Raportit ja selvitykset

Selvitys yhteisöllisen opiskeluhuollon nykytilasta

Hyvinvointi Koulutuksen kehittäminen Oppilas- ja opiskelijahuolto
Kannen kuva

Selvitys yhteisöllisen opiskeluhuollon nykytilasta
(pdf, 833.21 KB)

Lataa

Yhteisöllisen opiskeluhuollon nykytilan selvityksessä tarkastellaan yhteisöllisen opiskeluhuollon toteutumista kaikissa koulutusmuodoissa, joita oppilas- ja opiskelijahuoltolaki koskee keskittyen hyvinvointityön johtamiseen, koulutuksen järjestäjien opiskeluhuoltosuunnitelmiin, opiskeluhuoltoryhmien toimintaan sekä yhteisöllisen työn sisältöihin ja toteuttamiseen. Selvitykseen on koottu tietoa eri tahojen tuottamista raporteista, tilastoista ja kyselyistä. Lisäksi tietopohjaa on täydennetty rehtoreille/johtajille sekä opiskeluhuoltopalvelujen ammattilaisille suunnatuilla erillistiedonkeruilla. Selvityksessä on tarkasteltu opiskeluhuollon sekä lasten, oppilaiden ja opiskelijoiden hyvinvointiin liittyviä tietoja vuosilta 2018–2024.

Yhteisöllisellä opiskeluhuollolla tarkoitetaan toimintakulttuuria ja toimia, joilla koko yhteisössä edistetään lasten, oppilaiden ja opiskelijoiden oppimista, hyvinvointia, terveyttä, sosiaalista vastuullisuutta, vuorovaikutusta ja osallisuutta sekä opiskeluympäristön terveellisyyttä, turvallisuutta ja esteettömyyttä. Yhteisöllinen opiskeluhuoltotyö kuuluu kaikkien yhteisössä työskentelevien työnkuvaan ammatista riippumatta. Yhteisöllisen opiskeluhuollon avulla on mahdollista vaikuttaa esiopetuksen toimipaikan, koulun ja oppilaitoksen yhteisöllisyyteen, ilmapiiriin, toimintakulttuuriin ja -tapoihin ja edistää tätä kautta sekä lasten, oppilaiden ja opiskelijoiden että henkilöstön viihtymistä ja hyvinvointia.

Selvityksen perusteella yhteisöllisen opiskeluhuollon käsite vaatii edelleen kirkastamista, jotta ymmärretään, mitä kaikkea tämä työ pitää sisällään. Yhteisöllinen opiskeluhuolto- ja hyvinvointityö vaatii yhteistä keskustelua, yhteisiin tavoitteisiin ja toimintamalleihin sitoutumista sekä koko henkilöstön, opiskeluhuoltopalveluiden ammattilaisten, lasten, oppilaiden, opiskelijoiden ja huoltajien osallistamista tähän työhön. Olisi myös tärkeää, että kaikkien toimijoiden resursseja sekä mahdollisuuksia osallistua yhteisölliseen opiskeluhuoltotyöhön tuetaan.

Selvityksen mukaan yhteisöllisen työn johtamisessa, toteuttamisessa, arvioinnissa ja yhteistyössä on paljon alueellista ja oppilaitoskohtaista vaihtelua. Toisaalla työ toteutuu lain mukaisesti ja toisaalla rakenteissa on vielä paljon kehittämistä työn ollessa vasta suunnitteluvaiheessa. Opiskeluhuoltotyön painopiste ei ole tällä hetkellä ennaltaehkäisevässä ja yhteisöllisessä työssä, kuten laki edellyttää, vaan yksilökohtainen ja korjaava työ korostuu.

Opiskeluhuollon selkeät rakenteet ja yhteisöllisen opiskeluhuollon johtaminen tukevat opiskeluhuoltotyön onnistumista. Työnjako sekä vastuista ja rooleista sopiminen edesauttavat yhteisöllisen opiskeluhuoltotyön toteutumista. Säännöllinen ja suunnitelmallinen oppilaitoskohtaisen opiskeluhuoltoryhmän toiminta ja konkreettinen koulutuksen järjestäjän opiskeluhuoltosuunnitelma ovat keskeisiä yhteisöllisen opiskeluhuollon työkaluja. Eri opiskeluhuollon ryhmien (opiskeluhuollon ohjausryhmä, oppilaitoskohtainen opiskeluhuoltoryhmä, monialainen asiantuntijaryhmä) toimintaa ja työnjakoa on myös hyvä selkeyttää.

Tekijät
Christine Söderek, Kati Taipale, Mia Vartiainen, Jukka Vetoniemi, Tanja Väänänen
Julkaisuvuosi
2025
ISBN pdf
978-952-13-6987-2
Sarja
Raportit ja selvitykset 2025:6
ISSN pdf
1798-8926
Julkaisu saatavana kielillä
Suomeksi