Vad är pengar?
grundskolans högre årskurser, gymnasiet, yrkesutbildning, andra stadiet
Begreppet ”pengar” används ofta på ett slarvigt sätt i vardagsspråket. Vad är pengar egentligen när det kommer till kritan, och var kommer de ifrån? Finlands Banks informationspaket svarar på frågan på ett sätt som ungdomar förstår.
Utöver informationspaketet för ungdomar har webbplatsen en sida för lärare med uppgifter som anknyter till temat, som lärare fritt får använda. Uppgifternas teman är
1. Hur uppkommer pengar?
2. Varför ökar kontanterna?
3. Känner du eurosedlarna och euromynten?
Försäkringar
- grundskolans högre årskurser, gymnasiet, yrkesutbildning, andra stadiet
Försäkringsverkstäder
- Försäkringsverkstäderna för årskurs 7–9 och andra stadiet förbättrar ungas kunskaper om privata och offentliga försäkringar. I verkstäderna diskuterar man idén med försäkringar samt vilka försäkringar man behöver sköta själv och vad vi i Finland är försäkrade mot utan att vi behöver ordna det själva. Finanssiala har bekostat avgiftsfria försäkringsverkstäder för läroanstalter sedan 2019, och även FPA samt FINE:s Försäkrings- och finansrådgivning har deltagit i utarbetandet av innehållet.
- Läs mer om försäkringsverkstäderna på Finanssialas webbplats (på finska)
Handel, betalningar och avtal
grundskolans högre årskurser, gymnasiet, yrkesutbildning, andra stadiet
När man köper produkter och tjänster måste man alltid överväga med vilket betalningssätt det är möjligt och förnuftigt att finansiera köpet. Finlands Banks informationspaket om betalningar och avtal avslutas med en liten frågesport, genom vilken elever i årskurs 7–9 eller andra stadiets studerande kan testa sina kunskaper i det de läst.
Utöver informationspaketet för ungdomar har webbplatsen en sida för lärare med uppgifter som anknyter till temat, som lärare fritt får använda. Uppgifternas teman är
1. Betalning – Kontant eller på kredit?
2. Betalning – I nätbanken
3. Betalning – Om betalkort
4. Avtal – Kontoavtal
5. Avtal – Tidsbundet konto
6. Avtal – Fondplacering
7. Avtal – Försäkringar.
- Även Konkurrens- och konsumentverket (KKV) har tagit fram material om avtal och hävning av avtal som kan användas i undervisningen i grundskolans högre årskurser. I KKV:s material får eleverna bekanta sig med principerna för handel och med avtal samt studera avtal för tjänster i hemmet (tillsammans med sina familjer eller vårdnadshavare). Uppgifterna passar bra exempelvis som uppgifter eller hemuppgifter i huslig ekonomi eller samhällslära.
- Se uppgiften om ingående av avtal på KKV:s webbplats (på finska)
- Se uppgiften om avtal för tjänsterna i hemmet på KKV:s webbplats (på finska)
KKV har också tagit fram uppgifter om konsumtion, av vilka i synnerhet stationsuppgiften om hävning av köp lämpar passar bra när man behandlar avtal. På KKV:s webbplats förklaras i detalj hur stationsuppgiften fungerar och vad man ska beakta när man bygger upp den. Arbetsstationerna tar bland annat upp
1. vad ångerrätten innebär
2. vad en reklamation är och hur man kan göra en reklamation
3. när och hur man kan häva ett köp eller returnera en produkt som man köpt
4. vad man ska göra om en säljare inte agerar som avtalat.
- grundskolans högre årskurser, gymnasiet, yrkesutbildning, andra stadiet
TAXEDU Portal
- På Europeiska unionens webbplats finns information för lärare och elever eller studerande om skatter och frågor som anknyter till dem. Utöver grundläggande information innehåller materialet uppgifter om bland annat skattebedrägeri, skattekringgående och nationella tillgångar. Eftersom materialet är på engelska kan det gärna användas i undervisningen i årskurs 7–9 och på andra stadiet.
- Bekanta dig med det engelskspråkiga materialet på TAXEDU Portal
Skattecampus
- Beskattning är inte alltid så enkelt, och det kan kännas förvirrande. På Skattecampus behandlas skattefrågor som berör ungdomar på ett praktiskt och intressant sätt. På webbplatsen kan studerande hitta anvisningar för skattekort och andra vanliga skattefrågor.
- Läs mer på skattecampus webbplats
Verotietoa nuorille -informationsinslag
Skattecampus videoserie presenterar kortfattat olika typer av information om beskattning för unga i årskurs 7–9 och i gymnasieåldern (på finska). Som lärare kan du välja de videor som passar bäst för dina lektioner för att ta upp skattefrågor.
Titta på Verotietoa nuorille-videor på Youtube
#verottaako
- #verottaako? är en verkstadsmall utarbetad av Nuorten Akatemia, med vars hjälp läraren kan diskutera med unga i årskurs 7–9 eller gymnasieåldern varför man samlar in skatter, vad skatterna används till samt hurdant samhälle Finland skulle vara utan skatter. Till verkstadens material hör utöver en handledning för läraren även en färdig presentationsmall och verkstadsuppgifter (inklusive tilläggsuppgifter). Hela verkstaden tar ungefär 90 minuter.
- Du hittar #verottaako-verkstadens material (på finska) på Nuorten Akatemias webbplats