Valtionavustuslaki (688/2001)
Valtion vuoden 2022 talousarvio, momentti 29.01.02.7.05
Lukuliikkeen toiminta-avustusten yleisenä tavoitteena on vahvistaa ja edistää paikallista ja alueellista lukutaitotyötä. Tavoitteena on systeeminen muutos, joka tulisi näkyä selkeämpinä yhteisinä tavoitteina ja toimenpiteinä yli hallinto- ja kuntarajojen. Toimintaa voi koordinoida esimerkiksi nuoriso-, kulttuuri- tai sivistyspalvelut tai muu kunnan hyväksymä yhteistyötaho yhdessä kuntaverkoston kanssa.
Lukuliikkeen toiminta-avustuksen tarkoituksena on edistää Kansallisen lukutaitostrategian 2030 suuntaviivojen ja toimenpiteiden toteutumista kuntatason toiminnassa.
Kansallisen lukutaitostrategian suuntaviivat
1) Luodaan ja vahvistetaan lukutaitotyön rakenteita
2) Vahvistetaan monilukutaito-osaamista
3) Innostetaan lukemaan ja monipuolistetaan lukutaitoa.
Kansallinen lukutaitostrategia 2030:
https://www.oph.fi/fi/tilastot-ja-julkaisut/julkaisut/kansallinen-lukutaitostrategia-2030
Haun erityiset painopisteet
- Toiminta perustuu Kansallisessa lukutaitostrategiassa mainittuihin suuntaviivoihin ja toimenpiteisiin.
- Toiminnassa pyritään löytämään uusia tapoja ja rakenteita edistää lukutaitoa.
- Toiminnassa voidaan jatkokehittää jo olemassa olevia rakenteita ja malleja tai luoda uusia kuntien ja hallintojen välisiä lukutaitotyön muotoja.
- Hankkeeseen valittujen kohderyhmien tulee perustua tarvelähtöisyyteen, ja kohderyhmänä voivat olla erimerkiksi eri kieliryhmät tai erityistä lukutaitotukea tarvitsevat.
Rahoituksella on mahdollista hankkia ajantasaista, monikielistä tieto- ja kaunokirjallisuutta, digitaalisia palveluita tai muita lukutaitomateriaaleja vahvistamaan valittujen kohderyhmien lukutaitoa.