Tervetuloa mukaan Lukiopäiville vastaanottamaan uudet perusteet

Blogi
Opetussuunnitelma Lukiokoulutus
Aloimme uudistaa lukion opetussuunnitelman perusteita (Lops) yhdessä laajan asiantuntija- ja yhteistyöverkoston kanssa elokuussa 2018. Ennen kuin loma koittaa, haluamme vielä kiittää yhteistyöstä ja katsoa, mitä Lops-uudistuksessa seuraa syksyllä.

Petri Lehikoinen

Kuva: Petri Lehikoinen

Kiitämme nyt lukioiden rehtoreita, opettajia, opiskelijoita ja sidosryhmiä hyvästä yhteistyöstä Lops-perusteiden laadinnassa. Perusteita viimeistellään kesän ja alkusyksyn aikana saamamme arvokkaan palautteen pohjalta. Saimme Lops-perusteiden luonnokseen 510 verkossa annettua lausuntoa ja 105 allekirjoitettua lausuntoa, jotka olemme lukeneet tarkkaan ja ottaneet viestit huomioon viimeistelytyössämme.

Viimeistelytyön rinnalla perusteita käännetään kesän aikana ruotsiksi, ja hallinnollisten töiden jälkeen Lops-perusteet ovat valmiit julkaistaviksi Lukiopäivillä Helsingin Kalastajatorpalla 7.–8.11.2019. Ilmoittautuminen tapahtumaan alkaa alkusyksyllä.

Lukiopäivien osallistujilla on mahdollisuus päästä perehtymään Lops-perusteiden muutosteemoihin: muun muassa laaja-alaiseen osaamiseen sekä opiskelijan hyvinvointiin, tukeen ja arviointiin. Torpalla käydään varmasti syksyn kiinnostavimmat keskustelut siitä, mihin suuntaan lukiota tulee kehittää. Tervetuloa osallistumaan yhteiseen kehittämiseen.

Tukea paikalliseen työhön

Lukiopäivien jälkeen jatkamme paikallisen opetussuunnitelmatyön tukemista yhteisellä Lops2021-kiertueella aluehallintovirastojen kanssa. Kiertueaikataulu on seuraava:

•    Rovaniemi 12.11. 
•    Oulu 13.11. 
•    Kuopio 19.11. 
•    Helsinki 20.11. 
•    Turku 26.11. 
•    Tampere 28.11. 
•    Tampere (ruotsinkielinen) 28.11. 

Kiertueen lisäksi valmistamme Opetushallituksessa materiaalia paikallisen opetussuunnitelmatyön tueksi. Avaamme perusteita muun muassa videoiden ja blogikirjoitusten avulla syksyn aikana. Kokoamme aineistoa Lops2021-sivustolle uusilla verkkosivuillamme.

Perustetyön yhteydessä olemme uudistaneet myös sähköistä Lops-työkalua, jonka avulla koulutuksen järjestäjät voivat laatia paikallisia opetussuunnitelmiaan ketterästi ePerusteet-palvelussa. Lops-työkalun tavoitteena on tukea mahdollisimman hyvin uusien perusteiden käyttöönottoa ja erityisesti paikallista opetussuunnitelmien laadintaa kunta- ja lukiotasolla.

Kiitämme yhteistyöstä lukiokoulutuksen kehittämisessä ja toivotamme aurinkoista kesää.

Lisätietoja 
Petri Lehikoinen
Lukiokoulutus ja taiteen perusopetus -yksikön päällikkö
petri.lehikoinen [at] oph.fi


Kirjoittaja

Petri Lehikoinen
Petri Lehikoinen
Opetusneuvos, yksikön päällikkö, Opetushallitus