Eurooppa-koulut ovat EU:n ja komission yhdessä ylläpitämiä kouluja eri puolilla Eurooppaa. Eurooppa-koulujen tarkoitus on edistää perheiden ja työvoiman liikkuvuutta tarjoamalla koulutusta ensi sijassa Euroopan unionin organisaatioiden sekä sopimusyritysten henkilöstön lapsille. Koulut ovat sijaintimaissaan osa julkista koulutusjärjestelmää.
Ensimmäinen Eurooppa-koulu perustettiin Luxemburgiin vuonna 1953. Nyt Eurooppa-kouluja on 13 ja niiden lisäksi jäsenmaissa on kansallisia kouluja, jotka on akkreditoitu eli erikseen valtuutettu Eurooppa-koulujärjestelmään. Akkreditoiduilla kouluilla on sopimus, jonka mukaan voivat noudattaa Eurooppa-koulujen opetussuunnitelmia ja järjestää eurooppalaisen ylioppilastutkinnon (European Baccalaureate).
Suomessa toimii Helsingin eurooppalainen koulu (ESH).
Eurooppa-kouluissa voi opiskella esiopetuksesta lukioon saakka. Lukio-opintojen päätteeksi opiskelijat suorittavat eurooppalaisen ylioppilastutkinnon.
Eurooppa-koulussa hyväksytysti suoritetut opinnot sekä niitä koskevat todistukset tunnustetaan jäsenvaltioissa vastaavuustaulukon mukaisesti. Eurooppalainen ylioppilastutkinto (European Baccalaureate) antaa jatko-opintokelpoisuuden kaikissa jäsenvaltioissa ja laajemminkin muissa maissa opintoihin, jotka edellyttävät toisen asteen koulutuksen päätteeksi myönnettyä tutkintotodistusta.
Eurooppa-koulusta ja niiden toimintaa ohjaavista periaatteista löytyy tarkempaa tietoa Eurooppa-koulujen verkkosivulta.