Taiteen perusopetusta järjestävät muun muassa musiikkioppilaitokset, kuvataidekoulut ja muut taideoppilaitokset. Taiteen perusopetusta voidaan järjestää myös esimerkiksi kansalaisopistoissa.
Käytännössä taiteen perusopetusta voivat järjestää
- kunnat
- kuntayhtymät
- rekisteröidyt yhteisöt
- säätiöt
- valtion oppilaitokset.
Kunnat voivat järjestää taiteen perusopetusta omalla päätöksellään, mutta muut koulutuksen järjestäjät, kuten kuntayhtymät, yhteisöt ja valtion oppilaitokset, tarvitsevat järjestämiseen luvan opetus- ja kulttuuriministeriöltä. Järjestämisluvassa määrätään taiteenala, jota koulutuksen järjestäjä opettaa.
Kunta tai taiteen perusopetuksen järjestämisluvan saanut koulutuksen järjestäjä voi hankkia opetukseen tarkoitetut palvelut julkiselta tai yksityiseltä taholta. Kunnan ei kuitenkaan tarvitse avustaa rahallisesti hankkimaansa palvelua. Koulutuksen järjestäjä vastaa siitä, että opetuksessa noudatetaan lakia ja taiteen perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden mukaista opetussuunnitelmaa.
Opetus- ja kulttuuriministeriö voi myöntää koulutuksen järjestäjälle valtionosuutta opetustuntien määrän mukaan. Jotta kunta saisi ministeriön myöntämää valtionosuutta koulutuksen järjestämiseen, myös kunnalla pitää olla taiteen perusopetuksen järjestämislupa, vaikka kunta voikin järjestää taiteen perusopetusta ilman sitä.
Koulutuksen järjestäjän tehtävänä on laatia ja hyväksyä kunkin taiteenalan opetusta varten oma opetussuunnitelma, joka perustuu Opetushallituksen päättämiin taiteen perusopetuksen opetussuunnitelman perusteisiin. Opetussuunnitelma tarkentaa ja täsmentää perusteissa annettuja tavoitteita ja sisältöjä. Koulutuksen järjestää suunnittelee opetuksen tarjonnan ja päättää opetuksen määrästä perusteiden mukaisesti.