Valtion rahoittaman varhaiskasvatuksen henkilöstökoulutuksen tavoitteena on edistää varhaiskasvatuksessa toimivan henkilöstön jatkuvaa oppimista ja tasa-arvoisia mahdollisuuksia kehittää ammatissa tarvittavaa osaamista. Henkilöstökoulutuksella tuetaan hallituksen koulutuspoliittisten uudistusten toimeenpanoa ja kehitetään toimintaympäristön muutoksiin sopeutumisessa tarvittavaa osaamista. Henkilöstökoulutus tukee omalta osaltaan opettajankoulutusfoorumin valmisteleman kehittämisohjelman linjauksia. Mahdollisuuksia osallistua koulutukseen edistävät digitaalisten oppimisympäristöjen hyödyntäminen ja työpaikalla tapahtuva oppiminen. Varhaiskasvatuksen henkilöstön osaamisen kehittämisen lähtökohtia ovat tietoperustaisuus ja tulevaisuuden osaamistarpeisiin vastaaminen. Koulutukseen osallistuminen tukee paikallisia kehittämis- ja täydennyskoulutussuunnitelmia sekä vahvistaa koko työyhteisön osaamisen kehittymistä.
Varhaiskasvatusta ohjaa Opetushallituksen laatimat Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet (2022). Perusteiden mukaan inklusiivisessa toimintakulttuurissa edistetään tasa-arvoa kaikessa toiminnassa. Toimintakulttuurin kehittämisen kannalta on tärkeää, että tasa-arvoa koskevista asenteista keskustellaan työyhteisössä. Varhaiskasvatus on sukupuolisensitiivistä. Henkilöstö rohkaisee lapsia tekemään valintoja ilman sukupuoleen tai muihin henkilöön liittyviin seikkoihin sidottuja stereotyyppisiä rooleja ja ennakko-odotuksia. Henkilöstö tunnistaa lasten keskinäisten kohtaamisten eriarvoistavia piirteitä sekä puuttuu niihin hienotunteisesti ja johdonmukaisesti. Myönteisellä ja kannustavalla vuorovaikutuksella tuetaan lapsen oman identiteetin ja itsetunnon kehitystä.
Varhaiskasvatuksen tehtävänä on vahvistaa lasten hyvinvointiin ja turvallisuuteen liittyviä taitoja sekä ohjata heitä tekemään kestävän elämäntavan mukaisia valintoja. Tavoitteena on tukea lasten turvallisuuden tunnetta, antaa heille valmiuksia pyytää ja hakea apua sekä toimia turvallisesti erilaisissa tilanteissa ja ympäristöissä. Itsestä huolehtimiseen, terveyteen ja turvallisuuteen liittyvät taidot ovat kaikille tärkeitä. Lasten kanssa pohditaan terveyteen ja turvallisuuteen liittyviä asioita. Lasten ikätasoista uteliaisuutta seksuaalisuuteen ja kehoon ohjataan kunnioittavasti sekä lapsia ohjataan kunnioittamaan ja suojelemaan omaa ja toisten kehoa.
Haun teemat
Hakemusta laadittaessa valitaan ensin teema-alue, jolle hankesuunnitelmaa esitetään. Sen jälkeen valitaan pääasiallinen kohderyhmä ja muut mahdolliset kohderyhmät.
Teema A)
- Varhaiskasvatuksen ammattilaisille järjestettävän tasa-arvokoulutuksen toteuttaminen ja verkkokurssien materiaalihankinnat.
Teema B)
- Pienten lasten ikätasoiseen seksuaalisuuteen ja turvataitoihin liittyvien taitojen vahvistamisen osaamiseen liittyvän koulutuksen lisääminen.
Molempiin teemoihin haetaan avustusta samalla hakulomakepohjalla. Hakemuksessa ilmoitetaan teema, johon hakemus kohdistuu. Mikäli hakija hakee avustusta molemmista teemoista, tulee hänen tehdä kaksi hakemusta.
Säädösperusta ja muut ohjausasiakirjat:
Valtionavustuslaki (688/2001)
Valtion talousarvio 2022