Turvallisuusjohtaminen
Turvallisuusjohtaminen on järjestelmällistä toimintaa, jolla luodaan turvalliset olosuhteet henkilöstön, lasten ja vanhempien toiminnalle. Turvallisuusjohtamisella edistetään henkilökunnan ammatillista osaamista ja toimintakykyä sekä turvallisuutta luovaa pedagogista toimintaa. Toimenpiteinä voidaan pitää turvallisuussuunnittelua, toimintavaltuuksien määrittämistä, henkilöstön osaamisesta vastaamista sekä riskien arviointa, mittaamista ja seurantaa. Omana osa-alueenaan turvallisuusjohtamiseen sisältyy myös turvallisuuskasvatus. Turvallisuusjohtamista toteutetaan varhaiskasvatuksen näkökulmasta eri tasoilla: kunnan ja varhaiskasvatuksen järjestäjän sekä varhaiskasvatusyksikön johdon tasolla. Toimivalla ja sitoutuneella turvallisuusjohtamisella rakennetaan turvallisuuskulttuuria, turvallisuusosaamista sekä turvallisuuskasvatuksen periaatteita.
Turvallisuuskulttuuri
Turvallisuuskulttuuri merkitsee varhaiskasvatuksen toimintakulttuuria eli tapaa toimia turvallisuuteen liittyvissä asioissa. Turvallisuuskulttuurin edistäminen käsittää fyysisen, psyykkisen ja sosiaalisen ympäristön turvallisuudesta huolehtimisen. Tärkeää on myös lapsia ja vanhempia osallistavan toimintakulttuurin edistäminen.
Turvallisuuskasvatus
Turvallisuuskasvatus muodostuu turvallisuutta käsittelevistä opetus- ja kasvatustilanteista, mutta on ennen kaikkea varhaiskasvatuksen arjen pedagogiikkaa. Keskeistä on lapsen hyvinvointia ja turvallisuutta tukevan osaamisen ja valmiuksien kehittäminen. Lapsi on aktiivisesti mukana kehittämässä ja vaikuttamassa toimintaympäristöönsä.