Syftet med fredsarbete och global fostran är att hjälpa människor att förstå de olika realiteterna i världen och väcka viljan hos dem att skapa en mer rättvis och jämlik värld som respekterar de mänskliga rättigheterna. Målet är att främja diskussion och förståelse mellan olika kulturer. Global fostran skapar för sin del förutsättningar för en rättvis och hållbar utveckling i enlighet med FN:s utvecklingsmål.
Ett av målen för FN:s program Agenda 2030 är att alla elever och studerande genom utbildningen ska utveckla sådana kunskaper och färdigheter som behövs för att främja en hållbar utveckling, till exempel inom följande delområden: en hållbar livsstil, mänskliga rättigheter, jämställdhet mellan könen, främjandet av fred och icke-våld, världsmedborgarskap och kulturell mångfald.
UNESCO har utarbetat programmet Global Citizenship Education (GCED) som ger underlag för hur man kan göra det möjligt för elever och studerande i alla åldrar att fungera aktivt och inkludera alla i arbetet med att bygga upp ett fredligt och tryggt samhälle, såväl lokalt som globalt.
Med statsunderstödet finansieras utvecklingsverksamhet som behandlar frågor i anslutning till fredsarbete och global fostran. Tyngdpunkterna för ansökan är teman som berör mångfald, fred och de mänskliga rättigheterna, till exempel:
- frågor som påverkar samhället på lokal, nationell och global nivå; till exempel flyktingskap, människohandel och våldsbejakande extremism
- olikhet och respekt för mångfald; till exempel ursprungsbefolkningar, förebyggande av rasism
- etiskt ansvarsfull verksamhet; till exempel ansvarsfull handel, social rättvisa och humanitär verksamhet.
Med statsunderstödet finansieras projekt som riktar sig till skolor och läroanstalter och som engagerar och involverar elever och studerande i verksamhet som främjar fredsarbete och global fostran. Projekten kan också vara fortbildningsprojekt som strävar efter att utveckla lärarnas kunnande inom dessa områden. Projekten kan rikta sig till ett eller flera utbildningsstadier.
Rättsgrund och andra styrdokument
- Statsunderstödslagen 688/2001
- Lagen om finansiering av undervisnings- och kulturverksamhet 1705/2009 och förordningen om finansiering av undervisnings- och kulturverksamhet 1766/2009
- Statsbudgeten för 2021
Projekten ska i sin kommunikation ange att verksamheten stöds av Utbildningsstyrelsen. Logotyperna som behövs i kommunikationen finns på ämbetsverkets webbplats.