Avustuksen tarkoituksena on esi- ja perusopetuksen digitalisaation kokonaisvaltainen edistäminen ja digitaalisten oppimisympäristöjen kehittäminen. Tavoitteena on kehittää laadukkaita ratkaisuja ja toimintamalleja, jotka edistävät opetussuunnitelman perusteiden mukaista tieto- ja viestintäteknologian hyödyntämistä.
Avustusta voidaan hakea yhteen tai useampaan seuraavista painopistealueista:
- Oppilaiden ja opetushenkilöstön digitaalisten valmiuksien ja digitaalisen osaamisen kehittäminen digitaalisen osaamisen kuvausten mukaisesti
- Digitaalisten ratkaisujen ja oppimisympäristöjen kehittäminen tieto- ja tutkimusperusteisesti
- Digitalisaation hyödyntäminen laaja-alaisen osaamisen, oppiaineosaamisen ja/tai oppiaineiden välisen yhteistyön kehittämisessä sekä yksilö- ja ryhmätyöskentelyn laadun parantamisessa
- Digitalisaation johtaminen oppilaitoksissa, paikallisesti, alueellisesti ja/tai kansallisesti
- Digitaalisten ratkaisujen ja toimintamallien yhteentoimivuuden edistäminen ja hallinnoitavan tiedon eheyden, tietosuojan ja tietoturvan kehittäminen
Kaikilta rahoitettavilta hankkeilta edellytetään kokeiluja, toimintamalleja ja ratkaisuja, joilla on merkittävää paikallista, alueellista tai valtakunnallista uutuusarvoa. Hankkeissa tulee tavoitella tuloksia ja vaikutuksia, jotka parantavat merkittävästi hakijaorganisaation/-verkoston tilannetta suhteessa lähtötasoon. Hakemuksia odotetaan monipuolisesti erilaisilta ja erikokoisilta opetuksen järjestäjiltä sekä hakijaverkostoilta.
Hankkeiden tulee lisätä oppilaiden ja opetushenkilöstön motivaatiota sekä kyvykkyyttä digitaalisten mahdollisuuksien hyödyntämiseen. Hankkeen tulosten, tuotosten ja kokemusten tulee olla hyödyksi muille opetuksen järjestäjille, sekä mahdollisuuksien mukaan myös laajemmin opetuksen digitalisaation parissa työskenteleville toimijoille.
Mikäli hankkeessa tuotetaan digisuunnitelmia, -strategioita tai välineitä digitaalisen osaamisen arviointiin, tulee niiden pohjautua digitaalisen osaamisen kuvauksiin.
Mikäli hankkeissa tuotetaan oppimateriaalia, tulee materiaali julkaista avoimella lisenssillä ja aoe.fi-palvelussa. Hankkeen sisältäessä oppimateriaalin tuottamista, tulee huomioida, että sen tuottamiseen myönnetyllä avustuksella ei korvata oppikirjojen hankkimista tai sen ei voida arvioida aiheuttavan kuin vähäisiä kilpailua ja markkinoiden toimintaa vääristäviä vaikutuksia.
Säädösperusta:
- Valtionavustuslaki 688/2001
- Laki opetus- ja kulttuuritoimen rahoituksesta 1705/2009
Hanketoiminnassa tulee huomioida tiedonhallinta-, digipalvelu- ja tietosuojalaki, EU:n yleinen tietosuoja-asetus sekä digitalisaation viitekehys -hankkeen tavoitteet.