Hyppää pääsisältöön

Yleiset kielitutkinnot (YKI)


Yleinen kielitutkinto eli YKI-tutkinto on aikuisille tarkoitettu kielitutkinto. YKI-todistuksella voit osoittaa virallisesti kielitaitosi. Tutkinnossa arvioidaan yleiskieltä käytännön tilanteissa eikä sinun siksi tarvitse osata esimerkiksi jonkin erityisalan kieltä.

Yleiset kielitutkinnot ja koronavirus

Päivitetty 11.6.2020

Koronavirustilanteesta johtuen YKI-tutkintoja ei järjestetty 18.3.‒23.5.2020. Tällä hetkellä näyttää kuitenkin siltä, että YKI-tutkintoja voidaan järjestää seuraavan kerran elokuussa 2020. 

Tutkintojen järjestämisessä noudatetaan Opetus- ja kulttuuriministeriön ja THL:n laatimia yleisiä turvallisuuteen ja hygieniaan liittyviä tartunnan ehkäisyohjeita. Tutkintojen järjestäminen turvallisesti voi vaikuttaa esimerkiksi siihen, kuinka monta tutkinnon suorittajaa tiettyyn tutkintoon voidaan kerrallaan ottaa.

Koska YKI-tutkintoja ei voitu järjestää kevään aikana, monien kielten tutkintoihin ilmoittautuneiden ilmoittautumiset jouduttiin siirtämään elokuun tutkintoihin. Tutkintojen peruuntumisen ja niistä aiheutuneiden ilmoittautumisten siirtämisen vuoksi erityisesti suomen kielen keskitason tutkintoihin on tällä hetkellä monin paikoin enemmän kiinnostuneita kuin mitä paikkoja on tarjolla.

Opetushallitus on lisännyt elokuulle sekä suorituspaikkoja että tutkintopäiviä, jotta tutkintojen peruuntumisesta aiheutunut jono saadaan purettua. Opetushallitus seuraa koronavirustilanteen kehittymistä ja siitä annettuja turvallisuusohjeita koko kesän ajan. YKI-tutkintojärjestelmä tekee parhaansa, jotta mahdollisimman moni YKI-todistuksen tarvitsija pääsisi suorittamaan YKI-tutkinnon mahdollisimman pian elokuusta alkaen.

YKI-tutkintojärjestelmä on Suomen valtion virallinen kielitutkintojärjestelmä, jonka todistuksia voit käyttää moniin tarkoituksiin niin kuin esimerkiksi

  • työn tai opiskelupaikan hakemiseen
  • Suomen kansalaisuuden hakemiseen (suomen ja ruotsin kielen tutkinnot)
  • kielitaidon tason osoittamiseen työnantajalle

Yleisesti tutkinnosta

alt-text (optional, uses title if not set)

Mikä YKI-tutkinto on?

Olemme koonneet yleiseen kielitutkintoon liittyviä kysymyksiä. Tutustu YKI-tutkintojärjestelmään.

alt-text (optional, uses title if not set)

Ilmoittautuminen yleisiin kielitutkintoihin

Kielitutkintoihin ilmoittaudutaan sähköisen ilmoittautumisjärjestelmän kautta. Lue lisää ilmoittautumisesta.

alt-text (optional, uses title if not set)

Tutkintopäivät ja -paikat

Yleisiä kielitutkintoja järjestetään lukuisilla paikkakunnilla ympäri Suomea. Jos haluat osallistua YKI-tutkintoon, ilmoittaudu ilmoittautumisaikana. Löydät tutkintopäivät täältä.

alt-text (optional, uses title if not set)

Kielitaidon osoittaminen Suomen kansalaisuutta haettaessa

Suomen kansalaisuuden saaminen edellyttää vähintään tyydyttävää suullista ja kirjallista suomen tai ruotsin kielen taitoa. Lue lisää kielitaidon osoittamisesta.

alt-text (optional, uses title if not set)

Harjoittelu- ja oppimateriaalia

Voit tehdä harjoitustehtäviä ennen kokeeseen osallistumista. Tutustu oppimateriaaliin täällä.

alt-text (optional, uses title if not set)

Yleisten kielitutkintojen rinnastaminen valtiohallinnon kielitutkintoihin

Katso, kuinka yleisten kielitutkintojen eri osakokeiden taitotasot vastaavat valtionhallinnon kielitutkintoja.