Rauhantyön ja globaalikasvatuksen tehtävänä auttaa ihmisiä ymmärtämään maailman erilaisia todellisuuksia ja herättää heissä halu rakentaa oikeudenmukaisempaa, tasa-arvoisempaa ja ihmisoikeuksia kunnioittavaa maailmaa. Tavoitteena on edistää kulttuurien välistä keskustelua ja ymmärrystä. Globaalikasvatus luo osaltaan edellytyksiä oikeudenmukaiselle ja kestävälle kehitykselle YK:n asettamien kehitystavoitteiden suuntaisesti.
YK:n Agenda 2030:n yhtenä tavoitteena on, että kaikki oppijat saavat koulutuksen kautta kestävän kehityksen edistämiseen tarvittavat tiedot ja taidot esimerkiksi seuraavilla osa-alueilla: kestävät elämäntavat, ihmisoikeudet, sukupuolten tasa-arvo, rauhan ja väkivallattomuuden kulttuurin edistäminen, maailmankansalaisuus sekä kulttuurien monimuotoisuus.
UNESCO on laatinut Global Citizenship Education (GCED) -ohjelman, joka tarjoaa aineksia, kuinka mahdollistaa kaiken ikäisiä oppijoita toimimaan aktiivisesti ja kaikkia osallistaen rauhanomaisen ja turvallisen yhteiskunnan rakentamiseen niin paikallisesti kuin globaalistikin.
Valtionavustuksella rahoitetaan kehittämistoimintaa, jossa käsitellään rauhantyön ja globaalikasvatuksen kysymyksiä. Painopisteinä ovat moninaisuuteen, rauhaan ja ihmisoikeuksiin liittyvät teemat, esimerkiksi:
- kysymykset, jotka vaikuttavat yhteiskuntaan paikallisella, kansallisella ja globaalilla tasolla; esimerkiksi pakolaisuus, ihmiskauppa, väkivaltainen ekstremismi
- erilaisuus ja moninaisuuden kunnioitus; esimerkiksi alkuperäiskansat, rasismin ehkäisy
- eettisesti vastuullinen toiminta; esimerkiksi vastuullinen kauppa, sosiaalinen oikeudenmukaisuus ja humanitaarinen toiminta.
Valtionavustuksella rahoitetaan oppilaitoksiin kohdistuvia hankkeita, joilla osallistetaan oppijoita rauhantyötä ja globaalikasvatusta edistävään toimintaan. Hankkeet voivat olla myös opettajien osaamista näillä alueilla kartuttavia täydennyskoulutushankkeita. Hankkeet voivat kohdistua yhdelle tai useammalle koulutusasteelle.
Säädösperusta ja muut ohjausasiakirjat
- Valtionavustuslaki 688/2001
- Opetus- ja kulttuuritoimen rahoituksesta annettu laki 1705/2009 ja asetus 1766/2009
- Valtion talousarvio 2021
Hankkeiden tulee viestinnässään kertoa, että toiminta on Opetushallituksen tukemaa. Tarvittavat logot löytyvät viraston nettisivuilta.