Opetus- ja kulttuuriministeriö on käynnistänyt lukiokoulutuksen laatu- ja saavutettavuusohjelman vuosille 2021–2022. Ohjelman tavoitteena on kehittää lukiokoulutuksen laatua ja saavutettavuutta, edistää opiskelijoiden hyvinvointia sekä vahvistaa koulutuksen tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta. Laatu- ja saavutettavuusohjelma muodostuu useista kokonaisuuksista, joista yksi on laadukas opinto-ohjaus. Opinto-ohjauksen kehittäminen toteutetaan osana lukiokoulutuksen laadun kehittämistä.
Lukiokoulutuksen opinto-ohjauksen kehittämisohjelma käynnistettiin kesällä 2020 osana perusopetuksen ja toisen asteen opinto-ohjauksen kehittämisohjelmaa. Lukiokoulutuksessa opinto-ohjauksen kehittämisohjelman tavoitteena on kehittää ohjauksen toimintatapoja ja käytänteitä valtakunnallisesti systemaattisiksi ja opiskelijoita yhdenvertaisesti kohteleviksi. Tavoitteena on oikea-aikainen ja opiskelijan tarpeisiin vastaava opinto- ja uraohjaus. Kehittämisohjelman avulla vahvistetaan ennen kaikkea eniten tukea ja ohjausta tarvitsevien nuorten, kuten oppimisvaikeuksia kokevien tai psyykkisesti oireilevien nuorten sekä maahanmuuttotaustaisten ja vieraskielisten nuorten saamaa ohjausta. Ohjauksen laadun vahvistamisen ohella pyritään turvaamaan myös ohjauksen riittävyys.
Opinto-ohjauksen kehittämisessä hyödynnetään lukioiden kehittämisverkostoa (LUKE–verkosto). Ohjauksen kehittäminen on osa lukion opetussuunnitelmien toimeenpanoa. Ohjauksesta ja sen tavoitteista sekä sisällöistä on määrätty tarkemmin Lukion opetussuunnitelman perusteissa 2019. Ohjauksen kehittämistä tarkastellaan lainsäädännön ja opetussuunnitelman perusteiden pohjalta lukiokoulutuksen henkilöstön tavoitteellisesti johdettuna yhteistyönä.
Avustushaun kehittämishankkeissa tulee ottaa huomioon digitaalisten työkalujen, järjestelmien ja palvelujen hyödyntämismahdollisuudet ohjauksessa.
Avustettavissa hankkeissa tulee tavoitella sellaisia innovatiivisia ja konkreettisia tuloksia ja tuotoksia, joita voidaan hyödyntää myös hankkeen jälkeen. Kehitettyjä käytänteitä ja tuotoksia tulee voida skaalata ja levittää myös valtakunnallisesti. Levittämistyötä toivotaan tehtävän mahdollisuuksien mukaan sekä suomen että ruotsin kielellä.
Hankkeisiin voidaan liittää kehittämistyötä tukevaa pienimuotoista selvitys-, arviointi- tai tutkimustoimintaa.
Hankkeen kehittämiskohteina voivat olla Lukion opetussuunnitelman perusteiden 2019 mukaisen opinto-ohjauksen laadun ja saavutettavuuden kehittämisen lisäksi yksi tai useampi seuraavista:
- Oppimisen ja koulunkäynnin tehostettua tai erityistä tukea perusopetuksessa saaneiden opiskelijoiden ohjauksen erityiskysymykset lukiokoulutuksessa
- Maahanmuuttotaustaisten opiskelijoiden ohjaukseen ja jatko-ohjaukseen liittyvät erityiskysymykset
- Tutkintokoulutukseen valmentavaan koulutukseen (TUVA) liittyvä ohjaus
- Lukio-opintojen aikainen jatko- ja uraohjaus sekä ilman jatko-opintopaikkaa jääneiden ohjaus
- Lukioissa tehtävään korkeakoulu- ja työelämäyhteistyöhön sekä kansainvälisyyteen liittyvä ohjaus
- Tulevaisuusnäkökulmien vahvistaminen ja ennakointitiedon hyödyntäminen lukion ohjaustyössä
Lisätietoja: