Hyppää pääsisältöön

Yleiset kielitutkinnot (YKI)


Yleinen kielitutkinto eli YKI-tutkinto on aikuisille tarkoitettu kielitutkinto. YKI-todistuksella voit osoittaa virallisesti kielitaitosi. Tutkinnossa arvioidaan yleiskieltä käytännön tilanteissa eikä sinun siksi tarvitse osata esimerkiksi jonkin erityisalan kieltä.

Yleiset kielitutkinnot ja koronavirus

Päivitetty 30.6.2021

Yleisiä kielitutkintoja (YKI) on jouduttu pandemian/koronavirustilanteen takia perumaan vuosina 2020 ja 2021. Erityisesti suomen kielen keskitason tutkintoihin on varsinkin pääkaupunkiseudulla edelleen enemmän tulijoita kuin tarjolla olevia paikkoja. Opetushallitus on lisännyt tutkintopäiviä, jolloin tutkinnon on voinut suorittaa mahdollisimman moni myös poikkeusaikana.

Tutkinnon suorittamisesta on pyritty tekemään turvallista noudattamalla opetus- ja kulttuuriministeriön ja Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen (THL) laatimia yleisiä turvallisuuteen ja hygieniaan liittyviä ohjeita. Tällä hetkellä koronan torjunnassa painotetaan alueellisia rajoituksia ja suosituksia. YKI-tutkintojen suorittamispaikkojen määrää voidaan joutua edelleen rajoittamaan mahdollisten alueellisten rajoitusten ja suositusten vuoksi tietyillä alueilla. Tutkinnon suorittajiksi ilmoittautuneita voidaan myös tarvittaessa siirtää suorittajiksi toiseen tutkintopäivään, jotta suorittajaryhmät voidaan pitää riittävän pieninä ja tutkintotilaisuudet voidaan järjestää turvallisesti. Tutkinnon järjestävä oppilaitos ottaa yhteyttä tutkinnon suorittajaksi ilmoittautuneisiin ja kertoo heille tutkinnon suorittamisajan.

Tällä hetkellä näyttää siltä, että elokuun 2021 lopussa järjestettävät YKI-tutkintotilaisuudet voidaan suurimmassa osassa maata järjestää tavanomaisin suorittajapaikkamäärin.  

Huom. YKI-tutkintojen ilmoittautumisia voidaan siirtää eteenpäin vain yhden kerran eli seuraavaan saman kielen ja tason tutkintoon. Jos et voi osallistua tutkintoon, johon ilmoittautumisesi on jo siirretty (esim. sairastumisen vuoksi) tai tutkintotilaisuus peruuntuu yleisen terveystilanteen takia, tutkinnon järjestävä oppilaitos palauttaa sinulle osallistumismaksun. Tämän jälkeen sinun tulee ilmoittautua YKI-tutkintoon uudelleen.

Opetushallitus seuraa jatkuvasti koronavirustilanteen kehittymistä ja siitä annettuja turvallisuusohjeita. YKI-tutkintojärjestelmässä pyritään huolehtimaan siitä, että mahdollisimman moni YKI-todistuksen tarvitsija pääsisi suorittamaan YKI-tutkinnon mahdollisimman pian. Lisätietoja tutkintojen suorittamisesta poikkeustilanteessa ja mahdollisesti peruuntuvista tutkintotilaisuuksista saat seuraamalla tätä verkkosivua.

Jos sinulla on kysyttävää asiasta, ota yhteyttä siihen tutkintopaikkaan, johon olet ilmoittautunut suorittamaan tutkintoa.

Jos asut ulkomailla ja olet tulossa suorittamaan tutkintoa, selvitäthän etukäteen vallitsevat THL:n ja muiden viranomaisten antamat karanteeni- ja testaussuositukset.

Lisätietoja saat THL:n verkkosivuilta kohdasta Matkustaminen ja koronaviruspandemia.

Opetushallitukselle osoitetut kysymykset voit lähettää osoitteeseen yki(at)oph.fi. 

YKI-tutkintojärjestelmä on Suomen valtion virallinen kielitutkintojärjestelmä, jonka todistuksia voit käyttää moniin tarkoituksiin niin kuin esimerkiksi

  • työn tai opiskelupaikan hakemiseen
  • Suomen kansalaisuuden hakemiseen (suomen ja ruotsin kielen tutkinnot)
  • kielitaidon tason osoittamiseen työnantajalle

Yleisesti tutkinnosta

alt-text (optional, uses title if not set)

Mikä YKI-tutkinto on?

Olemme koonneet yleiseen kielitutkintoon liittyviä kysymyksiä. Tutustu YKI-tutkintojärjestelmään.

alt-text (optional, uses title if not set)

Ilmoittautuminen yleisiin kielitutkintoihin

Kielitutkintoihin ilmoittaudutaan sähköisen ilmoittautumisjärjestelmän kautta. Lue lisää ilmoittautumisesta.

alt-text (optional, uses title if not set)

Tutkintopäivät ja -paikat

Yleisiä kielitutkintoja järjestetään lukuisilla paikkakunnilla ympäri Suomea. Jos haluat osallistua YKI-tutkintoon, ilmoittaudu ilmoittautumisaikana. Löydät tutkintopäivät täältä.

alt-text (optional, uses title if not set)

Kielitaidon osoittaminen Suomen kansalaisuutta haettaessa

Suomen kansalaisuuden saaminen edellyttää vähintään tyydyttävää suullista ja kirjallista suomen tai ruotsin kielen taitoa. Lue lisää kielitaidon osoittamisesta.

alt-text (optional, uses title if not set)

Harjoittelu- ja oppimateriaalia

Voit tehdä harjoitustehtäviä ennen kokeeseen osallistumista. Tutustu oppimateriaaliin täällä.

alt-text (optional, uses title if not set)

Yleisten kielitutkintojen rinnastaminen valtiohallinnon kielitutkintoihin

Katso, kuinka yleisten kielitutkintojen eri osakokeiden taitotasot vastaavat valtionhallinnon kielitutkintoja.