Avustuksen tarkoituksena on esi- ja perusopetuksen digitalisaation kokonaisvaltainen edistäminen ja innovatiivisten oppimisympäristöjen kehittäminen. Tavoitteena on kehittää ratkaisuja ja toimintamalleja, jotka lisäävät oppimisen digitalisaation laatua ja edistävät opetussuunnitelman perusteiden mukaista tieto- ja viestintäteknologian hyödyntämistä.
Avustusta voidaan hakea yhteen tai useampaan seuraavista painopistealueista:
A) Opetuksen digitalisaation edellytysten parantaminen. Opetuksen digitalisaation ja digipedagogiikan johtaminen sekä digisuunnitelmien ja -strategioiden kehittäminen ja toimeenpano. Opetuksen digitaalisten ekosysteemien kehittäminen erityisesti digitaalisten palveluiden, tuotteiden ja tiedon yhteen toimivuuden näkökulmasta sekä oppilaan ja opetushenkilöstön digitaalisen työskentelyn sujuvoittamiseksi.
B) Modernien teknologioiden kokeilut ja pilotoinnit, joilla selvitetään teknologisten innovaatioiden pedagogisen käytön mahdollisuuksia ja rajoitteita.
C) Oppilaiden digitaalisen osaamisen johdonmukainen ja pitkäjänteinen kehittäminen toimintamalleilla, joissa oppilaalla on aktiivinen, tutkiva ja luova rooli. Hankkeissa tulee huomioida eri oppiaineiden ja laaja-alaisten osaamisalueiden ominaispiirteet sekä oppilaiden ja oppiaineiden välinen yhteistyö.
Kaikilta rahoitettavilta hankkeilta edellytetään kokeiluja, toimintamalleja ja ratkaisuja, joilla on merkittävää paikallista, alueellista tai valtakunnallista uutuusarvoa. Hankkeissa tulee tavoitella tuloksia ja vaikutuksia, jotka parantavat merkittävästi hakijaorganisaation/-verkoston tilannetta lähtötasoon nähden. Hakemuksia odotetaan monipuolisesti erilaisilta ja erikokoisilta opetuksen järjestäjiltä sekä hakijaverkostoilta.
Hankkeiden tulee lisätä oppilaiden ja opetushenkilöstön motivaatiota sekä kyvykkyyttä digitaalisten mahdollisuuksien hyödyntämiseen. Hankkeen tulosten, tuotosten ja kokemusten tulee olla hyödyksi muille opetuksen järjestäjille, sekä mahdollisuuksien mukaan myös laajemmin opetuksen digitalisaation parissa työskenteleville toimijoille.
Mikäli hankkeissa tuotetaan oppimateriaalia, tulee materiaali julkaista avoimella lisenssillä ja aoe.fi-palvelussa.
Avustusta ei myönnetä Uudet lukutaidot -kehittämisohjelman jatkohankkeille. Oppimisympäristö-avustuksella rahoitettavat hankkeet voivat kuitenkin tehdä yhteistyötä muilla avustuksilla toteutettavien hankkeiden kanssa. Mikäli rahoitettavassa hankkeessa tehdään oppilaiden digitaaliseen osaamiseen liittyvää kehittämistä, tulee se tehdä digitaalisen osaamisen kuvausten suuntaisesti.
Säädösperusta:
- Valtionavustuslaki 688/2001
- Laki opetus- ja kulttuuritoimen rahoituksesta 1705/2009
Hanketoiminnassa tulee huomioida tiedonhallinta-, digipalvelu- ja tietosuojalaki, tietosuoja-asetus sekä digitalisaation viitekehyksen tavoitteet. Avustuksen saajan tulee mahdollisuuksien mukaan edistää tämän säädösperustan toimeenpanoa omassa yhteisössä.