Vaativan erityisen tuen kehittämistyön, VIP-verkoston, ensimmäinen toimikausi oli kolmivuotinen (2018–2020). Yksi Oikeus oppia –kehittämisohjelman erityinen painopistealue hallitusohjelman mukaisesti on VIP-verkoston vakiinnuttaminen osana kehittämisohjelmaa ja verkoston moniammatillisen osaamisen hyödyntäminen lähikouluissa ja –päiväkodeissa. Hallitusohjelman toimeenpanosuunnitelman mukaisesti VIP-verkosto vakiinnutetaan vuosina 2021–2022. VIP-verkosto toimii kansallisella tasolla ja alueellisesti viidellä yhteistoiminta-alueella sekä kehittäen eri teemoihin liittyvää monialaista tukea. Vaativan erityisen tuen, ennaltaehkäisevien toimintamallien ja varhaisen tuen kehittäminen inklusiivisissa oppimisympäristöissä -valtionavustus on osa Oikeus oppia -ohjelmaa ja VIP-verkoston vakiinnuttamistoimia.
Avustuksen tarkoituksena on varhaiskasvatuksen, esi- ja perusopetuksen vaativan erityisen tuen sekä ennaltaehkäisevien toimintamallien ja varhaisen tuen kehittäminen ja vakiinnuttaminen alueellisesti ja paikallisesti inklusiivisissa oppimisympäristöissä.
Rahoitettavat hankkeet keskittyvät seuraaviin kehittämistyön keskeisiin tavoitteisiin:
- Inkluusion kehittäminen varhaiskasvatuksessa ja esi- ja perusopetuksessa: Tavoitteena on inkluusion toteutukseen liittyvien opetuksen ja monialaisen yhteistyön rakenteiden ja toimintamallien kehittäminen ja toimeenpaneminen
- Monialaisen yhteistyön kehittäminen: Tavoitteena on uusien yhteistyön rakenteiden luominen monialaisten toimijoiden kesken. Tämä tapahtuu luomalla konkreettisia toimintamalleja sivistys-, sosiaali- ja terveystoimen toimijoiden välille alueellisella tasolla.
- Toimintakulttuurin muutokset: Tavoitteena on toimijoiden sitouttaminen yhdessä tekemisen kulttuuriin sekä tasavertaisen yhteistyön tekemiseen ja luottamuksen rakentamiseen. Edistetään hyvien käytäntöjen, työvälineiden ja innovaatioiden jakamista. Huolehditaan tuen yhtenäisestä jatkumosta varhaiskasvatuksesta esi- ja perusopetukseen.
- Osaamisen vahvistaminen: Opetuksen järjestäjät ja koulut kehittävät ennalta ehkäisevää toimintakulttuuria ja varhaista tukea sekä vaativan erityisen tuen toimintatapojaan tuen suunnittelussa, toteutuksessa ja arvioinnissa siten, että opetus toteutuu lainsäädännön ja opetussuunnitelman perusteiden mukaisesti. Hankkeessa kehitetään pedagogista johtajuutta sekä opettajien osaamista oppilaan kohtaamisessa ja vuorovaikutustaidoissa sekä yksittäisten oppilaiden että oppilasryhmän kanssa toimiessa.
Hankkeiden painopisteet voivat vaihdella alueellisen tarpeen mukaisesti, mutta kaikkien edellä mainittujen keskeisten tavoitteiden tulee sisältyä kehittämistoimintaan. Toiminnan tulee niveltyä VIP-verkoston työhön. Lisäksi sitä hyödyttää, että se liittyy muihin opetustoimen, sosiaali- ja terveystoimen hankkeisiin, joiden tavoitteet ovat yhteneväiset tai joilla on yhdyspintaa edellä mainittujen neljän tavoitteen kanssa. Rahoitettavilta hankkeilta edellytetään malleja, toimintatapoja ja ratkaisuja, jotka ovat sekä levitettävissä että hyödyksi muille opetuksen järjestäjille.
Myöntöharkinnassa otetaan huomioon hankkeen alueellinen kattavuus sekä opetuksen järjestäjien koko ja lähtötilanne. Harkinnassa huomioidaan lisäksi myös alueella toimivien yliopistojen harjoittelukoulujen sekä yksityisten opetuksen järjestäjien mukana oleminen yhteisessä kehittämistyössä. Harkinnassa arvioidaan myös hankkeen laajuutta ja yhteistyötahojen monialaisuutta sekä hakuvaiheessa tehtyä ja toteutusvaiheeseen suunniteltua yhteistyötä VIP-verkoston alueryhmän kanssa. Hankkeiden tulee kuvata hakemuksessa, miten kehitettävien toimintamallien elinkaari turvataan hankekauden päättymisen jälkeen. Avustusta ei voida kohdentaa laitehankintoihin.
Avustusta voidaan käyttää inkluusion ja vaativan erityisen tuen sekä ennaltaehkäisevien toimintamallien ja varhaisen tuen kehittämistoimintaa ohjaavan ja suunnittelevan henkilön, koordinaattorin, palkkakuluihin.