Hyppää pääsisältöön

Yleiset kielitutkinnot (YKI)


Yleinen kielitutkinto eli YKI-tutkinto on aikuisille tarkoitettu kielitutkinto. YKI-todistuksella voit osoittaa virallisesti kielitaitosi. Tutkinnossa arvioidaan yleiskieltä käytännön tilanteissa eikä sinun siksi tarvitse osata esimerkiksi jonkin erityisalan kieltä.

Yleiset kielitutkinnot ja koronavirus

Päivitetty 11.2.2021

Yleisiä kielitutkintoja (YKI) on voitu järjestää tutkintopäivinä muulloin paitsi koronaviruksen ilmaantuessa keväällä 2020, jolloin tutkintotilaisuudet jouduttiin perumaan. Koska tutkintoja jouduttiin perumaan ja keväällä 2020 tehtyjä ilmoittautumisia siirtämään, erityisesti suomen kielen keskitason tutkintoihin on edelleen enemmän tulijoita kuin tarjolla olevia paikkoja. Opetushallitus on lisännyt tutkintopäiviä, jolloin tutkinnon on voinut suorittaa mahdollisimman moni myös poikkeusaikana.

Tutkinnon suorittamisesta on pyritty tekemään mahdollisimman turvallista noudattamalla opetus- ja kulttuuriministeriön ja Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen (THL) laatimia yleisiä turvallisuuteen ja hygieniaan liittyviä ohjeita. Tutkintopaikoilla on käytössä terveysviranomaisten suosittelema maksimihenkilömäärä (10 henkilöä/tutkintotilaisuus). Tutkinnon suorittajiksi ilmoittautuneita voidaan tarvittaessa siirtää suorittajiksi toiseen tutkintopäivään, jotta tutkintopaikan maksimihenkilömäärärajoitus ja sen myötä turvallisuus tutkintopaikoilla voidaan ottaa huomioon.  Joissakin tutkintopaikoissa osallistujat saatetaan jakaa tavanomaista pienempiin suoritusryhmiin, joiden tutkinnon suorittaminen alkaa eri aikoina. Tutkinnon järjestävä oppilaitos ottaa yhteyttä tutkinnon suorittajaksi ilmoittautuneisiin ja kertoo heille tutkinnon suorittamisajan.     

YKI-järjestelmässä on päätetty, että YKI-tutkintojen ilmoittautumisia voidaan siirtää eteenpäin vain yhden kerran eli seuraavaan saman kielen ja tason tutkintoon. Jos et voi osallistua tutkintoon, johon ilmoittautumisesi on jo siirretty (esim. sairastumisen vuoksi) tai tutkintotilaisuus peruuntuu yleisen terveystilanteen takia, tutkinnon järjestävä oppilaitos palauttaa sinulle osallistumismaksun. Tämän jälkeen sinun tulee ilmoittautua YKI-tutkintoon uudelleen.

Opetushallitus seuraa koronavirustilanteen kehittymistä ja siitä annettuja turvallisuusohjeita koko ajan. YKI-tutkintojärjestelmässä pyritään huolehtimaan siitä, että mahdollisimman moni YKI-todistuksen tarvitsija pääsisi suorittamaan YKI-tutkinnon mahdollisimman pian. Lisätietoja tutkintojen suorittamisesta poikkeustilanteessa ja mahdollisesti peruuntuvista tutkintotilaisuuksista saat seuraamalla tätä verkkosivua.

Jos sinulla on kysyttävää asiasta, ota yhteyttä siihen tutkintopaikkaan, johon olet ilmoittautunut suorittamaan tutkintoa.

Jos asut ulkomailla ja olet tulossa suorittamaan tutkintoa, selvitäthän etukäteen vallitsevat THL:n ja muiden viranomaisten antamat karanteeni- ja testaussuositukset.

Lisätietoja saat THL:n verkkosivuilta kohdasta Matkustaminen ja koronaviruspandemia.

Opetushallitukselle osoitetut kysymykset voit lähettää osoitteeseen yki(at)oph.fi.  

 

YKI-tutkintojärjestelmä on Suomen valtion virallinen kielitutkintojärjestelmä, jonka todistuksia voit käyttää moniin tarkoituksiin niin kuin esimerkiksi

  • työn tai opiskelupaikan hakemiseen
  • Suomen kansalaisuuden hakemiseen (suomen ja ruotsin kielen tutkinnot)
  • kielitaidon tason osoittamiseen työnantajalle

Yleisesti tutkinnosta

alt-text (optional, uses title if not set)

Mikä YKI-tutkinto on?

Olemme koonneet yleiseen kielitutkintoon liittyviä kysymyksiä. Tutustu YKI-tutkintojärjestelmään.

alt-text (optional, uses title if not set)

Ilmoittautuminen yleisiin kielitutkintoihin

Kielitutkintoihin ilmoittaudutaan sähköisen ilmoittautumisjärjestelmän kautta. Lue lisää ilmoittautumisesta.

alt-text (optional, uses title if not set)

Tutkintopäivät ja -paikat

Yleisiä kielitutkintoja järjestetään lukuisilla paikkakunnilla ympäri Suomea. Jos haluat osallistua YKI-tutkintoon, ilmoittaudu ilmoittautumisaikana. Löydät tutkintopäivät täältä.

alt-text (optional, uses title if not set)

Kielitaidon osoittaminen Suomen kansalaisuutta haettaessa

Suomen kansalaisuuden saaminen edellyttää vähintään tyydyttävää suullista ja kirjallista suomen tai ruotsin kielen taitoa. Lue lisää kielitaidon osoittamisesta.

alt-text (optional, uses title if not set)

Harjoittelu- ja oppimateriaalia

Voit tehdä harjoitustehtäviä ennen kokeeseen osallistumista. Tutustu oppimateriaaliin täällä.

alt-text (optional, uses title if not set)

Yleisten kielitutkintojen rinnastaminen valtiohallinnon kielitutkintoihin

Katso, kuinka yleisten kielitutkintojen eri osakokeiden taitotasot vastaavat valtionhallinnon kielitutkintoja.