Opetushallitus toivottaa hyvää joulun aikaa!

Blogi
Koronavirus Opettajat ja kasvattajat Varhaiskasvatus Esiopetus Perusopetus Lukiokoulutus Ammatillinen koulutus Korkeakoulutus Taiteen perusopetus Vapaa sivistystyö

Olli-Pekka Heinonen

Kuvituskuva: Lyhty

Tästä vuodesta tuli toisenlainen, kuin kukaan meistä oli ajatellut. Kun maan hallitus yhteistoiminnassa tasavallan presidentin kanssa 16.3. totesi Suomen olevan poikkeusoloissa, valmiuslaki otettiin käyttöön ja arkemme muuttui kertaheitolla. Koulut ja oppilaitokset siirtyivät etäopetukseen, vanhemmille suositeltiin lasten pitämistä kotona varhaiskasvatuksen sijaan ja maan rajat suljettiin. 

Oppimisen ja opetuksen olosuhteet piti muutamassa päivässä järjestää kokonaan uuteen asentoon. Ennen kokemattomassa tilanteessa kasvatuksen ja koulutuksen ammattilaisilta, varhaiskasvatuksen, koulutuksen ja opetuksen järjestäjiltä ja ihan kaikilta lasten ja nuorten oppimisen polkua tukevilta löytyi selviytymiseen tarvittavia poikkeuksellisia voimavaroja ja osaamista. Oppiminen saattoi jatkua, vaikka olosuhteet muuttuivat täysin. Kansainvälisesti vertaillen Suomessa onnistuttiin tässä erinomaisesti. 

Poikkeustilanteesta ei valitettavasti tullut hetkellinen harjoitus, vaan pysyvä olotila. Etäopetuksen haasteet, erityiset turvallisen arjen järjestelyt, altistumisten ja karanteenien jatkuvasti arkea nykivä uhka sekä ennen kaikkea huoli lasten ja nuorten tulevaisuudesta ovat kuormittaneet kohtuuttomasti kasvatuksen, opetuksen ja koulutuksen tehtävissä toimivien voimavaroja. Pandemia ei ole suvainnut tarjota palautumisen hetkiä, joita kipeästi olisi kaivattu. 

Koronapandemia on värittänyt koko vuotta ja monet kommentaattorit ovat sanoneet, että takana on huono vuosi. On totta, että yhteiskunnallisten vaikutusten perusteella niin voidaankin sanoa. Vaikeuksien keskeltä nousee kuitenkin esille tehdyn työn merkityksellisyys. Tämän vuoden aikana on julkisessa keskustelussa laajalti ymmärretty se, miten olennaisia asioita varhaiskasvatus- ja koulutuspalvelut ovat yhteiskunnan toimivuuden kannalta. Kyse on oppimisen lisäksi ihmisyyteen ja yhteisön jäsenyyteen kasvamisesta sekä siitä huolehtimisesta, että kukaan ei putoa kelkasta. Näkyväksi tuli, miten tärkeä ja ainutlaatuinen jokainen varhaiskasvatuksessa, koulussa tai oppilaitoksessa vietetty päivä, viikko, kuukausi ja vuosi on lastemme ja nuortemme kasvun kannalta. Ilman osaavia ja sitoutuneita kasvatus- ja koulutusalan ammattilaisia tämä ei olisi mahdollista.

Haluan lämpimästi omasta ja koko Opetushallituksen puolesta kiittää jokaista teistä erikseen ja kaikkia yhteisesti. Samalla haluamme kiittää lapsia ja nuoria sekä kaikkia heitä poikkeuksellisissa olosuhteissa tukeneita. Kasvun ja oppimisen onnistuminen on joukkuepelin tulosta. Tästä näkökulmasta katsottuna takana ei ole huono vuosi, vaan työn ja yhteisöllisyyden merkityksellisyydessä onnistunut vuosi. Rokotteen valmistuminen tuo positiivisen näkymän tulevaan. Sitä ennen jatketaan toimimista vastuullisesti, pitäen huolta omasta ja toistemme terveydestä. Kaiken jatkuvasti päivittyvän tukimateriaalimme työhön löydät osoitteesta oph.fi/korona.

Toivotan rauhaisaa ja levollista joulun aikaa sekä erittäin ansaittua hengähdystaukoa niin oppijoille kuin kaikille kasvatuksen ja koulutuksen ammattilaisille!

 


Kirjoittaja

Olli-Pekka Heinonen
Olli-Pekka Heinonen
Pääjohtaja