Sinulle, jonka kesäloma alkaa

Blogi
Jos olisit syntynyt maailmaan vuonna 1800, et varmaankaan olisi oppinut lukemaan – vain yksi kymmenestä oppi. Ikätovereistasi lähes puolet olisi kuollut ennen 5-vuotissyntymäpäiväänsä. Parissa sadassa vuodessa olemme ottaneet huiman harppauksen parempaan, erityisesti Suomessa.

Olli-Pekka Heinonen

Oppi ja hyvinvointi ovat edistyneet yhtä jalkaa ja toisistaan hyötyen. Ei kuitenkaan ole itsestään selvää, että kehitys jatkuu samanlaisena. Uusi sukupolvi ei automaattisesti opi lukemaan, eikä hyvinvointi periydy itsestään. Siksi lukuvuoden päättymistä ja tutkinnon suorittamista on syytä juhlia. Ilo kuuluu oppilaalle ja opiskelijalle, opettajalle ja koulun henkilökunnalle sekä kotijoukoille ja muulle lähipiirille. Onnea hyvin tehdystä työstä!

Meistä jokaisella on omat vahvuutemme. Niiden löytäminen ja kehittäminen on koko elämän mittainen matka. Kouluvuodet ovat tärkeä osa tätä matkaa. Niiden aikana opitaan tietojen ja taitojen lisäksi myös ihmisenä kasvamista ja yhteisön jäsenenä toimimista. Oppia voi ilon kautta, mutta uuden omaksuminen vaatii aina myös ponnistelua ja itsensä ylittämistä. Uurastaminen kuitenkin kannattaa, kun määränpäänä on unelmien mukainen tulevaisuus.

Ponnistelun ja palautumisen täytyy olla tasapainossa. Kesä on mainiota aikaa valmistautua tulevaan ja antaa opitun kypsyä mielessä – pysähtyä pohtimaan kuljettua matkaa ja kartoittamaan tietä eteenpäin. Kaikkea hyvää elinikäisen oppimisen polullesi!


Kirjoittaja

Olli-Pekka Heinonen
Olli-Pekka Heinonen
Pääjohtaja, Opetushallitus