Hyppää pääsisältöön

Yleiset kielitutkinnot (YKI)


Yleinen kielitutkinto eli YKI-tutkinto on aikuisille tarkoitettu kielitutkinto. YKI-todistuksella voit osoittaa virallisesti kielitaitosi. Tutkinnossa arvioidaan yleiskieltä käytännön tilanteissa eikä sinun siksi tarvitse osata esimerkiksi jonkin erityisalan kieltä.

Yleiset kielitutkinnot ja koronavirus

Päivitetty 23.10.2020

Koronavirustilanteesta johtuen YKI-tutkintoja ei järjestetty keväällä 2020. Sen jälkeen tutkintoja on järjestetty elokuun lopussa ja lokakuun alussa. Tällä hetkellä näyttää siltä, että YKI-tutkintoja voidaan pääsääntöisesti järjestää syksyllä 2020 alueesta riippuen (päätösvalta alueellisista ohjeista on aluehallintoviranomaisilla).

Tutkintojen järjestämisessä noudatetaan opetus- ja kulttuuriministeriön ja THL:n laatimia yleisiä turvallisuuteen ja hygieniaan liittyviä tartunnan ehkäisyohjeita. Tutkintojen järjestäminen poikkeustilanteessa turvallisesti voi vaikuttaa esimerkiksi siihen, kuinka monta tutkinnon suorittajaa tiettyyn tutkintoon voidaan kerralla ottaa.

Koska YKI-tutkintoja ei voitu järjestää kevään aikana, monien kielten tutkintoihin ilmoittautuneiden ilmoittautumiset jouduttiin siirtämään eteenpäin. Tutkintojen peruuntumisen ja niistä aiheutuneiden ilmoittautumisten siirtämisen vuoksi erityisesti suomen kielen keskitason tutkintoihin on tällä hetkellä monin paikoin enemmän tulijoita kuin mitä paikkoja on tarjolla.

YKI-järjestelmässä on päätetty, että tästä lähtien YKI-tutkintojen ilmoittautumisia voidaan siirtää eteenpäin vain yhden kerran eli seuraavaan saman kielen ja tason tutkintoon. Jos henkilö ei voi osallistua tutkintoon, johon hänen ilmoittautumisensa on jo siirretty joko omasta päätöksestään ja/tai itseensä liittyvästä syystä (esim. sairastuminen) tai siitä syystä, että tutkintotilaisuus peruuntuu yleisen terveystilanteen takia, tutkinnon järjestävä oppilaitos palauttaa hänelle osallistumismaksun. Tämän jälkeen henkilön tulee ilmoittautua uudelleen YKI-tutkintoon.

Opetushallitus seuraa koronavirustilanteen kehittymistä ja siitä annettuja turvallisuusohjeita koko ajan. YKI-tutkintojärjestelmä tekee parhaansa, jotta mahdollisimman moni YKI-todistuksen tarvitsija pääsisi suorittamaan YKI-tutkinnon mahdollisimman pian. Lisätietoja tutkintojen suorittamisesta poikkeustilanteessa ja mahdollisesti peruuntuvista tutkintotilaisuuksista saat seuraamalla tätä verkkosivua. Jos sinulla on kysyttävää asiasta, ota yhteyttä siihen tutkintopaikkaan, johon olet ilmoittautunut suorittamaan tutkintoa. Opetushallitukselle osoitetut kysymykset voit lähettää osoitteeseen yki(at)oph.fi.  

 

YKI-tutkintojärjestelmä on Suomen valtion virallinen kielitutkintojärjestelmä, jonka todistuksia voit käyttää moniin tarkoituksiin niin kuin esimerkiksi

  • työn tai opiskelupaikan hakemiseen
  • Suomen kansalaisuuden hakemiseen (suomen ja ruotsin kielen tutkinnot)
  • kielitaidon tason osoittamiseen työnantajalle

Yleisesti tutkinnosta

alt-text (optional, uses title if not set)

Mikä YKI-tutkinto on?

Olemme koonneet yleiseen kielitutkintoon liittyviä kysymyksiä. Tutustu YKI-tutkintojärjestelmään.

alt-text (optional, uses title if not set)

Ilmoittautuminen yleisiin kielitutkintoihin

Kielitutkintoihin ilmoittaudutaan sähköisen ilmoittautumisjärjestelmän kautta. Lue lisää ilmoittautumisesta.

alt-text (optional, uses title if not set)

Tutkintopäivät ja -paikat

Yleisiä kielitutkintoja järjestetään lukuisilla paikkakunnilla ympäri Suomea. Jos haluat osallistua YKI-tutkintoon, ilmoittaudu ilmoittautumisaikana. Löydät tutkintopäivät täältä.

alt-text (optional, uses title if not set)

Kielitaidon osoittaminen Suomen kansalaisuutta haettaessa

Suomen kansalaisuuden saaminen edellyttää vähintään tyydyttävää suullista ja kirjallista suomen tai ruotsin kielen taitoa. Lue lisää kielitaidon osoittamisesta.

alt-text (optional, uses title if not set)

Harjoittelu- ja oppimateriaalia

Voit tehdä harjoitustehtäviä ennen kokeeseen osallistumista. Tutustu oppimateriaaliin täällä.

alt-text (optional, uses title if not set)

Yleisten kielitutkintojen rinnastaminen valtiohallinnon kielitutkintoihin

Katso, kuinka yleisten kielitutkintojen eri osakokeiden taitotasot vastaavat valtionhallinnon kielitutkintoja.