Mitä raha on?
yläkoulu, lukiokoulutus, ammatillinen koulutus, 2. aste
Käsitettä "raha" käytetään arkikielessä usein huolettomasti. Mitä raha oikeasti pohjimmiltaan on ja mistä sitä tulee? Suomen Pankin infopaketti vastaa kysymykseen nuorille ymmärrettävällä tavalla.
Nuorille suunnatun infopaketin lisäksi sivuston opettajainosio sisältää aiheeseen liittyviä tehtäviä, joita opettaja voi vapaasti hyödyntää. Tehtävien aihepiirit ovat
- Miten rahaa syntyy?
- Miksi käteisen määrä kasvaa?
- Tunnetko eurosetelit ja -kolikot?
Vakuutukset
- yläkoulu, lukiokoulutus, ammatillinen koulutus, 2. aste
Vakuutuspajat
- Yläkouluihin ja toiselle asteelle suunnatut vakuutuspajat kasvattavat nuorten tietämystä yksityisistä ja julkisista vakuutuksista. Työpajoissa pohditaan vakuutuksen ideaa ja sitä, millaisia vakuutuksia tarvitsee hoitaa itse ja minkä varalta meidät on Suomessa vakuutettu ilman, että asiaa tarvitsee itse hoitaa. Finanssiala on kustantanut maksuttomia vakuutustyöpajoja oppilaitoksille vuodesta 2019 lähtien, ja työpajojen sisältöä ovat olleet laatimassa myös KELA ja FINE Vakuutus- ja rahoitusneuvonta.
- Lue lisää vakuutuksia avaavista työpajoista Finanssialan sivuilta
Kaupanteko, maksaminen ja sopimukset
yläkoulu, lukiokoulutus, ammatillinen koulutus, 2. aste
Tuotteita ja palveluja ostettaessa on aina harkittava, mitä maksutapaa käyttäen ostoksen rahoitus on mahdollista ja järkevää. Suomen Pankin infopaketti maksamisesta ja sopimuksista sisältää lopuksi pienen tietovisan, jonka avulla yläkoulun tai 2. asteen opiskelija voi testata lukemaansa.
Nuorille suunnatun infopaketin lisäksi sivuston opettajainosio sisältää aiheeseen liittyviä tehtäviä, joita opettaja voi vapaasti hyödyntää. Tehtävien aihepiirit ovat
- Maksaminen – Käteisellä vai luotolla?
- Maksaminen verkkopankissa
- Maksaminen maksukortilla
- Sopimukset – Tilisopimus
- Sopimukset – Määräaikaistili
- Sopimukset – Rahastosijoittaminen
- Sopimukset - Vakuutukset.
- Myös Kilpailu- ja kuluttajavirasto (KKV) on tuottanut suoraan yläkoulun opetukseen käytettävää materiaalia sopimuksista ja niiden purkamisesta. KKV:n tehtävissä oppilaat tutustuvat kaupanteon periaatteisiin ja sopimuksiin sekä tutkivat kodin palveluiden sopimuksia (yhdessä perheensä tai huoltajansa kanssa). Tehtävät soveltuvat hyvin esimerkiksi kotitalouden tai yhteiskuntaopin tehtäviksi tai kotitehtäviksi.
- Tutustu sopimusten solmimista käsittelevään tehtävänantoon KKV:n sivulla
- Tutustu kodin palveluiden sopimuksia käsittelevään tehtävänantoon KKV:n sivulla
KKV on tuottanut myös kuluttamiseen liittyviä tehtäviä, joista erityisesti kaupan perumista avaava työpistetehtävä soveltuu sopimusten käsittelyn yhteyteen. KKV:n sivuilla on yksityiskohtaisesti avattu, kuinka työpistetehtävä toimii ja mitä sen rakentamisessa tulee ottaa huomioon. Työpisteet avaavat mm.
- mitä peruuttamisoikeus tarkoittaa
- mikä on reklamaatio ja miten reklamaatio voidaan tehdä
- milloin ja miten tehdyn kaupan voi purkaa tai ostetun tuotteen palauttaa
- mitä tehdä, jos myyjä ei toimi sopimuksen mukaisesti.
- yläkoulu, lukiokoulutus, ammatillinen koulutus, 2. aste
TAXEDU Portal
- Euroopan unionin sivuilta opettaja ja oppijat saavat lisätietoja veroista ja niihin liittyvistä asioista. Perustiedon lisäksi materiaalit sisältävät tehtäviä esimerkiksi veropetoksista, veronkierrosta ja kansallisista varoista. Koska materiaalit ovat englanninkielisiä, niitä on hyvä käsitellä yläkoulun ja 2. asteen opetuksessa.
- Tutustu TAXEDU Portalin englanninkielisiin materiaaleihin
Verokampus
- Verotus ei aina ole kovin yksinkertaista, ja se saattaa aiheuttaa hämmennystä. Verokampuksella käsitellään käytännönläheisesti ja mielenkiintoisesti nuoria koskevia veroasioita. Sivustolta opiskelija löytää ohjeita verokortin tekoon ja muihin yleisimpiin verotusasioihin liittyen.
- Tutustu Verokampuksen sivuihin
Verotietoa nuorille -tietoiskut
Verokampuksen videosarja esittelee yläkoulu- ja lukioikäisille nuorille erilaisia lyhyitä tietoiskuja verotuksesta. Opettaja, valitse oppitunnillesi parhaimmat videot ja aloita veroasioiden käsittely.
Katso haluamasi Verotietoa nuorille -videot Youtubessa
#verottaako
- #verottaako? on Nuorten Akatemian kehittämä työpajapohja, jonka avulla opettaja voi pohtia yläkoulu- ja lukioikäisten nuorten kanssa, miksi veroja kerätään, mihin veroja käytetään sekä millainen yhteiskunta Suomi olisi ilman veroja. Työpajan materiaaleihin kuuluu opettajan oppaan lisäksi valmis esityspohja sekä työpajan tehtävät (ml. lisätehtävät). Koko työpajan kesto on 90 minuuttia.
- Ota #verottaako-työpajan materiaalit käyttöösi Nuorten Akatemian sivuilta