Opettajan ohje
Tehtävässä oppilas etsii tietoa Kustaa Vaasasta eri lähteistä. Tehtävänä on hakea tietoa Kustaa Vaasan uudistuksista ja siitä, millainen hän oli hallitsijana. Tältä pohjalta oppilas kirjoittaa perustellun näkemyksensä siitä, millä perusteella Kustaa Vaasaa voi väittää sankariksi ja millä perusteella tyranniksi.
Tehtävän sisältöalue ja laaja-alaisen osaamisen tavoitteet:
S4 Uuden ajan murrosvaihe
L1 Ajattelu ja oppimaan oppiminen
L2 Kulttuurinen osaaminen, vuorovaikutus ja ilmaisu
L4 Monilukutaito
Tukimateriaalissa on oppilaalle annettavat ohjeet sekä arviointikriteerit. Arviointi kohdistuu seuraaviin taitoihin:
- T3 Historiatiedon tulkinnallisuuden havaitseminen
- T10 Tulkintojen selittäminen.
Oppilaan ohje
Kustaa Vaasa – sankari vai tyranni?
Kustaa Vaasa oli Ruotsin kuningas vuosina 1523–1560. Hän oli ruotsalaisten kansannousun näkyvin johtaja, ja hänen johdollaan Ruotsi irtaantui kokonaan Kalmarin unionista. Kustaa Vaasa toteutti myös Ruotsin reformaation (uskonpuhdistuksen) ja perusti Ruotsin luterilaisen kirkon.
Herman Lindqvist kirjoittaa kirjassaan Ruotsin historia (2003) seuraavasti:
“Tuskin yksikään Ruotsin kuninkaista on arvostanut varsinaista hallitsijana toimimista yhtä paljon kuin Kustaa Vaasa. Tästä syystä hän lienee myös menestyksekkäin Ruotsin kaikista monarkeista.”
Kaikki historioitsijat eivät jaa Lindqvistin näkemystä Kustaa Vaasan menestyksestä. Hae tietoa ja pohdi eri näkemyksiä Kustaa Vaasasta.
- Hae tietoa ja kirjoita luettelo uudistuksista, joita tehtiin Ruotsissa Kustaa Vaasan valtakaudella.
- Hae tietoa ja kirjoita luettelo Kustaa Vaasan hallinnon tekemistä teoista, joita pidät väärinä tai pahoina.
- Kirjoita kohtien 1 ja 2 tietojen pohjalta perusteltu näkemys Kustaa Vaasasta kuninkaana. Minkä tietojen ja lähteiden pohjalta häntä voi kutsua sankariksi? Entä mitkä tiedot ja lähteet taas viittaavat siihen, että hän oli tyranni? Muista kertoa, minkä lähteiden pohjalta olet tehnyt arviosi.
Lähteitä
Arviointi
Arvosana 5: Oppilas antaa esimerkkejä historian faktoista. Oppilas kertoo esimerkin tilanteesta, josta on erilaisia tulkintoja.
= Oppilas mainitsee yhden positiivisen ja yhden negatiivisen asian Kustaa Vaasan ajalta.
Arvosana 7: Oppilas antaa esimerkkejä historian faktoista ja tulkinnoista. Oppilas selittää yhden esimerkin avulla, miten uudet lähteet saattavat muuttaa historian tapahtuman tai ilmiön tulkintaa.
= Oppilas mainitsee jonkin positiivisen ja jonkin negatiivisen asian Kustaa Vaasan ajalta ja osaa kertoa, mihin lähteeseen ne liittyvät.
Arvosana 8: Oppilas tunnistaa, että samasta tapahtumasta tai ilmiöstä voi olla erilaisia tulkintoja. Oppilas selittää esimerkkien avulla, miten uudet lähteet ja tarkastelutavat saattavat muuttaa historian tulkintoja.
= Oppilas osaa kertoa lyhyesti, miksi Kustaa Vaasaa pidetään sekä sankarina että tyrannina. Hänellä on lähteitä tukenaan.
Arvosana 9: Oppilas antaa esimerkkejä samaan tapahtumaan tai ilmiöön liittyvistä erilaisista tulkinnoista. Oppilas vertailee samasta historian tapahtumasta tai ilmiöstä tehtyjä tulkintoja ja kertoo, miten lähteiden valinta vaikuttaa tulkintaan.
= Oppilas osaa useisiin lähteisiin vedoten kuvata sankarimyytin perustelut kuten myös tyranniteorian.