava askel työelämässä tai jatko-opinnoissa!