Työelämätoimikuntien jäsenet edustavat työnantajia, työntekijöitä ja itsenäisiä ammatinharjoittajia sekä opetusalaa. Enimmillään yhdessä työelämätoimikunnassa on yhdeksän jäsentä. Lisäksi toimikuntien osaamista voidaan täydentää pysyvillä asiantuntijoilla.
Kukin työelämätoimikunta on valinnut keskuudestaan puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan. Puheenjohtajat edustavat työelämää. Jos toimikunnan jäsen eroaa, hänen tilalleen nimetään uusi jäsen.
Työelämätoimikuntien tehtävät ja kokoonpano
Työelämätoimikunnat
- osallistuvat näyttöjen toteutuksen ja osaamisen arvioinnin laadun varmistamiseen
- osallistuvat ammatillisen koulutuksen tutkintorakenteen sekä ammatillisten tutkintojen ja niiden perusteiden kehittämiseen
- käsittelevät tutkintokoulutuksessa opiskelijan osaamisen arviointia koskevia oikaisupyyntöjä.
Kuljetusalan työelämätoimikunta vastaa lisäksi keskitetysti kuorma- ja linja-auton kuljettajien ammattipätevyyskokeen järjestämisestä ja valvonnasta sekä koetta koskevien todistusten antamisesta.
Laadunvarmistus
Työelämätoimikunnat osallistuvat laadun varmistamiseen näyttöjen toteutuksessa ja osaamisen arvioinnissa omalla toimialallaan:
- seuraamalla ammatillisten tutkintojen järjestämistä valtakunnallisen palaute-, seuranta ja arviointitiedon avulla
- tekemällä tarvittaessa vierailukäyntejä näyttöympäristöihin
- tuottamalla seurannan ja vierailukäyntien yhteydessä kerätyn tiedon pohjalta tietoa näyttöjen toteutuksen ja osaamisen arvioinnin laadusta toiminnan kehittämiseksi ja hyvien käytäntöjen esiin nostamiseksi.
Työelämätoimikunnat antavat pyynnöstä lausuntoja koulutuksen järjestäjäkohtaisesti tutkinnoittain eriytyvistä osaamisen arvioinnin toteuttamissuunnitelmista opetus- ja kulttuuriministeriölle.
Kehittäminen
Työelämätoimikunnat osallistuvat ammatillisen koulutuksen tutkintorakenteen sekä ammatillisten tutkintojen kehittämiseen Opetushallituksen kumppanina sekä:
- tekemällä aloitteita toimialansa tutkintorakenteen ja tutkintojen perusteiden kehittämiseksi
- antamalla lausuntoja tutkintorakenteen muutosesityksistä ja tutkinnon perustetluonnoksista.
Työelämätoimikuntien näyttöympäristöihin tehtävillä vierailukäynneillä varmistetaan, että näytöt toteutetaan ja opiskelijan osaaminen arvioidaan ammatillista koulutusta ohjaavan lainsäädännön, tutkinnon perusteiden ja koulutuksen järjestäjän tutkinnoittain eriytyvän osaamisen arvioinnin toteuttamissuunnitelman mukaisesti.
Työelämätoimikunta päättää vierailukäynnistä. Vierailukäynti voi perustua mm. opetus- ja kulttuuriministeriöltä tulleeseen pyyntöön, palaute-, seuranta- ja arviointitietoon tai riskiperusteisuuteen (mm. koulutuksen järjestäjän järjestämislupien määrä toimikunnan toimialalla, tutkinnon suorittajien määrä).
Vierailukäyntiin osallistuu kaksi toimikunnan jäsentä, jotka sopivat käynnistä koulutuksen järjestäjän kanssa. Järjestäjä valitsee pääsääntöisesti näyttöympäristöt, joihin vierailukäynti kohdistuu. Koulutuksen järjestäjän on hyvä varautua esittelemään työelämätoimikunnan jäsenille vierailukäynnin aikana laadunvarmistuksen kannalta keskeistä dokumentaatiota, kuten
- tutkintojen ja koulutuksen järjestämislupaa
- osaamisen arvioinnin toteuttamissuunnitelmaa
- henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelmia siltä osin kuin ne koskevat näyttöjen toteuttamista
- osaamisen arvioinnin dokumentaatiota
- laadunhallintajärjestelmän dokumentaatiota näyttöjen toteuttamisen osalta.
Työelämätoimikunnan jäsenet voivat haastatella vierailukäynnin yhteydessä koulutuksen järjestäjän edustajia, arvioijia sekä opiskelijoita tai tutkinnon suorittaneita. Koulutuksen järjestäjä valitsee haastateltavat henkilöt.
Vierailu koostuu seuraavista vaiheista:
- dokumentaation esittely
- näyttöympäristöön tutustuminen
- haastattelut
- keskustelu koulutuksen järjestäjän edustajien kanssa
- pikapalaute keskeisistä havainnoista järjestäjälle.
Vierailusta laaditaan raportti, joka toimikunnan hyväksymisen jälkeen lähetetään tiedoksi koulutuksen järjestäjälle. Mikäli toimikunta havaitsee vakavia puutteita järjestäjän toiminnassa, varataan sille mahdollisuus antaa oma vastineensa, ennen vierailuraportin toimitusta mahdollisia toimenpiteitä varten opetus- ja kulttuuriministeriölle.
Opetushallituksen yhteydessä toimiva työelämätoimikuntien sihteeristö tukee toimikuntien toimintaa hoitamalla toimikuntien sihteerin tehtävät ja varmistamalla yhtenäiset menettelyt eri toimikunnissa.
Työelämätoimikuntia koskevat yleiset kysymykset voi lähettää osoitteeseen tyoelamatoimikunnat [at] oph.fi.