Historian 6. vuosiluokan arvioinnin tukimateriaali sisältää esimerkkitehtäviä ohjeineen ja arviointikriteereineen. Tukimateriaalin vinkit ja esimerkit eivät ole tyhjentäviä eivätkä normittavia, vaan opettaja voi muokata ja soveltaa niitä omaan arviointityöhönsä sopivalla tavalla.

Piirroskuva oppilaasta, joka istuu kirja sylissään. Oppilaan takana on iso reppu taustana. Suuri ajatuskupla oppilaan takana pitää sisällään historiallisia elementtejä, kuten keskiaikaisia ihmisiä tai antiikin patsaita.

Historian 6. vuosiluokan lukuvuosiarviointi

Opetushallitus on antanut 18.1.2023 muutosmääräyksen Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden 2014 lukuun 14 (OPH-172-2023). Muutosmääräyksessä on annettu osaamisen tason kuvaukset arvosanoille 5, 7 ja 9 kaikissa oppiaineissa sekä täsmennetty osaamisen tason kuvauksia arvosanalle 8. Uudistetut arviointikriteerit on otettu kouluissa käyttöön 1.8.2023 ja niitä sovelletaan ensimmäisen kerran 6. vuosiluokan lukuvuosiarvioinnissa vuonna 2024.

Numeroarvioinnin käyttäminen perusopetuksessa annettavissa todistuksissa 4. vuosiluokalta alkaen on pääsääntö, josta on kuitenkin mahdollista poiketa niiden oppilaiden arvioinnissa, joiden äidinkieli on muu kuin opetuksessa käytettävä kieli. (Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteet 2014, luku 6.11.1). Sanallista arviointia voidaan siis käyttää numeroarvioinnin sijaan vuosiluokilla 1–9 päättöarviointia lukuun ottamatta maahanmuuttotaustaisten oppilaiden lukuvuositodistuksissa ja mahdollisissa välitodistuksissa. Todistuksissa voidaan käyttää erilaisia sanallisia asteikkoja. Sanallisesta arviosta tulee käydä ilmi, onko oppilas saavuttanut hyväksytysti oppiaineen tavoitteet. Oppilaan osaamista voidaan joissakin oppiaineissa tarpeen mukaan arvioida sanallisesti todistuksessa, jossa muuten opetuksen järjestäjän päätöksen mukaisesti annetaan numeroarvosanoja. Jos numeerinen arviointi ei jostain syystä ole tarkoituksenmukaisin ratkaisu oppilaan osaamisen arvioinnin kannalta, voidaan palata sanalliseen arviointiin.