Taitaja-kisat ovat osaamista, oppimista ja iloa

Blogi
Upeita kukka-asetelmia, kampauksia ja mainoskampanjoita. Matkatoimistovirkailija myymässä matkaa kuvitellulle asiakkaalle, kokit tekemässä ruokaa, tarjoilijat tarjoilemassa. Autoja korjataan ja metsäkonekuljettajakin tekee työtään. Tätä kaikkea on jokavuotinen Taitaja-tapahtuma, jossa kisataan ammattitaidon suomenmestaruuksista.

Inga Sihvo, Kaisa Räty ja Tomi Ahokas

Kuvituskuva, floristi asettelee kukkia

Taitaja-kilpailuissa esitellään ammatillista huippuosaamista. Samalla Taitaja on Suomen suurin ammatillisen koulutuksen tapahtuma, joka kehittää ammatillista koulutusta monin eri tavoin. Vuodesta toiseen valtavat hallit täyttyvät innostuneista nuorista osaajista työnsä parissa. Opiskelijoiden innostuksen ja osaamisen määrä on mahtavaa seurattavaa.

Opiskelijalle Taitaja-kilpailuihin valmistautuminen tuo mahdollisuuden sukeltaa syvälle oman alan osaamiseen. Opiskelijat eivät ole vain kilpailemassa vaan myös rakentamassa tapahtumaa. Osaamista karttuu siis kisa-areenoiden ulkopuolellakin. Kilpailijoilla on myös hyvä tilaisuus näyttää tapahtumaan osallistuville yrityksille osaamistaan ja rakentaa verkostoja muiden alan tekijöiden kanssa.

Yksilöllinen valmennus tuo kilpailijalle mahdollisuuden kehittää omaa osaamista. Toisaalta valmennuksella on merkitystä myös oppilaitokselle: se on mahdollisuus kehittää pedagogista toimintaa. Taitaja-valmennuksessa on kehitetty uusia pedagogisia malleja, joita hyödynnetään koulutuksessa. Työelämä ja koulutuksen järjestäjät pääsevät pohtimaan alojen kehittämistä myös suunnitellessaan kisatehtäviä.

Ammattitaitokisat toimivat näyttämönä eri ammattien kirjosta kaikille tapahtumaan osallistuville. Harva ala- tai yläkouluikäinen on päässyt seuraamaan aivan vierestä eri ammattilaisten työskentelyä.

Eikä sovi myöskään unohtaa aikuisia: yhä useamman työura tulee koostumaan erilaisista ammateista, ja taitajasta kaikenikäiset voivat saada uusia ideoita uralleen. Ja vaikka oma ura ei olisikaan kysymyksessä, arvostus eri ammatteja kohtaan varmasti nousee kohisten, kun pääsee näkemään lukuisten eri alojen osaavimpia tekijöitä näyttämässä parastaan. Monia lajeja asiakkaat pääsevät myös itse kokeilemaan.

Taitaja-tapahtuma on kokonaisuutena mieleenpainuva kokemus. Tänä vuonna tapahtuman teemana on ”Osaamisen iloa”. Siitä tässä kaikessa todellakin on kyse!

***

Taitaja2019 -kilpailussa 21.–23.5. ratkotaan suomenmestaruudet yli 40 kilpailulajissa, jotka edustavat ammatillisen koulutuksen eri aloja palveluista tekniikkaan. Kunkin lajin finalistit ovat selviytyneet loppukilpailuun tammi-helmikuussa järjestettyjen semifinaalien kautta. Mukana on myös kolme TaitajaPLUS-lajia, jotka on tarkoitettu erityistä tukea tarvitseville opiskelijoille.

Yläkoululaiset kilpailevat ke 22.5. Taitaja9 loppukilpailussa. Tapahtumaan on vapaa pääsy.


Kirjoittajat

Inga Sihvo
Inga Sihvo
Yli-insinööri
Kaisa Räty
Kaisa Räty
Opetusneuvos
Tomi Ahokas
Yli-insinööri